Türbülans kelimesine Türk Dil Kurumu yer ayırmıştır. Bu kelimeyi bir coğrafya terimi anlamına gelen burgaç olarak adlandırmaktadır. Burgaç ifadesi de beklenen hızdan farklı bir biçimde ve beklenmeyen yönler üzerinden gelmekte olan şiddetli hava akımları demektir.
Türbülans, uçağın uçmasına yardımcı unsurlardan biri olan hava akışının bozulması nedeniyle uçağın sallanması anlamına gelir. Ayrıca türbülans, hava cebi olarak da tanımlanabilir ve uçağın ani olarak bir miktar irtifa kaybetmesine neden olur.
Türbülans veya Çalkantı (Latince turbare - dönmek, şaşmak) bir akışkanın hareket hâlindeki düzensizliğidir. Akışkanlar dinamiğinde, türbülans veya türbülanslı akış, basınç ve akış hızında meydana gelen kaotik, stokastik değişimlerle tanımlanan bir akış rejimidir.
Uçağın stabil bir şekilde uçuşuna devam edebilmesi için kanat kısmının alt ve üstünden geçen hava akımının düzenli olması gerekmektedir. Bu düzenin bozulması ve uçağın hava boşluğuna girmesi türbülansa sebep olur.
Uçağın türbülanstan nasıl etkilendiği türbülansın yoğunluğuna, uçağın büyüklüğüne ve irtifasına göre değişir. Türbülans uçağın hızında ve irtifasında ani değişikliklere neden olabilir. Yüzlerce kilometre hızla hareket eden bir uçağın hızındaki ve irtifasındaki küçük bir değişim ciddi sarsıntılara neden olabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Alınan her türlü önleme ve tüm teknolojik gelişmelere rağmen, türbülans sırasında uçaklar bazen 150-200 metre, bazen çok daha fazla yükseklik kayıplarına uğrayabiliyor. Hızla düşme ya da yukarı doğru fırlama durumları yaşanabiliyor. 350 ton ağırlığındaki uçak, türbülansla birlikte oyuncak gibi savruluyor.
Türbülans akşam ya da gece uçuşlarına göre,sabah saatlerinde daha az olur. Uçak içinde en fazla hissedilen yer uçağın arkası olurken, en az hissedilen yer ise kanatların olduğu yer ve ön koltuklardır. Siz de türbülansın etkilerini en aza indirmek isterseniz, uçaktaki koltuğunuzu bu bilgilere göre seçebilirsiniz.
Günümüzde bir uçak 16 bin km'lik mesafe kat edip, 19 saate kadar havada kalabilme kapasitesine sahiptir. En uzun süre uçan uçak rekoru; 2005 yılında Boeing 777-200 LR sınıfı uçağa aittir. 22 saat 42 dakika süren bir uçuş olmuştur.
Bir türbülans şiddetine göre 10 – 15 dakika kadar sürmektedir. Bazen bu süreler artabileceği gibi 10 dakikanın altında da olabilir.
Temel olarak 4 farklı türbülans çeşidi vardır. Jetstream adlı çok hızlı hava akımları nedeni ile oluşan türbülans tipidir. Bu hava akımlarının hızı ve yönü ani değişiklik gösterebilir.
Uzun sürebilen türbülanslar, uçakla seyahat eden yolcuların endişelenmelerine neden olabilir. Fakat uçaklar, her türlü türbülansa hazırlıklı olacak şekilde tasarlanan hava taşıtlarındandır.
Türbülans tehlikeli midir? Bilinmesi gereken en önemli şey türbülansın tehlikeli olmadığıdır. Türbülanslar biraz rahatsız edici olabilir ama uçaklar en kötü durumlarla başa çıkabilecek şekilde üretilir. En şiddetli türbülansta bile aslında uçak sizin hissettiğiniz kadar fazla hareket etmez.
Hava akımları bozulup hava boşlukları oluşunca türbülans yaşanır. Havacılıkta güvenlik, her şeyden önce gelir. Türbülans havada meydana gelen oldukça sıradan bir bir hava olayıdır ve uçağı etkileyen türbülans uçak dışında yaşanır. Türbülans meydana gelmesi gökyüzünün açık ve güneşli olduğunda da mümkündür.
Türbülans, her yıl görülen ama ölümcül olmayan havacılık kazalarının başlıca nedenidir. Burada kazadan kasıt, uçağın düşmesi şeklinde bir kaza değil; yolcuların ölümcül olmayan şekilde, çoğunlukla hafif şekilde, özellikle de baş, boyun, ayak ve bileklerin yaralanmasıdır.
Türbülans Nedir ve Nedenleri
Dikey ve yatay olmak üzere 2 türbülans çeşidi bulunuyor. Dikey türbülans, uçağın kontrol dışı biçimde aşağı yukarı hareket etmesine neden oluyor. Dikey türbülansı meydana getiren çok sayıda faktör var. Bunlardan en önemlisi, nemli havanın ısınarak yükselmesi sonucunda oluşan hava akımları.
Pistlerin eğimi
Maalesef tüm pistler düz bir hat üzerinde inşa edilemez. Ender de olsa pistinin aşağı ya da yukarı doğru eğimli olduğu havalimanları vardır. Eğime bağlı olarak da pilotlar farklı yaklaşma açıları ile uçaklarını indirmek zorunda kalabilirler. Bu da gene kabindeki yolcuya sert iniş yapıldığı hissi verir.
Yükseldikçe soğuyan hava atmosferde, yükselen ve alçalan bir hava hareketi meydana getirince özellikle düşük irtifalarda en sık rastlanan türbülans ortaya çıkar. Bu sebeple geceleri ve sabahın erken saatlerinde bu tarz türbülanslar meydana gelmez.
uçak kalkarken, öylesine süratli bir şekilde bir manevra yapmaya başlıyorsunuz ve bunun da bir etkiye-tepkisi doğacaktır. bu da 1.1 - 1.2 gibi bir rakam diyebiliriz. bunun dışında iç kulaktaki sinir uçları diyelim, daha uçak hızlanmaya başladığında bile, tırmanış hissini algılayabilir.
Yapılan araştırmalara göre bir uçak kazasına denk gelme ihtimaliniz 11 milyonda 1. İstatistikler uçaklara olan güvenimi kanıtlar nitelikteler. Yılda sadece 3-4 kez ciddi uçak kazası olurken, kara yolunda her saniye benzer bir olayla karşılaşabiliyorsunuz.
Uçaklarda iniş ve kalkışlarda perdelerin açık tutulması gerektiğini bilirsiniz. Perdeler kapalı olursa, dışarıyı görmemiz engellenebileceği, hangi tarafın çıkış için emniyetli olduğunu anlamak için vakit kaybedileceğinden dolayı perdeler açık tutuluyor.
Uçağın ful depoyla menzilini tamamladığını varsayarsak km başına yaklaşık 9,02 litre yakıt tüketir. Güncel Jet yakıtının litresinin 0,67 dolar (12,9TL) olduğunu da hesaba katarsak uçağımız km'de 6,04 dolar (116,5 TL) harcar ve deposu da 84.669 dolar (1.633.265 TL) maliyetle tam kapasite dolar.
Tüm değişkenlerin ideal olduğu bir durumda yolcu uçaklarının hızları ortalama 900-1020 km/saat aralığında değişiklik gösterir. Kısacası uçaklar 900-1020 km/saat aralığında hızla gider.
Uçaklar Faraday kafesi konseptine uygun olarak tasarlanır. Yani yolcu uçağına yıldırım düşmesi durumunda yıldırım, uçak içine zarar vermeden havaya karışır. Ayrıca uçak gövdesindeki boya da antistatik özellikli olur. Bu da elektriğin uçak içine geçmesini önler.
Ancak uçak yolculuk süresine bağlı olarak hem manzara hem de rahat bir uyku için cam kenarı tercihim değişebiliyor. 3'lü koltuk düzeninde uçağın en rahatsız koltukları ise orta bölümler. Bu yüzden koltuk seçiminde ABC sıralarında B, DEF sıralarında ise E koltuklarından uzak durmak şart.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri