Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Tereke hakimliğine hangi mahkeme bakar?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Tereke hakimliğine hangi mahkeme bakar?

Tereke Davası Hangi Mahkemede Açılır? Terekenin tespitine ilişkin davalar ölenin son yerleşim yerinin bulunduğu yerde bulunan Sulh Hukuk Mahkemesi'nde açılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gayrimenkulhukuk.com

Tereke davalarına hangi mahkeme bakar?

Terekenin tespiti davasının yetkili mahkeme ise, miras bırakanın son yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Mahkemesi'dir. Miras bırakanın son yerleşim yeri yurtdışında ise, Türkiye'de malvarlığı bulunan yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Tereke tespit davası nerede açılır?

HMK m. 383 hükmü uyarınca terekenin tespiti davasında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise HMK m. 11 uyarınca mirasbırakanın son yerleşim yeri mahkemesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Tereke Mahkemesi ne demek?

Murisin(miras bırakanın) ölümüyle birlikte devir ve intikal edilebilir nitelikte miras malları hukuki bir bütün haline gelir ve bu mallara kısaca "tereke" adı verilir. Tereke, murisin sahip olduğu hak ve alacakların yanında murisin borçlarını da kapsamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: delilavukatlik.com

Terekenin taksimi davası nerede açılır?

Terekenin Tespiti Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Terekenin tespitine ilişkin davalarda görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir. Miras bırakanın son yerleşim yerinin bulunduğu yer mahkemesi ise yetkili mahkemedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Tereke tespit davası nedir? Avukat Leyla ILDIR

İlgili 33 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Tereke davası kaç yıl sürer?

Ortalama bir süre vermek gerekirse yaklaşık 1-1,5 yıl kadar sürmektedir. Ancak konusunda uzman olan bir avukattan vekillik hizmeti almanız halinde dava süreci hızlanacak, tebligat takibi, dosyaya gelen giden evrakları kontrol etme ve talepte bulunarak dava sürecini hızlandıracaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Terekede istihkak davası nerede açılır?

Miras sebebiyle istihkak davasında görevli mahkeme, HMK. m. 2'ye öre asliye hukuk mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise, mirasbırakanın yerleşim yeri mahkeme- sidir. Gerçekten de, TMK. m. 576/II'ye göre miras sebebiyle istihkak davası mirasbı- rakanın yerleşim yerinde açılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Tereke temsilcisi davada ne yapar?

Tereke yöneticisi, görevine giren hususlarda miras ortaklığının temsilcisi olup, ortaklık aleyhine açılan davalarda ve yapılan icra takiplerinde ortaklığı temsil eder ve gereken hâllerde ortaklık adına dava açmaya, icra takibinde bulunmaya, davadan feragate, kabule, sulh olmaya ve tahkime yetkilidir; davaları ve ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilhanhelvacidersleri.com

Tereke mahkemesi nasıl olur?

Terekenin tespiti davası, istem üzerine veya resen mirasbırakanın yerleşim yeri sulh hukuk mahkemesinde açılır. Koruma önlemi olarak terekenin tespiti işlemi, kural olarak bir süreye bağlı olmayıp, bu önlemin alınması olanaksız veya yararsız hale gelmedikçe tereke paylaşılmadığı sürece istenebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Terekenin tespiti davasından sonra ne yapılır?

Terekenin tespiti davasında gerek görülmesi halinde ihtiyati tedbir kararları alınabilmektedir. Türk Medeni Kanunumuzun 589. Maddesine Göre: "Mirasbırakanın yerleşim yeri sulh hâkimi, istem üzerine veya re'sen tereke mallarının korunması ve hak sahiplerine geçmesini sağlamak üzere gerekli olan bütün önlemleri alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: delilavukatlik.com

Tereke ne zaman sona erer?

Bir başka ifadeyle tereke, murisin hayattayken edindiği devir ve intikal kabiliyeti haiz olan tüm özel hukuk ilişkilerini ihtiva eder. Kişiye sıkı surette bağlı haklar, murisin vefatıyla beraber sona erer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Tereke hâkimi ne demek?

Terekeyi hâkim re'sen de idare eder. Mirasçılar belli olmadığı zaman bir kayyım tayini suretiyle bütün tereke malları sulh hâ kimin murakabesi altında bir veya ziyade kayyım ile idare olu nur. Vasiyetlerin açılmasından maksad, bunların lehdarlarını, yani musaleyhleri tebligat ile haberdar etmektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Tereke temsilcisinin ücretini kim öder?

Tereke temsilcisinin talebi üzerine mahkeme temsilciye uygun bir ücret ödenmesine karar verebilir. Ücret sulh hukuk mahkemesi hakimliğince takdir edilir. Tereke temsilcisinin ücreti terekeden karşılanır. Bu mümkün değilse ücreti tereke temsilcisi atanması için mahkemeye başvuran mirasçı karşılar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oguzkara.av.tr

Tereke borçlarından kim sorumludur?

Türk Medeni Kanunu'nun 641/I. maddesinde mirasçıların tereke borçlarından müteselsilen sorumlu oldukları düzenlenmiştir. Müteselsil sorumlulukta, birden çok borçlunun her biri alacaklıya karşı borcun tamamından sorumlu olup borçlulardan birinin borcu ifa etmesiyle diğerleri de borçtan kurtulmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Tereke temsilcisi hangi durumlarda atanır?

Miras Kalan Malların Tespiti ve İdaresi İçin Terekeye Temsilci Atanması Dava, miras ortaklığına temsilci atanması istemine ilişkindir. TMK'nın 589. maddesi uyarınca tereke mallarını korunması ve hak sahibine geçmesini sağlamak üzere hakim gerekli önlemleri alır, bu amaçla talep üzerine terekeye temsilci atanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Geriye dönük miras hakkı nasıl alınır?

Geriye dönük miras davası açmak mümkündür. Çünkü miras davalarında zamanaşımı bulunmamaktadır. Dava süreci miras avukatının yazdığı dilekçeyle başlamaktadır. Dilekçe içerisinde yer alan deliller, miras payının en iyi şekilde yapılmasını sağlamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: celikhukukburosu.av.tr

Miras bırakanın malları nasıl tespit edilir?

Mahkeme miras bırakanın malvarlığının tespitine ilk olarak mirasçıların beyanlarıyla başlar. Mirasçılar bilgileri dahilinde miras bırakanın malvarlıklarını mahkeme huzurunda belirtir. Daha sonra mahkeme gerekli gördüğü kurum ve kuruluşlara müzekkere yazarak miras bırakanın malvarlığını tespit etmeye devam eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

Terekeden el çekilmesi ne demek?

Terekenin tesbiti dâvası, murisin menkul ve gayri menkul mallarının tesbitine dair bir dâva olup, yapılan tesbitler sona erince mahkemece, "Terekeden el çekilmesi" kararı verilir. Öğrenilen mallar hakkında ayrı ayrı, bir kısmı veya bir teki hakkında ortaklığın giderilmesi dâvasını açabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Tereke paylaşımı nasıl yapılır?

Miras payının devri mirasçılar arasında yazılı, mirasçılar ile üçüncü kişiler arasında ise noterlikçe düzenlenen sözleşmelerle mümkündür. Miras payının devri üçüncü kişiye paylaşmaya katılma yetkisi vermez, sadece paylaşma sonunda mirasçıya özgülenen payın kendisine verilmesini isteme hakkını sağlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Tereke temsilcisi satış yapabilir mi?

Sulh Hukuk mahkemesince tayin edilirken görevi ile ilgili başkaca hükümler konulmadıkça temsilci terekenin olağan yönetim işleri ile sınırlı bir yetkiye sahiptir. Temsilci miras ortaklığı adına dava açabilir, açılmış bir davada miras ortaklığını temsil edebilir. Taşınır yahut taşınmaz bir malı bir başkasına satamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mehmetserhattercan.com

Kişinin terekesi ne demek?

Tereke, ölen ya da gaipliğine karar verilen kişilerin mal varlığı, hak ve borçlarının tümüne verilen addır. Maddi mal varlığı, parasal veya benzer değeri olan işlemlerdir. “Tereke” ile “miras” terimi eş anlamlı olarak kullanılabilir. “Tereke” kavramı ile ölenin terk ettiği haklar ve borçlar ifade edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Tereke kime teslim edilir?

Mirasçıların tamamının oluru alınmak suretiyle tereke malvarlığı unsurlarının bir kısmının veya tamamının bir mirasçıya teslimi de mümkündür. Mirasçıların tamamının oluru alınmadan terekenin paylaştırılması sonucunu doğuracak şekilde karar verilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ocalhukuk.com

Tereke parası nasıl alınır?

Yani, mirasçılar, vefat eden kişinin bankadaki parasını çekmek istediklerinde oybirliğiyle karar alarak birlikte bankaya başvurmaları gerekmektedir. Bu başvurunun tüm mirasçılar tarafından birlikte yapılması gerekmekte olup ayrıca bu işlemin bir vekil aracılığıyla yapılmasında da herhangi bir sorun bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.linkedin.com

Terekenin resmen yönetilmesi nasıl olur?

Resmen yönetme, doğrudan doğruya sulh hâkimi veya görevlendireceği kimse tarafından yapılır. Mirasbırakan terekenin tümü üzerinde yetkili olmak üzere son arzuları ifa görevlisi atamış ise, önemli bir engel bulunmadıkça, terekenin yönetimi ona verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: app.e-uyar.com

Miras hakkı kaç yıl sonra devlete kalır?

Davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyiniyetli davalının terekeyi ve tereke malını elinde bulundurduğunu öğrendiği tarihten başlayarak 1 yıl ve herhalde mirasbırakanın ölümünün veya vasiyetnamenin açılmasının üzerinden 10 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. İyiniyetli olmayanlara karşı zamanaşımı süresi 20 yıldır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: artemishukuk.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT