Teflon bir kek kalıbı kullanmayı tercih ettiğinizde ise çizik bir kek kalıbı kullanıyorsanız, açığa çıkan kanserojen maddeler, sağlığınıza ciddi zararlar verebilir. Bu yüzden, silikon kek kalıpları ve hatta kek kalıbı dışında kalan diğer silikon mutfak eşyaları, sağlığa zararlı ürünler arasında bulunmuyor.
Seramik kek kalıpları
Aralarında en sağlıklı olanları olarak niteleyebileceğimiz bu modellerde pişen keklerin daha lezzetli olduğunu söyleyebiliriz. Daha yayvan ve orta derecede kabaran kekleriniz seramik kaplar içerisinde daha uzun sürede soğur ve nemini kaybetmez. Ayrıca temizlenmesi de oldukça kolaydır.
İlk olarak kaliteli ve sağlıklı materyal kullanılmış ürünleri tercih etmelisiniz. Daha sonra kalıbın yanmayan ve yapışmayan özelliği olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Son olarak ise kek kalıbının boyutu ve şekline karar vermelisiniz.
Metal kalıplar normal şartlarda kullanılsa bile kullanımlardan doğan deformasyonlar sonucu, kısa bir süre sonra yapışmama ve sağlıklı olma özelliğini yitirir.
İlgili 28 soru bulundu
Granit kek kalıpları hem ekonomik olmaları açısından hem de kekleri tam kıvamında kabartmaları nedeniyle sıkça tercih ediliyor. Keklerinizi granit kaplarda pişirirken yağlı kağıt kullanmalı, bolca yağlamalı ve unlamalısınız ki yapışma riski ortadan kalksın. Uzun süre kullanıbilen kek kalıplarından onlar.
Isıyı tüm bölgelere eşit dağıtma özelliği olan döküm kalıplarla kekleriniz daha eşit pişebilir. Özellikle ekmek gibi kıvamı yoğun bir harcınız varsa döküm kalıplar kullanmak her noktanın aynı kıvamda olması açısından ideal olacaktır.
Alüminyum kaplarda veya alüminyum folyo kullanılarak pişirilen yiyeceklere yüksek miktarda alüminyum geçer. Asitli besinlerle temasta geçiş daha fazla olur ve bu durum vücutta alüminyum birikmesine, Alzheimer gibi nörolojik bozukluklara neden olur.
Teflon kaplı metal kalıpları da aynı şekilde ilk kullanımda yağlamalısınız, sonraki kullanımlarda yapışıp yapışmamasına bakarak yağlayıp yağlamamaya karar verebilirsiniz. Yani yağlamadığınız takdirde muffinlerinizi kalıptan çıkaramıyorsanız her seferinde yağlayarak kullanabilirsiniz.
Kalıba biraz katı yağ veya sıvı yağ koyun ve bir parça yağlı kağıt ya da kağıt havlu ile kalıbın her yerini, köşeler dahil yağlayın. Sprey yağ kullanıyorsanız, bu adım daha basittir. Sadece tavaya bolca püskürtün. Un, yiyeceklerinizin yapışmaması için önemli bir adımdır.
Karbon Çelik Kek Kalıpları
*Yapışmaz kaplaması daha az yağ kullanımını sağlayarak sağlıklı beslenmeyi destekler. Her kullanımdan önce sıvı yağ, tereyağı ya da margarin ile yağlanması gerekmektedir. *Yapışmaz yüzey kaplaması sayesinde kolay temizlenebilme özelliğine sahiptir.
Tamamen doğal bir ürün olan silis maddesi, eritilerek sıvılaştırıldığı zaman bile, kanserojen madde içermez ve kanserojen maddeye dönüşmez.
1-Emaye kek kalıplarının en büyük özelliği emayenin camsı yapısı sayesinde keklerin pişirildiği kaba yapışmamasıdır.
Yüzeyin yağlanması veya pişirme kağıdının kullanılması yapışmaması için çok önemlidir. Ayrıca kalıbı sallayarak kekin çıkarılması yerine ters çevrilip bir yüzeye yerleştirilmesi, şeklinin bozulmaması açısından daha etkilidir. Borcam, kelepçeli kek kalıbınız yoksa kullanabileceğiniz araçlardan bir diğeridir.
Muffin kağıdını yağlayarak ya da yağlamadan kullanabilirsiniz. 4- Nasıl bir muffin kalıbı tercih etmeliyim? Teflon muffin tepsilerini tercih etmenizi öneririm. Eğer çok fazla muffin yapmıyorsanız sert kâğıt kek kalıplarını ya da tek kullanımlık alüminyum kalıpları tercih edebilirsiniz.
Keklerin Kalıba Yapışmasını Önlemek
En uygun yağlama yöntemi; bir kaseye alınacak sıvı yağın, bir fırça yardımı ile kalıba sürülmesidir. İyice yağlanan kalıbı, bir elinizle tutup, diğer elinizle bir tutam un alınız. Elinizdeki unu, kalıba doğru serpiniz.
- Kek kalıbını üzerine bir miktar zeytinyağı damlatınız. Hamurun yumuşadığını ve eridiğini fark ettikten sonra, temizlik adımına sıvı deterjan sürülmüş bir süngerle devam edebilirsiniz. - Bir pamuğa zeytinyağı damlatarak aynı şekilde, pamuğu kalıbın içerisinde gezdiriniz.
Kekinizi fırından aldıktan sonra bir tabağın üzerine ters çevirin ve üzerine nemli bir bez koyun. Çıkarır çıkarmaz nemli bir bezin üzerine de koyabilirsiniz. Bu şekilde de rahatlıkla çıkacaktır. Bu işlemi yaparken kenarlardan bir bıçak yardımıyla hafifçe yapışan yerleri ayırmaya da gayret edin.
Kek harcımızı kaşık yardımıyla muffin kağıtlarına bölüştürelim. Son olarak muffinlerimizin üzerine damla çikolata serpiştirelim. Muffin kabımızı fırına yerleştirelim ve 180 derece fansız ayarda 20 dakika kadar pişirelim.
Granit tencereler, görünüşte seramik ve teflon tencere tavalarına benzer. Fakat çizilmeye karşı oldukça dayanıklı granit tencereler, teflon tencerelerden daha sağlıklıdır. Granit tencerelerde et yemekleri, yüksek ısıda pişmesi gereken yemekler için kullanabilirsiniz.
Teflon yerine paslanmaz çelik, seramik, döküm demir ya da emaye kullanabilirsiniz; ama teflon kullanmayın.
Teflon tavaların zararlı etkileri çizildiklerinde ortaya çıkar. Teflon tava yapımında kullanılan kimyasallar çizildiklerinde açığa çıkar ve bu da özellikle hamileler ve çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Çizilen teflon tavaları ağır metal zehirlenmelerine yol açabilir.
Tepside Pişen Kekler
Sadece orta kısmı biraz daha fazla kabarır ve çok hafifçe çatlar veya hiç çatlamaz. Bunun nedeni kekin ısıya maruz kalan alanının geniş olması ve ince bir katman halinde olduğu için kek kalıbındaki keklere nazaran daha kısa sürede pişmesidir.
Yağı az gelen bir kek normalden daha kuru ve sert olur. Ancak yağ dokusu kazanmış kek ağızda dağılarak yumuşak bir his bırakır. Bunun yanı sıra fırını ısıtmadan keki koymak da kekin kurumasının önünü açar. Lezzetli kek yapmanın püf noktaları arasında yer alan bir diğer unsur ise fırının fansız çalıştırılmasıdır.
Özellikle yumurtanın bayat olması kekin iyice kabarmamasına neden oluyor. Kabartma tozunun kullanım tarihinin geçmiş olması ya da uygun şekillerde saklanmamış olması da kekin sönmesine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri