3. Tavuğu haşlayarak tüketecekseniz haşlama suyuna atacağınız 1 diş sarımsak, birkaç tane karabiber, birkaç defne yaprağı ve biraz limon suyu tavuğun hem kolay pişmesine hem de lezzetli olmasına yardımcı olur.
Tavuğunuzun ve elde edeceğiniz tavuk suyunun daha da lezzetli olması için; haşlama suyuna tane karabiber, sarımsak, defne yaprağı, limon suyu, limon kabuğu, 1 adet bütün soğan, kereviz sapı, maydanoz, kekik, nane ya da havuç gibi malzemeler katarsanız tavuğun daha lezziz olmasını sağlarsınız.
Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalısınız. Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Tavuğunuzu yüksek ateşte değil hafif ateşte haşlamalısınız. Böylece birden haşlanmayacak her yeri eşit şekilde lokum gibi pişecektir.
Ardından yağın üzerine 1 çay kaşığı sarımsak tozu, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı kimyon, yarım çay kaşığı köri ve yarım çay kaşığı karabiber ekleyin. Baharatları yağ ile beraber kısa bir süre kavurun. Kavrulan baharatların üzerine tavuk etlerini ekleyin.
Tavuğu haşlamadan önce yapılması gerekenler
Bir başka yöntem olarak çiğ tavukları haşlamadan önce bir kaseye koyup üzerine su ve birkaç damla sirke ya da 1 yemek kaşığı limon suyu koyup 4-5 dakika bu şekilde bekletebilir, ardından durulayarak haşlanmaya hazır hale getirebilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
3. Tavuğu haşlayarak tüketecekseniz haşlama suyuna atacağınız 1 diş sarımsak, birkaç tane karabiber, birkaç defne yaprağı ve biraz limon suyu tavuğun hem kolay pişmesine hem de lezzetli olmasına yardımcı olur.
Bütün tavuğu alacak büyüklükte bir tencere seçin ve tavuğu içine yerleştirin. Tavuğun üzerini geçecek şekilde su ilave edin ve bir yemek kaşığı tuz da eklemeyi unutmayın.
Tencerenize zeytinyağı ekleyin ve doğradığınız sebzeleri içerisine alın. Birkaç tur karıştırın. Ardından tavuklarınızı tencerenize geri alıp üzerine su, tuz ve karabiber ilave edip kapağını kapatın. Su kaynayana kadar yüksek, kaynadıktan sonra kısık ateşte 1 saat pişirin.
Çok fazla kimyon tavuğun tadını bozabilir. Kırmızı et ile özdeşleşen kekik aslında tavuk etine de inanılmaz yakışıyor ve ayrı bir lezzet katıyor. Örneğin, tavuk etini tavada ya da ızgarada pişirecekseniz, pişmesine yakın üzerine serpeceğiniz kekik, tavuğunuzun lezzetini iki katına çıkartacaktır.
Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalısınız. Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlamayı unutmamalısınız. Pişirme işlemi boyunca tencerenin kapağını kapalı tutmalı ancak taşma ihtimaline karşı aralarda kontrol etmelisiniz.
Fırında, Düdüklüde veya Tencerede Ne Kadar Sürede Haşlanır? Düdüklü tencerede tavuk haşlanma süresi yirmi beş dakikadır. Normal bir tencerede tavuk haşlama süresi elli dakikadır.
Tavuğun içerisinde zaten yağ bulunduğu için ek yağ eklememek insan sağlığı için çok daha faydalıdır. Haşlanmış tavuk tüketmenin birçok faydası vardır. Haşlanmış tavuk eti A, C, E, B1, B2, B3, B5, B6 ve B9 vitaminlerini içerir. Yani B grubu vitaminlerin kaynağıdır.
Uzmanlara göre dondurulmuş tavuğu pişirmenin herhangi bir sakıncası yoktur. Tavuğu dondurulmuş halde pişirebilirsiniz. Sadece tarifinde önerilen süreden %50 daha fazla pişirilmesi gerekir.
Bol suda yıkadığınız kemikli tavuk göğsünü, derin bir tencereye yerleştirin. İçine 1 çay kaşığı tuz ve defne yapraklarını ekleyip tavukları haşlayın. Pilavın yapımında tavuğun haşlama suyundan kullanacağımız için; üzerini geçecek kadar su ilave ettiğiniz tavuk göğsünü, yumuşayana kadar orta ateşte haşlayın.
Klasik düdüklü tencerelerde tavuk orta ateşte haşlanır ve haşlama süresi tavuğun ağırlığına (iriliğine) göre 15 ila 30 dakika üzerindedir. Tavuk ağırlığına göre düdüklü tencerede haşlama sürelerini deneyerek (altta) çıkardım.
Kas lifleri ve demetleri etlik piliçlerde daha ince ve yumuşakken, köy tavuğu olarak adlandırılan yumurta ırkı tavuklarda ise daha kalın ve serttir. Bu durum etin rengine de yansır, köy tavuğunun rengi biraz daha koyudur. Bu nedenle bu tavuklar zor pişer ve etleri de serttir.
Soğanı soyup bütün halde bırakın. Tavuk parçalarını soğanı birlikte tencereye alın, üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ilave edin. Tere yağını ilave ederek kaynayana kadar harlı ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte 10 dakika daha haşlayın.
Orta boy çukur bir kaba 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı domates salçası, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı kekik, yarım çay kaşığı karabiber, 1 diş rendelenmiş sarımsak, damak tadınıza göre tuz, az miktar köri ve kimyon koyun. Hazırladığınız sosu iyice karıştırıp, içine doğradığınız tavuk etlerini ekleyin.
Terbiyesi için bir kaseye 1 kaşık un, yarım limon suyu, yarım çay bardağı su alınıp iyice çırpılır ve kaynayan çorbanın üzerine dökülür. Karıştırıp birkaç taşım kaynattıktan sonra altı kapatılıp servis edilir.
Terbiyesi 1 cam kaseye yoğurt, limon, un ve yumurta sarısını koyup çırpın. Pişen etin suyundan terbiyeye azar azar ilave ederek ılıklaştırın ve kıvamını açın. Pişmiş yemeğin içine terbiyeyi ilave ederek karıştırın. 5 dakika daha orta ateşte pişirerek ocaktan alın, sıcak servis yapın.
- Düdüklü tencere üzerinden haşlama yapılacaksa, kapağının dikkatli bir şekilde kapandığını özen gösterilmelidir. - Tencerenin üzerine tavuğu örtecek kadar su ilave edilmelidir. - Ardından orta ateşte 40 ile 60 dakika kadar pişirmek gerekir. Bu aşamaları takip ederek kolayca köy tavuğunu pişirmek mümkündür.
- Tavuk göğsünün eşit şekilde pişmesi için dövülmesini gerektiğini söylemiştik. Dövdürdüğünüz tavuk göğsünü 2 saat boyunca soda içinde bekleterek de yumuşak ve sulu pişmesini sağlayabilirsiniz.
Tavuk etini en güzel yumuşatan malzemelerin başında ise yoğurt, kefir ve yoğurt suyu geliyor. Yoğurt ve kefir tavuk etiyle bütünleştiğinde onun yumuşacık ve lezzetli olmasını sağlıyor. Üstelik diğer baharatların ve malzemelerin tavuğa daha nefis bir şekilde geçmesine de yardımcı oluyor.
Hayır, yıkamamalısınız. Piliç etinin yıkanmadan pişirilmesi gerekir çünkü çiğ piliç etinde belli sayıda bakteri bulunabilir ve yıkarken bu bakterilerin etraftaki kap kacak, evye, bıçak gibi malzemeler ile etraftaki pişirmeden tüketilen diğer gıdalara bulaşma riski vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri