Taş Yünü Kullanım Alanları Dış cephe ısı, ses ve yangın yalıtımı uygulamalarında kullanılır. Bölme duvarlarında ısı, ses ve yangın yalıtımında kullanılır. Sandviç panel sistemlerde ısı, ses ve yangın yalıtımında kullanılır.
Taş yünü, volkanik kayaçlardan elde edilen bir malzemedir. Bazalt taşlarının yaklaşık 1500 °C'de ısıtılarak eritilmesi sonucunda elyaf elde edilir. Elde edilen bu elyaf, taşyünü ısı yalıtım levhası için ana hammadde olur. Özetle taşyünü %97 oranında elyaf içeren ısı yalıtım malzemesidir.
Taşyünü hem soğuk hem de sıcaktan koruyan mükemmel bir ısı yalıtımı malzemesidir. Taşyünü izolasyon sistemleri, ısıtma ve soğutmada yüksek enerji tasarrufu sağlamakta , ayrıca binalarda iklimsel konforlu koşullar sunmaktadır. Taşyününün en önemli özelliklerinden biri 1000°C üzerindeki ısı karşısında dayanıklılığıdır.
Taş yünü inşaat, gemi ve tesisat gibi sanayi alanları ile evlerde de ısı ve ses yalıtımı sağlar. Çatı, dış cephe, iç duvar bölmeleri, pencere ve kapılarda meydana gelen ısı kayıplarını büyük oranda engeller. Oda sıcaklığını ortalama bir seviyede tutarak konfor şartlarının devam etmesine yardımcı olur.
İlgili 21 soru bulundu
Taşyünün daha fazla avantajının olmasının sebebi malzemenin yanmaz, ses yalıtım, ısı yalıtım, izolasyon vb. gibi bir çok özelliği strafora göre daha fazla olması sebebiyle taşyünü malzemesini daha öncelikli malzeme olmasını sağlamaktadır. Taş yünü yangına karşı çok dayanıklı bir malzemedir.
70 yoğunluk 8cm taş yünü 1 pakette 5 plaka vardır. 1 paket 3,60M² ısı ve ses yalıtımı sağlar.
Ürün tipine bağlı olarak kullanım sıcaklığı -50/+650°C aralığındadır. Erime sıcaklığı >1000°C'dir. Sıcağa ve rutubete maruz kalması halinde dahi, boyutlarında bir değişme olmaz. Zamanla bozulmaz, çürümez, küf tutmaz, korozyon ve paslanma yapmaz.
Dış cephe yalıtımında kullanılır. Soğuktan koruyucu bir özelliği olan taşyünü, dış cephe yalıtımında sıklıkla tercih edilir. Boru izolasyonunda kullanılır. Yüksek sıcaklıklara sahip boruların ısı yalıtımının sağlanmasında etkilidir.
Isı izolasyonu sağlayan en iyi malzeme köpüklerdir. Köpüklerin ısı iletkenliği katsayı son derece düşüktür. Bu nedenle, ısının geçişini de engellerler. Bu durum, muhteşem bir şekilde ısı yalıtımı yapmanıza olanak sağlar.
Isı köprülerini azaltır ve enerji tasarrufu sağlar. Ses Yalıtımı: Taş yünü, ses yalıtımında etkili bir malzemedir. Ofis binaları, tiyatrolar, konferans salonları, oteller ve konutlar gibi alanlarda gürültü kontrolü için tercih edilir. Ses dalgalarını emerek ve ileterek gürültüyü azaltır.
Taş Yünü Özellikleri
Isı, ses ve yangın yalıtımı sağlar. Isı iletkenlik katsayısı (λ) 0,036 W/mK ile 0,040 W/mK arasındadır. İnorganik yapısı sayesinde bakteri üretmez. Sıcağa ve rutubete maruz kalması halinde boyutlarında bir değişme olmaz.
Taşyünü asma tavan , günümüzde ısı ve rutubet yalıtımı sağladığı için sıklıkla tercih edilmektedir. Taş yünü , volkanik kayaçlardan elde edilen bir yapı malzemesidir. Taş yününün bir diğer önemli özelliği ısıtma ve soğutmada sağladığı enerji tasarrufudur.
Tavan ısı yalıtımlarında genellikle en çok kullanılan yalıtım malzemesi cam yünüdür. Tavan yalıtımı işleminde, döşemeye serilmektedir. Uygulama yapılırken cam yününün suyla temas etmesi önlenmektedir.
Taşyününün ömrü genel olarak 10 – 15 yıl arası değişiklik göstermektedir. Dış cephe ve farklı alanlarda izolasyon amacıyla tercih edilen taşyünü, minimum 10 yıl oldukça üst düzey bir şekilde istenilen performansı vermektedir.
Binanın dış cephesine yapıştırılarak bu yalıtım işlemini gerçekleştiren taşyünü, yapıştırılırken taşyünü yapıştırma harcı kullanılmaktadır. Bu harç sayesinde taşyününden yapılan yalıtım malzemesinin binanın dış cephesine sağlam bir şekilde, arada her hangi bir boşluk kalmaksızın yapışması sağlanmaktadır.
15.'si düzenlenen Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri'nde yılın en iyisi DYOTHERM ISOLTECO 110 seçildi. B2B Medya tarafından düzenlenen ödül töreninde Yılın Isı Yalıtımı Ürünü ödülü tüketiciler ve seçici kurul üyeleri tarafından DYO'ya layık görüldü.
Taş yünü su emer mi? Yanlış: Mineral yünler (camyünü ve taşyünü) su emer yalıtım yapamaz. Doğru: Dış cephe ısı yalıtımında kullanılan lifli malzemeler doğru detayla çözümlenir, suya maruz kalmayacak şekilde uygulama bitirilirse elbette kullanılabilir.
Levhalar, çimento bazlı yapıştırma harcı kullanılarak, farklı metodlarla yüzeye yapıştırılabilir. Levhalara yapıştıcı sürüldükten hemen sonra duvar yüzeyine, birbirlerine bitiştirilerek yerleştirilir. Yapıştırıcının derzlere girmesini önlemek için yapıştırıcı, levhaların kenarlarına yakın sürülmemelidir.
Cam yünü 250 dereceye kadar yangına dayanıklıdır. Taş yünü ise 650 dereceye kadar yangına direnç gösterir. Esnek bir malzeme olan cam yününün basınç ve kopma direnci taş yüne göre daha düşüktür. Taş yününün kesilmesi, taşınması ve montajı daha kolaydır.
İlk bakışta ekonomik gibi görünen taş yünü ceketler kısa ömürlüdür. Bu nedenle, sadece birkaç yıl içerisinde ürünlerin yalıtım performansında düşüş yaşanabileceği gibi tüm ürünleri de yenilemek zorunda kalınır.
Oldukça yaygın bir biçimde kullanılmaya başlanan taşyünü mantolama m2 fiyatı 80 ila 120 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Düzgün uygulanıldığı takdirde, yangın gibi felaketlerden insanların hayatını kurtarabilecek bir malzemedir.
Diğer malzemelerden daha yüksek ısı iletim katsayısına sahip taş yünü malzemeler, su emme oranı yüksek olduğu için zamanla su alıp şişerek çatlaklara neden olabilmektedir. Bu yüzden dış cephede kullanılması pek tercih edilmemelidir. Tavan ve tabanlarda ise kullanımı daha uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri