Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Tahkikat sona erince hakim ne yapar?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Tahkikat sona erince hakim ne yapar?

Bunun sesli olarak söylenmesini dinleyin
Duraklat
Madde Metni (1) Hâkim, tarafların iddia ve savunmalarıyla toplanan delilleri inceledikten sonra, duruşmada hazır bulunan taraflara tahkikatın tümü hakkında açıklama yapabilmeleri için söz verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: app.e-uyar.com

Tahkikat aşamasından sonra ne olur?

Bu beyanlardan sonra tahkikatı gerektiren bir husus kalmadığı ve tahkikatın sona erdiği duruşmadaki taraflara sözlü olarak bildirilir. Yani tefhim edilir. Tahkikat aşaması sona erdikten sonra aynı duruşmada sözlü yargılama aşamasına gelinir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Tahkikat aşamasında karar verilir mi?

Tahkikat aşamasının sona ermesinden sonra yani dava dosyasının tekemmül etmesinden sonra sözlü yargılama aşamasına geçilir. Taraflar tahkikat aşamasının sonucuna göre iddia ve savunmalarını gözden geçirirler ve bu husustaki son sözlerini söylerler. Bu aşama da tamamlandıktan sonra mahkemenin hüküm vermesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ucar-ucar.av.tr

Tahkikat aşaması ne kadar sürer?

Tahkikat aşamasında mahkeme, her iki tarafı usulüne uygun olarak davet edip, davada ileri sürülen vakıalar hakkında dinleyebilir. Mahkemenin, dinlenilmek üzere mahkemeye gelmeleri için iki tarafa vereceği süre, iki haftadan az olamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: seherkirbascanikoglu.av.tr

Tahkikat kaç duruşma?

Tahkikatın kısa sürede tamamlanması için tahkikat işlemlerinin ilk oturum hariç iki duruşmada, toplam üç oturumda tamamlanması ilkesi kabul edilmiştir. Duruşmaların arası da en fazla bir ay olmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: app.e-uyar.com

20) MEDENİ USUL HUKUKU - TAHKİKAT AŞAMASI - 2021 / 2022 GÜNCEL

İlgili 24 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Tahkikat aşamasında delil sunulabilir mi?

Tahkikatın amacı, kural olarak delil toplamak değil, delilleri incelemek ve değerlendirmektir; aksi halde tahkikat tamamlanamaz ve yargılama uzar. Bu sebeple 145. maddede belirtilen ve tarafın etki alanı dışında kalan çok özel durumlar dışında, sonradan delil sunulması halinde bu deliller dikkate alınmamalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Tahkikat aşamasında tanık dinlenir mi?

Süresinde cevap ve delil bildirmeyen davalının, davacının dava dilekçesinde dayandığı vakıaları inkar etmiş olacağına göre, ön inceleme duruşmasından önce bildirdiği tanıkların da bu doğrultuda dinlenmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Tahkikat kararı ne demek?

Tevsi-i Tahkikat, kavram olarak tahkikatın, araştırmanın, soruşturmanın genişletilmesi anlamına gelir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alideniz.av.tr

Karar duruşması olduğu nasıl anlaşılır?

Karar duruşması olarak tanımlanan ve mahkeme tarafından tarafların son kez dinlendiği aşama kararın ortaya çıktığı safhadır. İddia makamı bu safhada görüşlerini sunar. Bu aşamada savunma makamının da görüşleri alınır ve mahkeme tarafları dinlemek sureti ile bu aşamada son kararız müzakeresine geçer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kucukokka.av.tr

Ön inceleme ve tahkikat birlikte yapılabilir mi?

Basit yargılama usulünde ön inceleme ile tahkikat duruşması birlikte yapılabilir. Yazılı yargılama usulünde de, hâkim ön incelemeyi tamamlayıp gerekli kararları verdikten sonra, aynı duruşmada tahkikata geçerek gerekli kararları verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bitlisbarosu.org.tr

Sözlü yargılama aşamasında neler yapılır?

Sözlü yargılamada mahkeme, taraflara son sözlerini sorar ve hükmünü verir (HMK 186. md). Somut olayda mahkemece yukarıda belirtilen 6100 sayılı HMK hükümleri uyarınca sözlü yargılamaya geçtiğini yani davayı karara bağlayacağını taraflara tebliğ veya tefhim etmeden doğrudan karar verilmesi doğru görülmemiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Ön inceleme ve tahkikat duruşması nedir?

Ön inceleme duruşması davaların yargılanma sürecini hızlandıran kaliteli bir çalışmadır. Ön inceleme yapılır ve tamamlandıktan sonra mahkeme tahkikat aşamasına geçer. Bu noktada ön inceleme aşaması ön inceleme duruşması ile başlar ve ön inceleme duruşması sonrasında tarafların imzasını almak suretiyle sonlandırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Davaların aşamaları nelerdir?

Dava aşamaları sırasıyla dilekçeler aşaması, ön inceleme aşaması, tahkikat aşaması, sözlü yargılama aşaması ve karar aşaması olarak incelenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Ön inceleme aşamasında hakimin dosya üzerinden karar vermesi mümkün müdür?

1- DURUŞMASIZ ÖN İNCELEME

Maddeden de anlaşılacağı üzere, hâkim dilekçelerin verilmesinden sonra, -Dava şartları ile ilk itirazlar konusunda duruşma yapmadan, dosya üzerinden de karar verebilir. Dava şartları kendiliğinden incelenir. İlk itirazlar ise cevap dilekçesinde ileri sürülmek zorundadır; aksi hâlde dinlenemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Ön inceleme de karar verilir mi?

Yasa'nın 138.maddesine göre, mahkeme, öncelikle dava şartları ve ilk itirazlar hakkında, koşullar elverişliyse, dosya üzerinden karar verecektir. Ancak, yargıç, kararını vermek için tarafların dinlenmesini gerekli görüyorsa, ön inceleme duruşmasında onları dinledikten sonra karar verecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tazminathukuku.com

Hukuk dava dosyası ön inceleme ne kadar sürer?

Ön inceleme duruşmasında, taraflara dilekçelerinde gösterdikleri, ancak henüz sunmadıkları belgeleri mahkemeye sunmaları veya başka yerden getirtilecek belgelerin getirtilebilmesi amacıyla gereken açıklamayı yapmaları iki haftalık kesin süre verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hâkim karşısında nasıl savunma yapılır?

Ceza davasında savunma, yazılı ya da sözlü olarak yapılabilir. Sanık, dava konusu olayın nasıl meydana geldiğini ve delillerini mahkeme huzurunda bildirir. Yine varsa şikayetçi olan katılan da beyanlarını sunabilir. Yine konu hakkında bilgisi olan tanıklar da mahkeme huzurunda dinlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

Hâkim kararını neye göre verir?

Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Gözetim ve denetim hakkı: Madde 5 – (Değişik birinci fıkra : 12/2/1989 – KHK-360/2 md.; Aynen Kabul: 24/1/1990 – 3611/2 md.)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Kesin karar ne zaman kesinleşir?

Kararın kesinleşmesi için tüm kanun yollarının denenmiş ya da denenme şansı kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir. Örneğin ceza mahkemesinin vermiş olduğu karar kesin karar niteliğinde değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alanyaavukatlik.com

Ön inceleme duruşmasından sonra ne olur?

Ön inceleme duruşmasının sonunda, tarafların sulh veya arabuluculuk faaliyetinden bir sonuç alıp almadıkları, sonuç alamadıkları takdirde anlaşamadıkları hususların nelerden ibaret olduğu tutanakla tespit edilir. Bu tutanağın altı, duruşmada hazır bulunan taraflarca imzalanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: seherkirbascanikoglu.av.tr

Tahkikatın genişletilmesi nedir?

tevsi-i tahkikat talebi, esas hakkında savunma yapılmasından önce mahkemenin araştırması gereken hususların, toplanmayan delillerin bildirilmesi ve yargılamanın genişletilmesinin istenmesidir. Bir diğer adıyla tahkikatın genişletilmesi veya kovuşturmanın genişletilmesi talebidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: libertyhukuk.com

Ön inceleme aşaması ne demek?

Ön inceleme aşaması, mahkemenin dava şartlarını ve ilk itirazları incelediği, uyuşmazlık konularını tam olarak belirlediği, hazırlık işlemleri ile tarafların delillerini sunmaları ve delillerin toplanmaları için gerekli işlemlerin yapıldığı bir aşamadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: lexology.com

Hakim tanık dinlemekten vazgeçebilir mi?

Yargılamayı sevk ve idare eden hâkim birtakım tanıkları dinledikten sonra tanıkların beyanlarının dava konusunu aydınlatmak açısından yeterli olduğu kanaatine varırsa geri kalan tanıkların dinlenmesinden vazgeçebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: huseyinkusku.av.tr

Ceza davasında kimler tanık olamaz?

Kişisel nedenlerle tanıklıktan çekinme, HMK md. 248 - “Aşağıdaki kimseler tanıklıktan çekinebilirler:
  • a) İki taraftan birinin nişanlısı.
  • b) Evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi iki taraftan birinin eşi.
  • c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyu.
  • ç) Taraflardan biri ile arasında evlatlık bağı bulunanlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozderin.av.tr

Şahit olarak duruşmaya gelmezse ne olur?

Mahkemelerin uzamaması ve hak kaybına yol açmamak için kişilerin tanıkları hazır etmesi gerekir. Tanıklar gelmezse duruşmaya polis zoruyla getirtilip, hakkında arama kararı çıkartılabilir. Hukuk davalarında tanık gelmediği zaman mahkeme tanığa HMK gereğince disşplin cezası uygulayabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: konyarhukuk.net

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT