Sütlaç, çeşitli mutfak kültürlerinde bulunabilen bir tatlı.
Hem şeker hem de sütle hazırlandığı için özel önem verilen sütlacın adı, 15. yüzyılda tıp kitaplarında da geçiyor. Şekerin enerji verme özelliği ve sütün sağlıklı olduğunun bilinmesi nedeniyle sütlaç, bir dönem en sağlıklı yemekler listesinde adını üst sıralara yazdırmış desek yeri.
1 kase (1 porsiyon) sütlaç, yaklaşık 300 kalori değerindedir. Geleneksel bir lezzet olan sütlaç, diyet yaparken de tüketilebilir. Ancak her gün yenirse kilo artışına yol açacaktır. Haftada 1 porsiyon sütlaç yemek, diyet programınızı bozmaz.
1 orta porsiyon (250 g) sütlaç 266 kcal. 1 kase sütlaç kaç kalori? 1 orta kase sütlaç 1 orta porsiyon sütlaca tekabül eder, 266 kalori içerir.
Sütlaç, En Eski Tatlımız
Bebekken tanıştığımız ilk yiyecek süttür. Daha sonra anne sütünün yerini doğrudan inek sütü alır. Belki de bu sebeple tarihte bilinen ilk tatlılar da gene sütlü tatlılardır. Sütlü tatlılarımız içerisinde belki de en çok bilinen ve sevileni sütlaçtır.
İlgili 43 soru bulundu
Dünyanın en pahalı tatlısı Kahramanmaraş'ta: Bir tepsisi 2.5 milyon lira. Kahramanmaraş'ta bir pastanede altın tepside yapılan bülbülyuvası ve baklavanın fiyatı dudak uçuklattı. Altın tepside baklava 2.5 milyon, bülbülyuvası tatlısı ise 500 bin liraya satılıyor.
Tabii ki Türkiye denince ilk akla gelen tatlı baklava. Anlatmaya gerek bile yok. Baklavanın Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyanın genelinde zevke tüketildiğini de hatırlatalım. İngiliz mutfağının bu çok sevilen tatlısı için hurmalı bir kekin üzerine karamelli bir sos dökülüyor.
İçerisindeki bulunan pirinç ve şekerden dolayı kalorisi de yüksek bir tatlı olmaktadır. Fırında Sütlaç az miktarda tüketildiği zaman kilo aldırmamaktadır. Haftada bir kase sütlaç bir kere yendiği zaman diyet listelerini bozmamaktadır.
Diyet sütlacınızı sabah kahvaltı olarak ya da spordan sonra tüketebilirsiniz. Bu yüksek proteinli tatlı sizi bütün gün tok tutabilir. Yüksek proteinli ve düşük kalorili olan diyet sütlaç, spor boyunca kaybettiğiniz vitamin ve mineralleri size geri verir.
Bunun yanında içerdiği şeker miktarı nedeniyle de kilo vermenizi yavaşlatmaya sebep olabilir. Bu nedenle özellikle diyet yapanların diyet sütlaç tüketmeleri önerilir.
Tabiki sütlaç sadece tarihi özellikleri ile değil, insan sağlığına faydaları ile de gönülleri fet eden bir tatlıdır. Yapılan çalışmalar özellikle sütteki B vitaminlerinin faydası, alkali olma özelliği, şekerin mutluluk üzerine etkisi gibi sebeplerle, miğde ve beyin sağlığına son derece faydalı olduğunu göstermektedir.
100 gram gelen Eker sütlaç 122 kalori değerindedir. 100 gram gelen Eker sütlacın besin değerleri ise 5,9 gram yağ (3,8 gram doymuş yağ), 23 gram karbonhidrat (17 gram şeker), 3,2 gram proteindir.
Türk mutfağında yer alan birçok sütlü tatlı içinde en yaygın yapılanlarından ve tanınanlarından biri de sütlaçtır.
Süt ve süt ürünleri protein, kalsiyum ve K12 vitamini yönünden zengin gıdalar olmalarına karşın, bu gıdaların lif oranları düşüktür. Bu nedenle süt ürünleri odaklı bir beslenme şekli, lif yönünden eksik olacağı için kabızlığa neden olabilir.
Sütlaç 1570'de ise, dönemin ünlü aşçısı Bartolomeo Scappi'nin hazırladığı ve Papa V. Pius'un verdiği bir ziyafetin üçüncü yemeği olarak, üzerine şeker ve tarçın serpilmiş Türk usulü sütlü pirinç11 şeklinde sunulmuştur.
Fırın Sütlaçın 100 gramında 132 kcal kalori, ayrıca 1 Porsiyon yani 254 gram Fırın Sütlaçta 335 kalori bulunmaktadır. Fırın Sütlaç, şeker ve pirinç içeriğine sahip olduğu için özellikle şeker hastalarının tüketmemeye özen göstermesi gerekir.
Sütlaç yapımında en çok dikkat edilecek konu kaynarken mutlaka ara ara karıştırmaktır. Zira sütlü bir tatlı olduğundan çok kolay dibi tutar ve tadı bozulur. Sütlaç yapımında püf noktalardan biri de pirincin piştikten sonra yıkanma işlemidir.
Sporcular, poğaça, börek, kurabiye, baklava gibi tatlılar başta olmak üzere yoğun miktarda un ve şeker barındıran hamur işi, unlu mamül ve şerbetli tatlılardan uzak durmalıdır. Kilo almayı ve yağ depolamayı hızlandıran bu ürünler kilo artışına ve buna bağlı birçok hastalığa sebep olabilir.
Geleneksel bir lezzet olan sütlaç, diyet yaparken de tüketilebilir. Ancak her gün yenirse kilo artışına yol açacaktır. Haftada 1 porsiyon sütlaç yemek, diyet programınızı bozmaz. Fakat diyetteyken sütlaç yapacaksanız, yağsız süt ve kepekli pirinç kullanmanız tavsiye edilir.
Düzenli olarak yapılan orta tempolu bir saatlik yürüyüş ortalama olarak 250 ile 350 kalori harcanmasını sağlar. Bu da ayda yaklaşık ekstradan 7500 ile 10500 kalori harcanır.
Alman mutfağının en ünlü tatlılarından biri de Berliner. Günümüzde ülkemizde de oldukça popüler hale gelen Berliner, içi marmelat ya da çikolata dolgulu hamur parçalarının derin yağda kızartılmasıyla hazırlanıyor.
Orta Çağ sonunda Avrupa'da tavukgöğsü yapımı azalarak bitmiştir. Türkler bu tatlıyı benimsemiş ve buna ek olarak kazandibini de icat etmişlerdir. Önceleri konak ve saraylarda yapılan bu tatlı, daha sonrasında halka da yayılmış ve benimsenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri