Kendine özgü ekşi tadıyla diğer baharatlardan ayrılan sumak, tadının yanı sıra yemeklere renk vermek için de kullanılır. Türk mutfağında genellikle salatalara, yoğurda ve özellikle soğana ilave edilerek tüketilir.
Öğütülmüş olan sumak taneleri defalarca elekten geçirilir ve böylece daha da ufalanır. Suyla güzelce yıkandıktan sonra tuzla birlikte tekrar öğütülür. Bu sebeple sumak kullanacağın yemeklere tuz eklemeden önce tadına bakmayı unutmamalısın şefim. Son olarak tuzla öğütüldükten sonra tam olarak toz haline gelir.
Sumak pek çok yemekte kullanılabilir. Köfte, kebap, dolma, salata, kısır ve mercimek köftesi sumağın yaygın kullanıldığı besinler arasındadır. Bunların dışında zeytinyağı ile hazırlanan yiyeceklerde ve yoğurt eklenen kebaplarda da sumak kullanılabilir.
Soğan, maydanoz ve limondan oluşan oldukça sağlıklı bir salataya sumak ekleyerek lezzet katabilirsiniz. Sumağın yakıştığı yemekler arasında Arnavut ciğeri ve kuru patlıcan dolması gibi yemekler de yer alır. Bu yemeklerde sumağı baharat olarak kullanabilirsiniz.
Cam kavanozda, havayı vakumlayan bir kapak ile sıkıca kapatarak saklamak en sağlıklı saklama yolu olacaktır. Sumak bu şekilde saklandığında uzun zaman bozulmadan kalır ve ilk zamanlarda sahip olduğu tazeliğini kaybetmez. Yaz aylarında yine vakumlu kapaklı cam kavanoz içerisinde buzdolabına koyulabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Sumak baharatı, bu bitkinin kırmızı renkli çekirdek yapıdaki çiçeklerinin öğütülmesi sonucunda oluşur. Kendine özgü ekşi tadıyla diğer baharatlardan ayrılan sumak, tadının yanı sıra yemeklere renk vermek için de kullanılır. Türk mutfağında genellikle salatalara, yoğurda ve özellikle soğana ilave edilerek tüketilir.
Sumak güçlü bir idrar söktürücüdür. Sağladığı bu etkiyle idrar yolu enfeksiyonlarından büyük oranda korur ve tansiyonu düşürür. Ayrıca sumak, kandaki kolestrol ve trigliserid düzeylerini dengeler. Damar sertliğini de önlemeye yardımcı olan sumak birçok hastalığın tedavisinde kullanılan doğal bir ilaçtır.
Genelde salata ve yemeklerde daha ekşi bir tat elde etmek için kullanılan sumak, en çok soğan salatasında tüketilmektedir. Bunun sebebi ise soğanın acı tadı ve kokusunu bastırmasıdır. Aynı zamanda Lübnan ve Ürdün mutfaklarında kullanılmakta olan zahter isimli baharat karışımının içerisinde bulunur.
Sarmaya başlamadan önce de harcımıza nar ekşisi eklenir, iyice karıştırılır ve sarma işlemine geçilir. Sarmalar tencereye dik şekilde dizilir. Tencerenin üzerine kalan sumak suyu, biraz tuz, azıcık zeytinyağ ve severseniz sulandırılmış salça eklenir. Mümkün olduğunca sarmalar sumak suyunda pişmeli.
Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur. ÇABUK DOYMAYA YARDIMCI OLUR Gaz söktürücü, şişkinlik giderici baharatlardan biri olan sumağın kabızlığa iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Sumak kemik sağlığı için önemli bir bitkidir. Bu yüzden kemik kaybı yaşayan kişiler tarafından tüketilmesi önerilir. Emziren anneler tarafından tüketilmesi sütün artmasına katkı sağlar. İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir.
Bir kabın içine sebzenin miktarına göre su konur. Suyun içine bir miktar sumak ya da nar ekşisi ile 3-4 diş dövülmüş sarımsak, tuz ve haşlanmış malzemeler ilave edilir. El turşusu 15-20 dakika dinlendirildikten sonra servise sunulur.
Sumak nerelerde kullanılır? Tüm ana yemeklerde, çorbalarda, sebze yemeklerinde baharat olarak kullanılabilir. Yemeklerinizin pişerken ya da piştikten sonra üzerine ekleyebilirsiniz. İnce kıyılmış kuru soğana sumak ekleyerek acısını alır ve daha lezzetli bir halde getirebilirsiniz.
Özellikle Orta Doğu ve Akdeniz mutfaklarında sıkça kullanılıyor, yemeklerin üzerine, etlerin marine ederken, salata soslarında tercih ediliyor. Her türlü sebzeye, kuzu etine, tavuk ve balığa yakışıyor sumak.
Sumak Bozulur mu? Nemli olan sumakların hızlı bir şekilde bozulması mümkündür. Bu sebeple sumağın kuru ortamlarda, direkt Güneş ışığına maruz kalmadan, kapalı dolap ya da evlerin Kiler bölümlerinde muhafaza edilmelidir.
Kısırı yapacağınız geniş kaba bulguru alın ve üzerine kaynar suyu dökün. Üzerini streç film veya bir bez ile örtün. Sumağı bir kasenin içine alın ve üzerine 2 yemek kaşığı kadar sıcak su dökün. Bulgurlar şişene kadar sumak da ekşisini suya bırakacaktır.
Yarım kilo kıyma, birer yemek kaşığı domates ve biber salçası eklenir. İnce kıyılmış bir tutam maydanoz, bir tatlı kaşığı sumak, bir yemek kaşığı nar ekşisi, bir çay bardağı sıvı yağ, tuz, pul biber, karabiber ve kimyon eklenerek elle iyice yoğrulur.
Sarmış olduğunuz yaprakların üzerine isteğe bağlı olarak da zeytinyağı ya da limon ekleyebilirsiniz. Zeytinyağı ve limon ekledikten sonra sarmaların üzerine hafif bir şekilde sıcak su ilave etmeniz gerekmektedir. Sıcak su ilave ettikten sonra bu noktadan itibaren artık sarmaları pişirmeye başlayabilirsiniz.
"Yedi Çeşit Baharat" adıyla satılan baharatlar tercih edilebilir. Yaprak sarmasının içine kimyon konur mu? Sıklıkla kullanılan lezzetlendiriciler arasında kimyon, karabiber, sumak, pul biber, nane, maydanoz, dereotu, sarımsak yer alır.
Soğanlı sumaklı salata, kebap, balık gibi yemeklerin yanında vazgeçilmez.
Yemeklere ve salatalarda tatlı ekşi tat vermesi için kullanılan sumak Türk mutfağının vazgeçilmez baharatları arasında yer alıyor. Hemen hemen her toprakta yetişen bu otun toplamda 150 türü bulunmaktadır. Yalnızca iki çeşidi zehirsizdir. Ekşi tada sahip sumak, limonun olmadığı zamanlarda alternatif olarak kullanılır.
Kebapçı menülerinin olmazsa olmazı sumaklı soğan salatasını tüm et yemekleriyle ve dilerseniz pilavlarla servis edebilirsiniz.
Sumak, hazırlanışı sırasında içine tuz eklenerek elde edilen bir baharattır. Bu nedenle yüksek tansiyonu olan kişilerin kullanmaması önerilir. Hassas bünyeye sahip veya alerjisi olan kişilerin doktora başvurmadan tüketmemesi önerilir. Sumak, aşırı tüketilirse ciltte yanma, kızarıklık ve kaşıntıya sebep olur.
Her aktarda bulunan sumak, zayıflamanın ekonomik ve doğal yollarından biridir. Mayhoş bir tadı olan sumak, iştah kontrolünde etkilidir ve gereğinden fazla yemenin önüne geçer. Çabuk doymaya yardımcı olur ve sonucunda dengeli miktarda kalori aldığınız için zayıflatıcı etkisinden faydalanırsınız.
Sumak, vücuttan toksinleri atmaya yardımcı mükemmel bir baharattır. Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur. Gaz söktürücü, şişkinlik giderici baharatlardan biri olan sumağın kabızlığa iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri