suda kaynatılarak yapılan yumurtadır. piştiği süreye göre; sulu, rafadan veya katıolur.
Çiğ yumurtanın kaynayan suya kırılıp pişirilmesiyle hazırlanır. Pişirme yönteminin suda olması nedeniyle oldukça hafif bir lezzet olan poşe yumurta, özellikle diyet yapanlar tarafından severek tüketiliyor.
Rafadan yumurta veya haşlanmış yumurta, yumurtanın kabuğu kırılmadan kaynar suyun içinde haşlanmasıyla yapılan bir yumurta yemeğidir. Genellikle tavuk yumurtası kullanılır. Az veya çok haşlanabilir. Çok haşlanması sarısının etrafının yeşil renge dönmesine sebep olur.
Yüksek ısıda uzun süre kaynatılan yumurtanın sarısının yüzeyinde yeşil bir renk oluşur. Bunun nedeninin, bekleyen yumurtada yükselen pH etkisi ile proteinlerden oluşan hidrojen sülfürün demirle birleşmesi sonucu olduğu sanılmaktadır. Bu durum yumurtanın besleyici değerini azaltır.
Çılbır, çiğ yumurtanın kaynayan suya kırılıp pişirilmesiyle hazırlanan bir tür yemektir, basit bir biçimde kabuksuz haşlanmış yumurta olarak tanımlanabilir.
İlgili 16 soru bulundu
○ 3) Sentrolesital yumurta: Bol miktardaki vitellus yumurtanın merkezini doldurmuştur. Sitoplazma yumurtanın çevresinde ince bir tabaka halindedir. Nukleus yumurtanın ortasındadır. Etrafını az miktardaki sitoplazma çevirir.
Hafta yumurtanın geliştiği ve seçildiği hafta olarak bilinir. Bu haftada seçilmeye aday yumurtalardan yalnızca bir tanesi seçilir ve gelişecek olan bebeğin temelini oluşturur. Yumurtanın ömrü 24 saattir. Bu süre zarfında eğer sperm yumurtayı bulursa ve dölleyebilirse hamileliğinizin ilk başlangıcı bu dönemde olur.
Araştırmalara göre, çok katı olarak haşlanmış ve sarısının (gri ve yeşil renk aldığı ) yumurta, doğal olmaktan çıkıp kanserojen hale dönerek oldukça sağlıksız bir hal aldığı söylenmektedir. Bu sebeple, yazımızdan da anlaşılacağı gibi yumurtayı az haşlanmış olarak tüketmekte fayda var.
Günlük 2 Haşlanmış Yumurta Bağışıklığı Güçlendirir!
Bununla birlikte uzmanlar özellikle günde 2 adet haşlanmış yumurta yemenin sağlık açısından çok faydalı olduğunun altını çiziyor. Vücudun ihtiyaç duyduğu amino asitleri içeren haşlanmış yumurta ayrıca folik asit, demir, çinko, fosfor ve protein bakımından zengindir.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Yumurta boyutları S, M, L, XL olarak ifade edilir. S küçük (53 gram), M orta boy (53- 63 gram), L büyük boy (63- 73), XL çok büyük (73 gram ve üzeri) olarak belirlenip, koli haline getirilir. 6'lı, 10'lu, 12'li yumurta kolileri daha az sayıdaki ailelerin tercih edebileceği ürünlerdir.
Cılbır (Yumurtayı Suda Pişirme )
Su kaynadıktan 5 dakika sonra ocağı kapatın ve yumurtaları soyun. Kayısı kıvamı yumurta beyazının pişmiş, içinin ise hafif sıvı kaldığı kıvama denir. Tam Kıvamında Yumurta: Yumurtaların ne çok cıvık, ne de çok sert olmasını istemiyorsanız, su kaynadıktan 8 dakika sonra yumurtaları ocaktan alabilirsiniz.
Dileğimizi diledikten sonra suyun içine yumurtayı kırıp kaseye boşaltıyoruz. Sabah uykudan uyandığımızda yumurta suyun içinde pişmişse dileğiniz olmuştur, pişmemişse dileğiniz gerçekleşmemiştir..." Haydi çıkın işin içinden bakalım.
Suyun içine tazeliğini test etmek istediğiniz yumurtayı bırakın. Eğer yumurta bardağın dibine batıyorsa taze demektir. Eğer su yüzeyine çıkıyorsa yumurtanız bayat demektir. Eğer yumurta bardaktaki suyun ortalarında bir yerlerde kalıyorsa son kullanma tarihi yaklaşmış demektir, aklınızda bulunsun.
Poşe tekniği, Türk mutfağında çılbır yapılırken zaten kullanılıyor. Ancak günümüzde bu teknik spor yapanların ve sağlığına dikkat edenlerin gözdesi zira poşe yumurta yağsız pişiriliyor. Poşe yumurta, basit bir biçimde kabuksuz haşlanmış yumurta olarak tanımlanabilir.
Kahvaltıda haşlanmış yumurta kilo aldırır mı sorusuna yumurtanın kalori değerleriyle yanıt verelim. 1 adet haşlanmış yumurta ortalama 155 kaloridir. Bu değer ise kahvaltıdaki diğer ürünleri düşündüğünüzde yeterli olacaktır. Ölçülü miktarda tüketilen haşlanmış yumurta kilo alımına neden olmaz.
Bu nedenle kalp hastalığı hikayesi olan ailelerde bireyler yumurta tüketimini haftada bir veya iki ile sınırlandırılmalıdır. Yapılan doğru analizler diyabetlilerin günde birden fazla yumurta tüketmelerinin kalp hastalığına yakalanma risklerini iki kat artırdığını ortaya koymaktadır.
Uyku düzeniniz oluşur, uyku kaliteniz ve süreniz artar
Natoli, akşam yemeğinde ya da uyumadan yaklaşık 2 saat önce yiyeceğiniz yumurtanın doğal bir sedatif etkisi oluşturarak vücutta melatonin hormonunun salgılanmasını sağlayacağını söylüyor.
Beyin hücrelerinin normal iletişimini sağlayan fosfolipitler, kolinden oluşur. Bu belirli vitaminin beyindeki en önemli yapı malzemesi olduğu klinik olarak kanıtlanmıştır. Eğer günde 2 yumurta yerseniz, vücudunuz bu besleyiciden yeterince faydalanır. Kolin eksikliği bellek azalmasına neden olur.
Pek çok kişi yumurtanın sarısını yemeyerek sadece akını tercih eder. Bunu yapmasının sebebi, yumurta sarısının içeriğindeki kolesterolden kendini koruma ve yumurta sarısının besin değerinin düşük olduğu düşüncesidir. Onlara göre yumurtanın akı protein ve sarısı kolesterol kaplıdır.
HER GÜN YUMURTA YERSENİZ NE OLUR? Yumurtanın protein oranı yüksek ve karbonhidrat oranı düşük olduğu için uzun süre tok kalmanızı sağlar. Yumurta aynı zamanda metabolizmayı hızlandırarak sağlıklı kalori miktarını sağlar. Tüm bu özellikleri kilo vermeyi kolaylaştırır.
Yumurtalık rezervinde sıkıntı olan, daha önce tekrarlayan gebelik kayıpları yaşamış olan ya da ileri yaş anne adayından 'Havuz Yöntemi' ile elde edilen, genetik olarak da test edilmiş sağlıklı yumurtalara 'altın yumurta' denir.
Her ay yaklaşık olarak 3 ile 30 yumurta olgunlaşır ve içlerinden en olgun yumurta salınır. Yumurtlama dönemi olarak bilinen zaman dilimi yumurta foliküllerinin hormonlar tarafından uyarılmasıyla başlasa da, gebelik için gerekli olan yumurtanın salınımı 24 saat sürer.
görülmeyen gözenekler vardır. Taze ve yıkanmamış yumurtada bu gözenekler ince bir müsin tabakası ile kaplıdır. Eğer yumurta yıkanırsa bu tabaka ortadan kalkar ve gözenekler açılır, dışarıdan mikroorganizmaların girişi kolaylaşır ve böylece yumurta kolayca bozulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri