Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Subjektif yorum ne demek?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Subjektif yorum ne demek?

Gerçek iradeyi araştıran yoruma sübjektif yorum denir. Tarafların birbirine uygun gerçek iradelerinin belirlenemediği durumlarda objektif yoruma başvurulur; bu bağlamda makul ve dürüst bir kişi söz konusu şartlar altında irade açıklamasını nasıl anlayacak ise irade ona göre yorumlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ansiklopedi.tubitak.gov.tr

Objektif yorum nedir?

Objektif Görüş (Modern Yorum Teorisi)

Kanunun neşir ve ilânı ile riayeti mecburi olan şey, ancak metninden çıkarılabilen fikirlerdir. Kanundaki irade muhtevası ancak bizzat kendisi için mevcuttur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuk.deu.edu.tr

Subjektif tarihi yorum nedir?

Sadece hükmün ifade tarzına bağlı kalan yorum yöntemidir. 2- Sübjektif Tarihî Yorum Metodu: Kanun koyucunun kanunu yaparken sahip olduğu gerçek iradeyi araştıran yorum yöntemidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Subjektif zamana uygun yorum nedir?

Kanun koyucunun hüküm koyarken ki amacına göre yapılan yoruma sübjektif tarihi yorum denir. Kanun koyucunun gerçek iradesi değil de kanunun hazırlanması sırasında geçirdiği aşamalara göre yapılan yoruma objektif tarihi yorum denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetekin.av.tr

Amaçsal yorum ne demek?

3. Amaçsal-Gai Yorum Yöntemi: Amaçsal yorum yönteminde, kanunlar uygulandığı zamanın gereklerine ve anlayışına göre kazandıkları anlama göre yorumlanırlar. Kanunlar yorumlanırken, kanun metni yanında, kanunun objektif amacını ve özellikle zamanın ihtiyaçlarını ve devrin anlayışını da gözden uzak tutmamak gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Subjektif İyiniyet (TMK. m.3 Medeni Hukuk Başlangıç Hükümleri)

İlgili 39 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Yorum türleri nelerdir?

Yorum yöntemleri
  • Lafzî yorum.
  • Tarihî yorum.
  • Sistematik yorum.
  • Teleolojik yorum.
  • Kavramcı yorum.
  • Menfaatler içtihadı yöntemi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Gramatik yorum ne demek?

Kanunda kullanılan dilbilgisi esas alınarak yorum yapılması durumudur. Kanunda kullanılan kelimelere, cümlelere ve imla kurallarına dayalı olarak yorum yapılır. Bu şekilde yapılan yoruma lafzi yorum metodu adı da verilir. Gramatik yorum, işin mahiyeti gereği yorumda başlangıç noktasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Subjektif ne demek örnek?

Bu kavram özneye ilişkin olan, bireylerin düşüncelerine dayanan ve öznede oluşan demektir. Bu kavramı anlamak için günlük yaşantımıza uyan bir örnek verelim. “Bu olay hakkındaki subjektif düşüncem, bu yapının modern mimariye uymadığı görüşüdür.” Tıp alanında da bu kavram kullanılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: iienstitu.com

Subjektif ifade nedir?

Subjektif (öznel) ise kişiye özgü olan, herkes tarafından kabul görmeyen bir gerçekliğin niteliğine; insanın kendi duygularından, ideolojisinden, inancından, kanaatinden hareketle bir nesneyi, olguyu değerlendirme tutumuna verilen addır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ansiklopedi.tubitak.gov.tr

Subjektif tanı nedir?

Sübjektif veriler sadece bireyin kendisinden elde edilebilir. Ağrı, kaşıntı, üzgün ya da endişeli olduğunu söyleme sübjektif verilere örnek olarak verilebilir. Objektif veriler ise görülebilir, duyulabilir, hissedilebilir, koklanabilir veya gözlem ve fiziksel muayene ile elde edilebilir verilerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Yorum yontemleri nelerdir?

Yorum Yöntemleri

Kanun hükmünü yorumlama yöntemlerini genel olarak dört ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; deyimsel (lafzi), tarihsel, amaçsal ve sistematik yorum yöntemleridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukiblog.com

Objektif amaçsal yorum nedir?

Amaçsal yoruma göre, kanunların uygulandıkları dönem içerisinde, zamanın gerekliklerine ve anlayışına göre kanunların kazandıkları anlamların yorumlanması gerekmektedir. Kanunlar yorumlanırken, kanunun objektif amacı ve zamanın ihtiyaçları da göz önünde bulundurulmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Subjektif hukuk ne demek?

Objektif Hukuk - Sübjektif Hukuk

Herkese uygulanabilen, genel ve soyut hukuk kuralları objektif hukuku oluşturur. Objektif hukuk kurallarının kişilere tanıdığı haklar, yetkiler ve özgürlükler ise sübjektif hukuku oluşturur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: edb.adalet.gov.tr

Lafzi yorum nedir örnek?

Lafzi yorum kişisel nitelikte olup bilhassa uygulayıcı yönünden çoğunlukla sadece yol gösterici olmaktadır. Yapılan yorum onu yapan kişiye göre farklılık gösterebilmekte ve ona göre adlandırılabilmektedir. Örneğin; akademik çalışmaya konu ise burada bir bilimsel yorumdan söz edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Otantik yorum ne demek?

Otantik yorum, hukuken kendisine itiraz edilemeyen ve kendisine pozitif hukukun hukuki sonuçlar bağladığı yorumdur[44]. Örneğin, bir yüksek mahkeme veya bir anayasa mahkemesi tarafından yapılan yorum otantiktir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anayasa.gen.tr

Dürüst yorum ilkesi nedir?

Herkes, haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır. Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz (TMK. md. 2). Dürüstlük kuralı, herkesin uyması gerekli olan genel ve objektif bir davranış kuralıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkerduman.av.tr

Subjektif değer ne demek?

Sübjektif değer teorisi ekonomik mal ve hizmetlerin değerinin onların üre- timinde kullanılan faktörlerin doğası ya da emek miktarından değil, fakat tüketicinin/alıcının kendi amaçlarının gerçekleştirilmesi ve ihtiyaçlarının tatmininde bu mal ve hizmetlere isnat ettiği önem ve faydadan doğduğunu öne süren teoridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Objektif ve subjektif ne demek?

Subjektif kelimesi olaylara kendi bakış açısıyla, kendi penceresinden bakmak anlamı taşır. Kişisel değerlendirme yapmak, kendi görüşlerini belirtmek anlamlarını taşır. Objektif kavramı ise bunun karşıt anlamlarını içeren tarafsız olmayı ifade eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Subjektif gerçeklik ne demek?

Herhangi bir şahıs aynı şartlarda aynı ölçümü yapsaydı aynı sonuçları elde edecekti. Bu itibarla olaylar ve onlar arasındaki ilişkiler subjektif ve objektif olmak üzere iki gruba ayrılır. Subjektif, insanın kendi benliğinde tattığı, zevkine vardığı ve varlığı da ancak o insan ile süren izafi bir gerçektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: web.itu.edu.tr

Subjektif anlatım nedir?

Öznel anlatım söyleyen kişilerin duygularını ve düşüncelerini ifade eder. Bu sebeple bu anlatım türünün ispat edilmesi mümkün değildir. Bunun yanında bu ifadeler kesinlik de içermemektedir. 1 Tekil şahıs ile anlatılan tüm öneri ve tavsiyeler öznel anlatım olma özelliği taşımaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Subjektif belirti ne demek?

Semptom subjektif bir kavramdır, hasta tarafından gözlenir ve doğrudan ölçüm yapılamaz, oysa bulgu başkaları tarafından objektif olarak gözlemlenebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Subjektif düşünmek ne demek?

''Bu konuda subjektif olmak zorundayım.'' Burada anlatılmak istenen kişisel görüşü dile getirmek ve bu görüş üzerinden fikirlerini sunmaktır. Yani tabii objektif kelimesinin yani nesnel anlamını zıttı olarak da öne çıkar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Deyimsel yorum nedir?

Deyimsel Yorum Deyimsel yorum yönteminde kanun hükümleri, maddeler, fıkralar ve bentlerdeki sözcüklerin dildeki anlamları araştırılır. Bu yöntemde kanun hükmünü sözüne göre anlamlandırmak esastır. Kanunun lafzı, onun sözü, açık ifadesi, yani metnin kendisidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: assets.kpmg.com

Kazai yorum nedir?

Kazai ise kaza kökünden türemiş, kaza ile ilgili, hüküm verilmeye ait olan, yargısal demektir. Hukuki bir terim olarak kazai; kazai rüşt ve kazai içtihatlar gibi yargının hükmünü içeren çeşitli durumları ifade eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Ruhi amaçsal yorum nedir?

Ruhi veya amaçsal yorum, yorumlanan ka nun maddesinin, kanun metninin bütününün ge nel amacının dikkate alınması suretiyle yapılan yorumdur. Bu yönteme özellikle kanun metninin açık olmadığı hallerde başvurulur (Aydın, 2005:110).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vergiraporu.com.tr
Önceki makale
Ped kararma yapar mı?
Sonraki makale
Ilk ıslahat mı Tanzimat mı?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT