Öncelikle, deponun içini sıcak suyla durulayın ve varsa büyük parçaları çıkarın. Ardından, bulaşık deterjanı veya beyaz sirke eklediğiniz ılık suyla dolu bir kova hazırlayın. Bu karışımı deposuna dökün ve bir süre bekleyin. Daha sonra, yumuşak bir sünger veya temizlik bezi ile iç yüzeyleri nazikçe ovalayın.
Depo dezenfektesi işleminde dezenfektan madde olarak % 15 aktif klor ihtiva eden sodyum hipoklorit kullanılmaktadır. Bu kimyasal madde depo yüzeyinde mevcut tüm mikroorganizmaların giderilmesi ve insan sağlığı açısından uygun hale getirilmesi amacıyla kullanılmaktadır.
4.8. Su deposu periyodik olarak yılda 1 (bir) kez boşaltılır, temizlenir ve dezenfekte edilir. Böylece suda bakteri oluşumu önlenir. 4.9. Gerekli durumlarda periyodik aralık beklenmeden temizlik ve dezenfeksiyon yapılır.
Depo Temizlenmezse Ne Olur? 1.Su isale hattındaki borular demir boru ise depoda pas birikir. Zamanla depoda çamur birikintisi oluşur. 2.Sirkülasyon olmayan yani durgun olan su deposu 4–10 gün süre zarfında kendi kendine bakteri üretir.
İlgili 25 soru bulundu
Öncelikle, deponun içini sıcak suyla durulayın ve varsa büyük parçaları çıkarın. Ardından, bulaşık deterjanı veya beyaz sirke eklediğiniz ılık suyla dolu bir kova hazırlayın. Bu karışımı deposuna dökün ve bir süre bekleyin. Daha sonra, yumuşak bir sünger veya temizlik bezi ile iç yüzeyleri nazikçe ovalayın.
Şebekeden gelen su hem depoya hem de bina tesisatına bağlı ise hiçbir kesinti yaşanmamaktadır. Şebeke suyunun sadece depo bağlantısı olan yerlerde deponun tonajına göre 3 ile 4 saat arası kısa bir kesinti meydana gelmektedir. Bu kesintinin ardından temizlik ve dezenfekte işlemi tamamlandığında hizmete su verilmektedir.
Su deposu temizleme hizmeti mutlaka yaptırılması gereken, sağlıklı bir tüketim ve yaşam için zorunlu bir hizmettir.
Depo zemininde bulunan çamur tarzı şeyler ilk olarak temizlenmelidir. Yüzde 10'luk çamaşır suyu ve su hazırlanarak elde edilen karışımla depo içi yıkanarak hastalık yapıcı mikroorganizmaları öldürmek amaçlanır. Karışım 20 dakika kalacak şekilde ayarlandıktan sonra su ile yıkanarak çamaşır suyu temizlenir.
Deponun ana yapı maddesine dikkat edin.
Bu doğrultuda Polietilen adlı maddeden üretilen su depolarını tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Sağlıklı olmasıyla bilinen bu madde, deponuzun içine güneşin zararlı maddelerinin girmesini engelleyecek ve suyunuzun her daim sağlıklı kalmasını sağlayacaktır.
Su deposu dezenfeksiyonu işlemleri genel olarak iki metotla yapılmaktadır. Bunlardan ilki kimyasal ürün kullanarak yani biyosidal dezenfeksiyon, diğer metot ise ozon kullanarak ozonizasyon sistemiyle dezenfeksiyondur. Kimyasal dezenfeksiyon işleminde genel olarak hidrojen peroksit ve nitrik asit kullanılabilmektedir.
Mümkünse verilecek olan sodyum hipoklorit (NaOCl), deponun değişik noktalarından verilerek dağılmasına yardımcı olunur. Normal Dezenfeksiyon; Depo hacminin %5'i doldurulurken tespit edilen miktardaki klor da suya ilave edilir.
Çamaşır suyunu zararlı olarak görenler karavan su deposu temizliği için beyaz sirke, karbonat gibi ürünleri kullansalar da bu ürünler bakterileri öldürmeye yetmeyebilir ve bakterilerin sağlığınıza verdiği zarar çok daha büyük olabilir.
Su deposunun yosunlanması sık rastlanan bir durumdur. Genellikle poliüreten ve plastik su depolarında görülür. Su deposu periyodik olarak temizlenmediğinde ve direk güneş ışığına maruz kaldığında depodaki mevcut su bakteri üretmeye başlar. Kısa süre içinde de yosunlanma görülür.
Polietilen ve polyester su deposu üretiminde kullanılan polyester gibi malzemeler, yosun oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilir. Bu malzemeler, düzgün bir yüzey oluşturarak yosunların yapışmasını zorlaştırır ve genellikle kolay temizlenebilir özellikleri ile de bilinirler.
- Yosunların karşı koyamadığı tek kimyasal (havuzlar için) klordur. Havuza büyüklüğüne göre klorlama işlemi yapılmalıdır. Havuzlarda klorlama yosunlaşmayı engellemektedir. Temel klorlama işleminin ardından şok klorlama denilen işlem gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Suyun hayati önem taşıdığı firmamızda su depolarının temizliği, tamiri ve izolasyonu Büyükşehir su deposu firması tarafından yıllık olarak yapılmaktadır.
Deponun zemin ve yanal duvarları basınçlı kompresörler ile dezenfekte edilerek kirin çözünmesi sağlanacaktır. Kirli su dışarıya tahliye edilerek Sağlık Bakanlığı tarafından öngörülen dezenfektanlar ile depo tekrar dezenfekte edilecek ve son bir yıkama işlemi ile beton su deposu sağlıklı kullanıma teslim edilecektir.
Su depolarında kullanılan ana boya cinsi epoksi kökenli boyalardır. Özellikle içme suyu deposu boyanmasında solventsiz epoksi boyalar tercih edilmelidir. Solventsiz boyanın en önemli özelliği, su ile karşılaştığında suda çözünebilen ve insan sağlığı için çok zararlı olan solventin bulunmamasıdır.
Su nasıl temizlenir dediğimizde en bilinen ve yaygın yol klorlama yöntemidir. Musluklardan akan sular ya da depodan gelen sular düzenli olarak klorlanarak zararlı maddeler yok edilir. Evde kendi suyumuzu klorlamamız da mümkündür. Klor tableti alarak suyun temizlenmesi mümkündür.
Polietilen hammadde ile üretim yapıldığından deponun dış katmanı plastik malzemeden oluşuyor. Bu nedenle depolar kapalı bir alanda kalacaksa beyaz renk tercih edilmelidir. Eğer depo güneş alan, U.V. ışınlarına maruz kalan bir alana yerleştirilecekse muhakkak mavi renkli depolar tercih edilmelidir.
Su tesisatı temizliği hizmeti su deposundan hidrofor vasıtasıyla uygulanmaktadır. Su deposu temizliği sonrası depoya Sağlık Bakanlığı onaylı dezenfektan ürünler ilave edilir. Dezenfektan haline getirilen su, hidroforlar vasıtasıyla tüm su tesisatına basılır ve çeşmelerden tahliye edilir.
Plastik Su depoları güneş ve güneş ışınlarından etkilenip suda yosunlaşma yaptığından dolayı bulunduğu konum su deposunu korumakta oldukça önemlidir. Olabildiğince güneş ışığı almayan bölgelerde konumlandırılmalıdır. Eğer açık havada mecburen güneşe maruz kalıyorsa kesinlikle mavi su depoları tercih edilmelidir.
Ynt: Pis su tankı nasıl temizlenir, kokusu nasıl giderilir.
En kolayı pis su tankını tatlı su ile doldurmak ve içine sirke eklemektir. 85 litrelik bir tank için bir şişe sirke yeterli olur düşüncesindeyim. Depoyu tatlı su ile yıkayıp, iyice doldurun ve içine sirke ekleyin. Bir gece kalsın, ertesi gün durulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri