Sosis ve salam paketi açıldıktan sonra 5 gün, füme etler 1 hafta dayanır. * Kırmızı et derin dondurucuda 6-12 ay, sosis ve salam 1-2 ay saklanabilir.
Taze salam ve sosislerin muhafazası -3,3 °C ile 1,1 °C arasında yapılmaktadır. Soyulmuş sosis 0/4 °C'de 1-2 ay, vakum ambalajlı olarak 2/4 °C'de 2,5 ay, salam 0/4 °C'de 2 ay muhafaza edilmektedir. Ambalajları açılan salam ve sosislerin 3 gün içinde tüketilmeleri gerekmektedir.
Salam – sosis gibi işlenmiş ürünler paketleri açılmadıysa son kullanma tarihine kadar buzdolabında dayanabilir. Paket açıldıktan sonra buzdolabında dayanma süresi 3 gündür. Bu tip şarküteri ürünlerini dondurucuda da saklayabilirsiniz ama pek tercih edilen bir yöntem değildir.
Sucuğu Derin Dondurucuda Saklamak:
Sucuğu parçalara bölüp buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya kaldırabilirsiniz. Bu şekilde hazırladığınız sucukları 6 ay boyunca muhafaza edebilirsiniz. Parçalara böldüğünüz sucukların üzerine tarih yazmanız faydalı bir yöntem olacaktır.
İlgili 39 soru bulundu
Et: Dış yüzeyi yapışkanlaşmış, renginde bozulmalar başlamış, kokuşan, toprak kokusu vermeye başlayan, ekşimiş etlerde bozulma başlamıştır. Salam-sosis-sucuk: Yapışkan tabaka oluşumu, ekşime, yeşil renk oluşumu ve kokuşma gibi belirtiler gösteren salam-sucuk bozuktur.
Bozulan şarküteri ürünlerinin kokusu ve dokusu değişir.
Yapışkan veya sert olan salamlar veya jambonlar da bozulmuş demektir. Şarküteri reyonundan kestirerek satın aldığınız etleri 3 gün içinde yemelisiniz. Diğer yandan sosis, salam gibi ürünler bozulduğunda çiğ et gibi bir yapışkan bir dokuya sahip olabilir.
Sosis ve salam paketi açıldıktan sonra 5 gün, füme etler 1 hafta dayanır. * Kırmızı et derin dondurucuda 6-12 ay, sosis ve salam 1-2 ay saklanabilir.
Yaş pasta, kapalı bir kutu içerisinde derin dondurucuda uzun bir zaman boyunca saklanabilir. Buzluktan çıkarıldığı an ilk günkü tazeliğinde servis edilebilir. Yaş pastalar birçok özel günde tüketildiği gibi sıradan günlerde de herkes tarafından mutlulukla tüketilen bir tatlı seçeneğidir.
Sosisleri sıcak tavaya dikkatli bir şekilde tek tek koyun. Aralarında boşluk bırakmayı unutmayın. Sosisleri 2 dakika hiç dokunmadan pişirdikten sonra, diğer tarafını çevirin. Bu işlemi 3-4 kere tekrarlayarak sosislerin tamamen pişmesini sağlayabilirsiniz.
Fırında donmuş sosis pişirme; Fırını 190 dereceye ayarlayın. Tepsiye bir çorba kaşığı zeytinyağı koyup, sonra sosisleri ekleyin. Sosisleri yağın içinde hareket ettirerek, pişirme öncesinde yağla kaplanmalarını saplayın. Sosisleri pişme sırasında 2 ila 3 defa çevirerek 20-25 dakika pişirin.
Sosisleri büyükçe bir tencereye koyup üzerlerini örtecek kadar soğuk su ekle. Ocağı orta-yüksek dereceye getirip suyun kaynamasına izin ver. Suyun kaynar hâle gelmesi 6 ila 8 dakika sürecektir. Suyu kaynatmak sosislerin tamamen pişmesini ve yumuşak kalmasını sağlayacaktır.
Aldığım büyük gramajlı dilimli salam, jambon vb. ürünleri istediğim adetlerde aralarına ufak çaplı Koroplast Pişirme Kağıdı koyarak dondurucuya atıyorum. İhtiyacım olduğunda pratik olarak birbirlerine yapışmasını önleyerek alabiliyorum. Hem de tek Koroplast Buzdolabı Poşeti kullanmam yetiyor.
Sosisler önceden pişirilmiş olarak gelir, ancak yine de en iyi lezzet tamamen ısıtıldığında ortaya çıkar. Sosisleri altı dakika haşlamak sosislerin iyice ısınmasını sağlamak için yeterlidir, ancak ortadan ayrılmasını önlemek için yeterince kısadır.
Ambalajı açılmamış ürünler raf ömürleri süresince tazeliğini koruyabilirler. Ambalajı açılmış ürünleri ise buzdolabında 3 gün boyunca muhafaza edebilirsiniz. 3 gün içerisinde tüketilmeyecekse hava alması engellenerek dondurularak saklanabilir.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Dondurulmuş besinlerin saklama süreleri derin dondurucunun sıcaklık derecesine bağlı olarak değişmektedir. 6 oC sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi ortalama 1 haftadır. 12 oC sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi ortalama 1 ay kadardır.
Pişmiş kek ve pasta çeşitlerini derin dondurucu içerisinde uzun süre gönül rahatlığı ile saklayabilirsiniz. İçindeki malzemelerin önemi olmakla birlikte klasik tarifle yapılmış bir keki dondurucuda 3 ay kadar hiç bozulmadan saklayabilirsiniz.
Derin dondurucuda saklama kabı olarak, cam şişeleri (özellikle dar ağızlı olanları) kullanmayın. Çünkü donunca genleşen sıvılar, camın kırılmasına neden olabilir. Yiyecekleri derin dondurucuda alüminyum folyo yerine, plastik torbalara koyarak ya da streç filme sararak dondurmayı tercih edin.
Derin dondurucuda en uzun süre saklanabilenlerden olan şeftali ve elma gibi meyveler 5 ay korunurken, üzüm ve limonun derin dorucuda taze kalma süresi ise en fazla 3 aydır. Narenciye, kiraz, çilek, dut, armut, erik gibi meyveler derin dondurucuda 12 ay saklanabilir.
Türkiye'de ve dünyada dondurmadan pastaya, süt ürünlerinden salam, sosise kadar pek çok işlenmiş gıdada kullanılan Karmin maddesi, Meksika'da yetişen bir böceğin kanından elde ediliyor. Karminik Asit isimli katkı maddesi, kaktüsleri yuva edinmiş bir böcek türünden elde ediliyor.
Sosis, parçalara ayrılmış veya öğütülmüş, diğer malzemelerle karıştırılmış ve bir kasaya doldurulmuş kıyma ve etten oluşur. Malzemeler, galeta unu, tahıl, nişasta, dolgu maddesi, baharatlar, tatlandırıcılar, bazen sebze ve pırasa içerebilir.
Sosis hamuru, sağlıklı hayvan etlerinin, kemik, kıkırdak ve sinir gibi istenmeyen kısımlarından ayrıldıktan sonra kıyma haline getirilip tuz, baharat, nişasta ve katkı maddeleri ile harmanlanmasıyla elde ediliyor. Hazırlanan sosis hamuru, doğal veya yapay kılıflara doldurulup tütsülenip pişiriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri