Keki kalıptan çıkarın. Soğuyan kekin üzerine ılınmış çikolata sosunu azar azar dökün. Sos iyice donduktan sonra kekinizi keserek servis edebilirsiniz.
Çikolata sosu sıcak mı dökülür? Çikolata sosunuzu kekinizin üzerine dökecekseniz ve kekiniz soğuksa çikolata sosunuz sıcak olsa da olur. Eğer krem şantinin üzerine dökecekseniz çikolata sosunuz soğuk olmalıdır.
Hem kek hem de sosun sıcak olması ıslak kek yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalardan biri. Kekiniz soğuk sosunuz sıcak ya da sosunuz soğuk kek sıcak kalmışsa kekiniz yeterince ıslanmayabilir.
Islak Kek Yapımı Püf Noktaları
Kekin daha güzel kabarması için kullandığınız malzemelerin oda ısısında olması önemli. Keki fırından çıktıktan 1-2 dakika sonra dilimleyip sosunu dökmelisiniz.
Kekinizin bir türlü hayal ettiğiniz kıvamda olmamasının ve sosunu çekmemesinin en büyük sebebi sosunuzu dökerken kekin veya sosunuzun soğuk olmasıdır. Kek ve sos buluştuğunda her ikisinin de sıcak olmasına azami özen gösterin.
İlgili 37 soru bulundu
Kekinizi fırından alın ve henüz sıcakken dilimleyip üzerine sıcak sosu gezdirin. Yani kekin de sosunun da sıcak olması oldukça mühim.
Soğuyan kekin üzerine ılınmış çikolata sosunu azar azar dökün. Sos iyice donduktan sonra kekinizi keserek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Önceden pişirme ayarlarına gelene kadar yaklaşık 180 derecede ısıtılan fırına kek karışımı verilir. Ortalama 35 dakika ya da 40 dakika gibi bir sürede kek pişmeye başlar. Kek fırında iken fırın kapağının açılmamasın özen gösterilmelidir.
Yumurta ve şeker köpürene kadar çırpılır. Diğer malzemeler de eklenip kek hamuru elde edilir. İstediğimiz kalıba döküp önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 15/20 dakika arası pişirilir. Fırından çıktıktan bir beş dakika sonra kadar kalıptan çıkarılıp şerbeti her yerine eşit şekilde dökülür.
İçine sıvı yağ ilave etmek sosun parlaklığını artırır. Bu sosu kek fırından çıkar çıkmaz, sosunuz çok sıcak olmayacak şekilde üzerine gezdirin. Bu sos enfes bir kıvam verecektir kekinize. Bir diğer ıslak kek sosu ise bol çikolatalı ve sütlü olan soslardan biri.
*En son olarak un ,kakao ,kabartma tozu ,vanilyayı elekten geçirip karışımımızın içine ilave ediyoruz. *Kekimiz piştikten sonra fırından alıp 5 dk dinlendirip dilimliyoruz ve üzerine 1 bardak soğuk sütü döküyoruz. DİLERSENİZ KEKİNİZ ÜZERİNE PUDİNG ,ÇİKOLATA SOSU, VEYA BEYAZ ÇİKOLATA SOSU DÖKEBİLİRSİNİZ.
1 gün önceden yaparsak kıvamı daha da güzelleşiyor tam browni gibi ıpıslak oluyor. Borcamı fırının en alt kısmına yerleştirip pişirelim yoksa kekin dibi tam pişmiyor.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin.
-Ayırdığınız 1 su bardağı kakaolu sosa 1/2 su bardağı süt ilave edin ve çırpın. -Sıcak kekin her yerine hazırladığınız sosu dökerek yedirin ve sıcak fırına koyup çekmesini sağlayın. -Kek soğuduktan sonra 1 gün buzdolabında bekletin.
Asit, mısır nişastasının koyulaşma kabiliyetine müdahale ettiğinden, özellikle sosunuz asidikse, ararot veya tapyoka gibi diğer nişastalarla da bir bulamaç yapabilirsiniz. Yumurta sarısı başka bir yaygın sos koyulaştırıcıdır. Hollandaise, Bearnez, mayonez gibi soslar bu şekilde yapılır.
Kakaolu Islak Kek Tarifi
- Un, kabartma tozu gibi toz malzemelerin hamura eklenirken elenerek eklenmesi kekin kabarmasını kolaylaştırır. - Islak kek yaparken hamurun sıvı olanından normalde 1 su bardağı ayrılıp üzerine dökülerek yapılır. Bu tarifim hazır çikolatalı sosla olduğundan daha oğun bir kıvamda ve nemli.
Eğer tatlı sıcaksa, şerbeti soğuk kullanmalısınız. İkisi sıcak olduğunda, tatlınız hamur olabilir. İkisinin de soğuk olma durumunda, şerbetiniz çekmez. Bunun yanında, baklava gibi tatlılarda, tatlı güzel pişerse hem şerbet hem de baklava sıcakken dökülür.
Kek tariflerinde genel olarak önceden ısıtılmış fırına keklerinizi vermeniz söylenir. Eğer tarifinizde verilen derecenin dışına çıkar ve çok yüksek sıcaklıkta bir fırına kekinizi verirseniz malesef kekinizin birden bire kabarıp aniden sönmesine neden olursunuz.
Şerbeti döktükten sonra tepsinin üzerini kısmen kapatarak tatlının demlenmesini, şerbeti iyice çekmesini sağlayabilirsiniz. Bu aşamada baklava tepsisinin üzerini temiz bir bez veya örtüyle kapatıp fırında, kilerde, ısı ve ışık almayan temiz bir rafta saklayabilirsiniz.
Kekin kuru kalmasında en önemli nedenlerin başında malzemelerin oranı gelir. Keki yumuşak veya kuru yapan, tarifte kullanılan sıvı malzemelerdir. Kekin yumuşacık olması için tarifte verilen yağ oranına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca pişirme süresi de uygun olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Kek yaparken kullanılacak tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Kuru malzemeler (un, kakao, kabartma tozu, vanilin) elenmeli. Kek yaparken kullanılacak olan kase, çırpma teli, mikser ucu ya da mikser haznesi kuru olmalı. Yumurtaların, süt ürünlerinin ve kullanılacaksa kabartma tozunun taze olmasına dikkat edilmeli.
SÜT İLE DAHA YUMUŞAK KEKLER YAPABİLİRSİNİZ
Kekleriniz puf puf kabarsın, yumuşacık olsun istiyorsanız, tarifinizde su yerine süt kullanabilirsiniz. Kek yaparken, kekin hamuruna biraz süt veya yoğurt gibi laktoz içeren ıslak malzemeler eklemek, hamuru daha akışkan bir hale getirir.
Fırının üst kısmını kapatın, sadece alt kısmını çalıştırın. Kekinizi düşük ısıda 15 dakika daha pişirin. Bu sayede üzeri yanmayacak ve içi pişecektir. İçi hamur kalan kekinizi bu yöntemle kurtarabilirsiniz.
Ocakta bir taşım kaynatıp kapatalım. Kekin üzerine dökelim. 15-20 dakika sosu çektikten sonra ılıkken yada iyice soğutup servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Kek fırından çıkınca ılımaya bırakılır. Ilık sos ılık keke dökülür ve dilimlenir. Soğumuş olan çikolata sosu üzerine dökülür ve buzdolabına kaldırılır. Servis etmeden önce dilediğiniz gibi süsleyip, servis edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri