Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Şikayetten vazgeçilirse kamu davası açılır mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Şikayetten vazgeçilirse kamu davası açılır mı?

ŞİKAYETTEN VAZGEÇİLİRSE KAMU DAVASI Şikayete tabi suçlarda, şikayetten vazgeçilmiş olması kamu davasını düşürür. (TCK m. 73/4) Zira şikayete tabi suçlarda şikayet olmaksızın savcının veya polisin kendiliğinden soruşturma başlatması mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Şikayet geri çekilirse kamu davası açılır mı?

Bunun içinse suç hakkında şikayette bulunan kişinin yani şikayetçinin şikayetini geri alması gerekir. Fakat dava konusu suçun takibi şikayete tabi değilse şikayetten vazgeçilmesi kamu davasının kapanması sonucunu doğurmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Şikayeti geri çekince dava düşer mi?

Şikâyetten vazgeçmenin sonucu olarak soruşturmanın sona ermesi veya davanın düşmesi şikâyetten vazgeçmeyi kabul etmeyen sanığı etkilemez. Şikâyetten vazgeçilmesi halinde; soruşturma aşamasında soruşturma son bulacak, kovuşturma aşamasında dava düşecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Şikayetten vazgeçince dava düşer mi?

a) Hazırlık aşamasında şikâyetten vazgeçme, hukuk mahkemesinde tazminat isteme hakkını ortadan kaldırmaz. b) Vazgeçmenin hukuki sonuç doğurabilmesi için, hem kamu davası açıldıktan sonra hakim önünde gerçekleşmeli ve hem de bu vazgeçmeyle kamu davası düşmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tazminathukuku.com

Davacı şikayetini geri alınırsa dosya kapanır mı?

Savcılık şikâyete tabi suçlarda şikâyetin ardından soruşturma başlatır. Şikâyete tabi suçlarda şikâyetin geri alınması durumunda dava dosyası kapanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Kamu Davası Hangi Durumlarda ve Nasıl Düşer

İlgili 28 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Şikayetçi şikayetini geri alırsa ne olur?

Önemle belirtmek gerekir ki, takibi şikayete bağlı suçlarda şikayetten vazgeçme diğer sanıklara sirayet eder. Yani, bir sanık hakkındaki şikayetten vazgeçme, diğer sanıkların da hukuki durumunu etkiler ve tüm sanıklar hakkında ceza davasının düşmesi kararı verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Kamu davasına giren suçlar nelerdir?

Görevli ve yetkili mahkemeler tarafından yargılaması yapılan kamu davaları şikâyet varsa şikayete istinaden yoksa savcılığın kendiliğinden açabileceği davalardır. Kasten yaralama, cinsel saldırı, mala zarar verme, güveni kötüye kullanma, taksirle yaralama gibi suçlar için kamu davası açılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: musacetintas.av.tr

Ceza davasında şikayetten vazgeçilirse ne olur?

Yargılama sırasında şikayetten vazgeçilmesi halinde muhakeme düşme kararı ile sona erer (TCK m.73/4; CMK m.223/8). Soruşturma aşamasında şikayetten vazgeçilirse kovuşturmaya yer olmadığına karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Kamu davası ne zaman açılır?

Soruşturma evresi sonunda toplanan deliller, suçun işlendiği hususunda yeterli şüphe oluşturuyorsa; Cumhuriyet Savcısı, bir iddianame düzenleyerek kamu davası açar. (CMK 170/2 madde)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Kamu davası ne kadar sürer?

Kamu davası, diğer birçok dava gibi belirli zaman alabilir. Ancak kamu davaları genel olarak 3 ay – 1 yıl arasında sonuçlanmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Şikayet geri alınırsa savcı ne karar verir?

Eğer şikayet soruşturma evresinde geri alınmışsa Cumhuriyet savcısı, CMK 172/1 uyarınca kovuşturmaya yer olmadağına karar verecektir. Zira artık kovuşturma olanağının bulunmamaktadır. Eğer şikayetten kovuşturma aşamasında vazgeçilmişse, TCK madde 73/4 ve CMK 223/8 uyarınca düşme kararı verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erdemakcay.av.tr

Şikayet geri çekilirse sicile işler mi?

Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık dolayısıyla verilen karar sicile kaydedilir. Ceza zamanaşımının dolduğunun tespitine ilişkin karar ile genel veya özel affa ilişkin kanun; özel affa ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı adli sicile yazılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: utkuarslan.av.tr

Kamu davası en fazla kaç yıl ceza verilir?

Kamu cezası kaç yıl? Savcılık tarafından açılan kamu davasının açılmasının ertelenmesi durumlarında 3 yılı geçmeyen ve hapis cezası bulunan suçlar için verilir. Kamu cezası kaç yıl verilir sorusu için en üst sınırı on beş yaşını doldurmamış çocuklarda beş yıldır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ismailyildirim.av.tr

Kamu davasında tutuklama olur mu?

Kamu davasının duruşmasına gelmeyen sanık tutuklanabilir. Ancak şahsi davanın duruşmasına gelmeyen sanık hakkında bu tedbir uygulanmayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugsanyilmaz.av.tr

Şikayetten vazgeçen kişi tazminat davası açabilir mi?

Görümdüğü gibi, 5237 sayılı TCK'na göre, ceza davasında yargıç huzurunda şikâyetten vazgeçildiği sırada, ayrıca kişisel haklardan da vazgeçilmemiş ise, tazminat isteme hakkı ortadan kalkmaz. Buna karşılık kişisel haklardan da vazgeçildiği (ayrıca) açıklanmış ise, artık tazminat isteme hakkı kaybedilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ertekinhukuk.com.tr

Kamu davasında uzlaşma olur mu?

MADDE 254.- (1) Kamu davasının açılması halinde, uzlaşmaya tâbi bir suç söz konusu ise, uzlaştırma işlemleri 253 üncü maddede belirtilen usule göre, mahkeme tarafından da yapılır. (2) Uzlaşmanın gerçekleşmesi halinde davanın düşmesine karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alternatifcozumler.adalet.gov.tr

Hangisi ile kamu davası açılmış olur?

Kamu davası suçun işlendiği konusunda yeterli şüphe sebebi doğuran delil elde eden Cumhuriyet savcısının iddianame denilen bir belge ile suç işlediği iddia edilen kişi hakkında dava açmasıdır. Yani kamu davası iddianame sayesinde olur. Mahkemenin düzenlenen iddianameyi kabul etmesi ile kamu davası açılmış olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Savcı her şikayete dava açar mı?

Şikayete bağlı suçlar, mağdur/müşteki/suçtan zarar gören tarafından şikayet konusu edilmedikçe savcılık tarafından kendiliğinden soruşturma yapılarak ceza davası açılamaz. Ancak, takibi şikayete bağlı olmayan tüm suçlar savcılık tarafından kendiliğinden soruşturularak ceza davası açılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Kamu davasına katılmak zorunlu mu?

Katılma, ceza muhakemesinde mağduru, suçtan zarar göreni ya da malen sorumlu olanları koruma araçlarından birisidir. Suçun işlenmesiyle mağdur olan ya da suçtan zarar görenlerin katılma hakkını kullanmaya veya kullanmaya devam etmeye zorlanamayacağı açıktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Şikayetten vazgeçme hangi aşamada olur?

Soruşturma aşamasında şikayetten vazgeçme durumunda soruşturma sonlanır. Savcılık tarafından yapılan inceleme durur, şüpheli hakkında iddianame düzenlenmesi ve ceza davası açılması söz konusu olmaz. Kovuşturma aşamasında şikayetten vazgeçme halinde, sanık bu vazgeçme beyanını kabul ederse ceza davası düşer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Şikayetten vazgeçtikten sonra tekrar şikayetçi olunur mu?

Yüksek Mahkeme; şikayetten vazgeçtikten sonra tekrar şikayetçi olunamayacağına hükmetti.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Müşteki olarak davaya gelmezse ne olur?

Hatırlatmak gerekir ki müştekinin mahkemede dinlenmesi verilecek olan hüküm açısından bir zorunluluk bulunduruyorsa yani davanın seyrini etkileyecek yönde ise çıkartılmış olan davetiyeye yani tebligata rağmen duruşmaya katılım sağlanmamışsa, mahkeme tarafından söz konusu kişi hakkında “zorla getirme kararı” ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Her ceza davası kamu davası mıdır?

İddianamede en üstte “Davacı: K.H.” şeklinde yer alan bölümde geçen “K.H.” ibaresi “Kamu Hukuku” anlamına gelmektedir. Çünkü, şikayetçisi olsun veya olmasın her türlü ceza davası kamu davası niteliğindedir. Kamu davasının temel amacı, suç teşkil ettiği iddia edilen fiile dair maddi gerçeği ortaya çıkarmaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Kamu davası kaç yılda düşer?

Türk Ceza Kanunu'nun 66. Maddesine göre en hafif suçlarda olağan zaman aşımı sekiz yıl olup aynı suçlara ilişkin olan uzamış zamanaşımı süresi 12 yıldır. Olağan dava zamanaşımı sürelerinin geçmesi ile kamu davasının yani ceza davasının düşmesine karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

Kamu davasının açılmasının ertelenmesi hangi suçlar?

Önödeme ve uzlaştırma kapsamındaki suçlarla ilgili kamu davasının açılmasının ertelenmesi kurumu uygulanamaz (CMK m.171/2). Kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararı, üst sınırı 3 yılı aşmayan hapis cezasını gerektiren suçlar hakkında verilir (CMK m.171/2).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hasimkartal.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT