Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Sigortadan emekli olmak için son kaç yıl?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Sigortadan emekli olmak için son kaç yıl?

Bu kural sadece SSK'lıları değil bütün çalışanları ilgilendiriyor. Son yedi yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde geçtiyse o şartlarda emekli olunuyor.Bu süre eşitse en son tabi olunan statüye göre aylık bağlanıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sputniknews.com.tr

Son 7 yıl kuralı kimleri kapsıyor?

Kısaca özetlemek gerekirse, birden fazla statüde çalışanların hangi statünün kurallarına göre emekli olacağının belirlenmesinde son 7 yıl kuralı 30 Eylül 2008 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlamış kişiler için geçerlidir. Kural uygulanmaya devam etmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Son 7 yıl kuralı kalkacak mı?

Diğer bir ifadeyle son yedi yıl ile kastedilen son 2520 prim günüdür. 2829 Sayılı Kanun 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlükten kalktı. Dolayısıyla, bu kural 30 Eylül 2008 tarihinden önce herhangi bir statüde sigortalı çalışmaya başlayanlar için geçerlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kisadalga.net

Son 1260 gün şartı nedir?

Cevap: Bağkurlular faaliyetlerine son vermeden önce sigortalı bir işte çalışarak SSK'ya prim ödeyebiliyor. Sigortalı bir işte çalışarak SSK'ya Bağkur'dan sonra 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK'da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabi olursunuz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turmob.org.tr

Emekli olurken son kaç yılın ortalaması alınır?

Yani, emekli olacağı yıldan bir yıl öncesine ait değerler baz alınır. Gösterge rakamının hesaplanması için kişinin yıllık ortalama kazancı hesaplanır. Bu hesaplama yapılırken kişiye ait son 10 yıllık kazanç değerlendirilir. Daha sonra bu kişinin 10 yıllık 10' a bölünür ve yıllık ortalama kazanç bulunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

İŞE GİRİŞ TARİHİNE GÖRE EMEKLİLİK TABLOSU! SSK BAĞKUR HESAPLAMA 2022

İlgili 20 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Son 7 yıl kuralı nedir?

7 bin 200 günü tamamlayan emekli olabilecek

Bu kural sadece SSK'lıları değil bütün çalışanları ilgilendiriyor. Son 7 yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde geçtiyse o şartlarda emekli olunuyor. Bu süre eşitse en son tabi olunan statüye göre aylık bağlanıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dunya.com

Emeklilikte son 3 5 yıl şartı kalktı mı?

Bu kural bütün çalışanları ilgilendiriyor. Örneğin sigortalı hem Bağ- Kur hem SSK'lı olarak çalıştıysa aylığı en fazla çalıştığı statüden bağlanıyor. Örneğin, isteğe bağlı sigorta Bağ-Kur yerine SSK'dan hem erken emeklilik hem de yüksek aylık imkânı veriyor. Yeni düzenlemeyle 3.5 yıl (1261 gün) kuralı sona erecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sputniknews.com.tr

Son kaç yıl yüksek prim?

7 yılla da kasıt, son prim ödeme tarihinden önceki fiili hizmet yılı. Son 7 yılda Bağ-Kurlu çalışılmışsa bu statüden emekli olunuyor. Son 7 yılda hem Bağ-Kurlu hem de SSK'lı çalışılmış; o zaman da son 3.5 yıl -1.261 gün- hangi statüde iseniz, oradan emekli olacaksınız.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sputniknews.com.tr

Son 7 yıl hesabı nasıl yapılır?

Emeklilikte, aylığı bağlayıp ödeyecek kurumun belirlenmesinde, sigortalıların emeklilik tarihinden geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen son 7 yıllık fiili hizmet (360 x 7 = 2520 gün) süresi esas alınıyor. Bu kural sadece SSK'lı çalışanları değil, tüm çalışanları ilgilendiriyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgidais.org.tr

25 yıl dolmadan emekli olunur mu?

1999 öncesinde sigortalı olduktan sonra erkekler için 25, kadınlar için 20 yılı doldurmuş olmak gerekirken, sonradan sigortalı olanlar için yıl şartı aranmıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

1261 gün kuralı kalkti mi?

Esnafın prim yükünün düşmesiyle birlikte bu kural da ortadan kalkmış olacak. Hangi sigorta kolundan olursa olsun 7 bin 200 günü tamamlayan emekli olabilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: finans.mynet.com

Yeni emeklilik yasası kimleri kapsıyor?

Yeni Emeklilik Sistemi

Ayrıca, “BES” ve “TES” gibi bireysel emeklilik sistemlerine de katılabilecekler. Yeni sistemde, emeklilik yaşı, kademeli olarak 65'e yükseltilecek. Çalışanlar, 35 yıl çalışma süresi ve 65 yaş şartını yerine getirdikten sonra emekli olabilecekler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

1999 öncesi emekli olma şartları nelerdir?

EYT EMEKLİLİK ŞARTLARI NEDİR? - 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması, - Girdiği tarihe göre 5000-5975 güne kadar prim ödemesinin tamamlanması, - Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin dolması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

5400 gün prim borcu ne kadar?

Asgari ücret yüzde 30 artarsa yurt dışı borçlanmasında 1 günlük prim tutarı 195.15 TL'ye çıkacak. 5400 gün için 1 Temmuz 2023 tarihinden sonra borçlanma yaptığında 1 milyon 54 bin lira ödemesi gerekecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

7200 prim günü dolduran emekli olabilir mi?

Bu çalışma gerçekleşirse 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayan BAĞ-KUR'lu erkek sigortalılardan 7200 prim gününü tamamlamış olanlar hemen emekli olabilecekler. Prim günü 7200'den az olanlar ise 7200 günü tamamladıklarında emekli olabileceklerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Hizmet birleştirme yapmak zorunlu mu?

Yargıtay, hizmet süresi tek bir statüden emekli olmaya yeterli olanların hizmet birleştirmeye zorlanamayacağı kararı verdi. Hizmet sürelerinin birleştirilmesi, prim günü tek bir statüden emekli olmaya yetmeyenlere avantaj sağlıyor. Bazı durumlarda ise dezavantaj yaratabiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgunlaw.com

Hizmet birleştirme ne demek?

Hizmet Sürelerinin Birleştirilmesi Nedir? Sosyal güvenlik Kurumlarına tabi çeşitli işlerde çalışmış olanların hizmet sürelerinin aynı tarihlere rastlamamak kaydıyla birleştirilmesine denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.linkedin.com

2008 den önce sigortalı olanlar ne zaman emekli olur?

1 Mayıs 2008 den önce işe girenler 7200 prim ödeme ve gün sayısını tamamladıklarında 60 yaşında emekli olmaya hak kazanır. Ancak 1 Mayıs 2008 ile 31 Aralık 2035 arasında ise 7200 prim ödeme süresini tamamlayan kişiler 60 yaşında emekliliğe hak kazanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mynet.com

Son 35 yıl nasıl hesaplanır?

1 Ekim 2008 öncesi Bağ-Kur'lu olan birisi son 7 yılın (2520 gün) 3.5 yılını (1261 gün) SSK'ya geçerek tamamlarsa önceki primleri de SSK kapsamında değerlendirilip hesaplanıyor. Erkek çalışan 25 yılın 22'sini Bağ-Kur'da geçirmiş olsa bile son 3.5 yılda SSK'lı ise bu kurumdan emekli olabiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

7000 TL maaş alan ne kadar emekli maaşı alır?

Emekli maaşlarında her yıl iki kez enflasyon oranında zam yapılıyor. 2023 Temmuz itibarıyla SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 25 emekli maaş zammı yapıldı. Bu emekli maaşı zammı, emeklilerin kök aylıklarına uygulandı. Bu çerçevede, kök aylığı 7000 lira olan emeklilerin maaşı 8 bin 750 TL olarak güncellendi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mgc.com.tr

9000 günle emekli olan ne kadar maaş alır?

Her 360 gün için % 2 olarak belirlendi. Buna göre de 9000 günü olan sigortalı toplamda ABO nı % 50 oldu. Ekim 2008 tarihinde 5510 Sayılı Kanun ile asgari ücretle çalıştıkça her ay ileride alacağınız emekli aylığı 3 Lira ile 15 Lira arasında düşmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dilekete.com

En yüksek prim hangisi?

Bunun %20'si MYÖ (malullük-yaşlılık-ölüm), %12'si Genel Sağlık Sigortası primidir. 1 Temmuz 2023 tarihinde asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük sigorta primi 4.292,64 TL iken en yüksek sigorta primi ise 32.194,85 TL olarak belirlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkiyefinans.com.tr

3 5 yıl kuralı nedir?

Sigortalının farklı yasalara tabi sigortalı çalışması varsa ve hangi kurumdan emekli olacağı tespit dilecekse son 7 yıla bakılır. En fazla nereye prim ödemişse o kurumdan emekli olur. Bu kanun 01.10.2008 tarihinden önce işe başlamış olanlarda geçerlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

9000 gün 7200 e düştü mü?

BAĞ-KUR kapsamındakilerin emekli olmaları için gerekli prim gün sayısında güncellemeye gidilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklamasına göre emeklilik için gerekli olan BAĞ-KUR prim gün sayısı 9 binden 7 bin 200'e düşürülecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

Erken emeklilik yasası kaç yılı kapsıyor?

EYT Kimleri Kapsıyor? "Emeklilikte yaşa takılanlar nedir?" sorusu kadar EYT kapsamı da 2022 yılı özelinde gündemi en çok meşgul eden konular arasında yer aldı. EYT, sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihi öncesinde olan kişileri kapsıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: axasigorta.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT