B tipi jelatin ise hayvanın boynuz ve kemiklerinden işlem uygulanarak elde edilen ve tatlı ürünlerinin meydana getirilmesinde kullanılan jelatin çeşididir. Buradan da anlayacağımız gibi sığır jelatin sığır hayvanının postlarından işlem görerek yapılmaktadır. Memeli hayvanların doku ve kemiklerinden yapılmaktadır.
Sığır jelatini üretiminde yalnızca sığırlardan elde edilen kolajen, kemik, deri ve dokular kullanılır. Müslüman toplumlarda domuz tüketilmediği için sığır jelatini kullanımı çok daha yaygındır.
Jelatin, hayvan deri ve kemiklerinden elde edilen doğal bir proteindir. İki yöntemle elde edilir. B tipi jelatin: Boynuz ve kemiklerden alkali işlem uygulanarak.
Türkiye'de gıda sektöründe kullanılan sığır jelatinleri helal ürünlerdendir.
jelibonlarda sığır Jelatini kullanılması yasal fakat domuz jelatini kullanması yasaktır.
İlgili 15 soru bulundu
Hayır; Türkiye'deki HARIBO fabrikasında üretilen hiçbir üründe domuz ve domuz kaynaklı bir ham madde kullanılmamaktadır. Tüm ham maddelerimizi Helal ürün sertifikasına sahip tedarikçilerden temin ediyoruz. Satın aldığımız her parti sığır jelatini de helal belgeleriyle birlikte fabrikamıza teslim ediliyor.
Dünya'da 4 yaprak jelatin üreticisinden biri, Türkiye'de helal ve koşer belgelerine sahip tek üretici olan Gelner firması yenilebilir sığır jelatini, yaprak jelatin ile toz jelatin üretiyor. Türkiye'de yaprak jelatin üreten tek firma olan Gelner Balıkesir'de faaliyet gösteriyor.
İnce saydam ve parlak bir maddedir. Sığırdan ve domuzdan elde edilir ve gıda sektöründe kullanılır. Jelatin genellikle gıdaların uzun süre kullanımını sağlar ve ayrıca sıvı gıdaların daha kıvamlı bir hale gelmesini sağlar. Birçok sıvı madde jelatin sayesinde jel hale gelebilir.
Örnek olarak Jelatin(E441) domuz yada sığır veya diğer hayvanların kemik ve deri artıklarından, Karmin(E120) kırmızı bitten, Şellak (E904) yine bir bit türünden, Kasitin (E920) insan at veya domuz kılından, Rennin sığır ve davar midesinden, Pepsin domuz midesinden elde edilmektedir.
Buna göre, kollajenin kaynağı olan hayvan helal değilse, ondan üretilen jelatin de helal olmamaktadır. Menşeinin helalliği bilinmeyen jelatinlerin Müslümanların tüketeceği gıdaların üretiminde kullanılması ve içinde domuz kaynaklı jelatin olduğu kesin olarak bilinen gıdaların tüketimi caiz değildir.
Sığır jelatini, çok tüketildiği zaman bağırsakların yapısını bozar ve hasara neden olmaktadır. Sığır jelatini tozu barındıran gıdaların fazla alınması karın ağrısı ile birlikte mide bulantısına neden olmaktadır. Uzmanlar şekerlemelerin fazla tüketilmesini önermemektedir.
Şayet sığırdan elde edilen jelatin kullanılıyorsa kullanmakta her hangi bir sakınca yoktur. Domuzdan elde edilen jelatin kullanılmışsa bu yiyecek ve içeceklerin kullanılması caiz olmaz. Jelatin maddesi, yenmesi helal olan hayvanlardan alındığında tabii ki, kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Nutella dahil olmak üzere tesislerimizde üretilen ürünlerimizin Helal Gıda Sertifikası bulunmaktadır. Helal gıda, İslami kurallara uygun olarak üretilen gıda anlamındadır. Haram olarak belirtilen aşağıdaki ürünlerin harici tüm gıdalar helal olarak kabul edilmektedir: Domuz/domuz eti ve bunlardan üretilen ürünler.
Ürün üzerinde “Ürünümüz domuz veya domuz katkıları içermez” ifadeleri yer alıyor. Ürün içeriğine baktığımızda %50 oranında sütlü çikolata ve %50 oranında sütlü dolgu içerdiğini anlıyoruz. İlk olarak sütlü çikolata içeriğine baktığımızdaysa ilk 3 sırada; Şeker, Kakao yağı ve Yağsız süt tozu olduğunu görüyoruz.
İslamiyet'e göre domuz etinin haram olmasının nedenlerinden biri insan sağlığına zarar vermesidir. Bu durumla ilgili birçok hadis ve ayet yer aldığı için, Müslümanlar da bu hadis ve ayetlere göre hareket ettiğinden dolayı domuz etinin yenmesinin haram olduğu tarih boyunca bilinen bir gerçektir.
“Light Yoğurtlarda Domuz Jelatini Var”
Ünlü doktor, light yoğurtların büyük çoğunluğunda domuz jelatininin kullanıldığını doğruladı.
”Yoğurtlara kıvam arttırmak ve su tutması için jelatin katılmaktadır. Jelatin, domuzun deri veya kemiklerinin kaynatılmasıyla elde ediliyor. Normalde 2 litre sütten, 1 kilo yoğurt elde edilirken, jelatin katıldığında, 1 litre sütten 1 kilo yoğurt elde edilebiliyor.
Almanya başta olmak üzere, Türk ve müslüman nüfusunun çok olduğu Avrupa ülkelerinde satışa sunulan Helal Haribo ürünleri, Haribo Türkiye üretimi olup, sadece helal sığır jelatini kullanılmaktadır.
Jelatin içerdiği kalojen ile kemiklere oldukça faydalıdır. Kemiklerimizin yapısını güçlendirerek dayanıklılığı arttırır. Yaşlılıktan dolayı yıpranan, harabiyete uğrayan kıkırdak, kemik, eklem ve dokuları onarılmasına, yapısının güçlenmesine ve oluşabilecek ağrılı ve iltihabi durumların düzelmesine yardımcı olur.
HARIBO'nun bağırsak emilimine ve florasına zararı var mı? Hayır. ürünlerimizin temel bileşenleri sığır jelatini ve şekerdir. Bu maddelerin de bağırsak florasına ya da sindirime bir zararı olduğu şimdiye kadar tespit edilmemiştir.
"Haribo, gelatini domuzdan ve değişik kaynaklardan elde etmektedir. Bu şekilde olması özel bir ağız hissi yani ağızda parçalanabilmesi, ısırma ve çiğneme hissi vermektedir. İşte haribo, bu özellikleri bitkisel gelatin ile elde edemiyor."
HARIBO Türkiye'de üretim, helal standartlarına uygun yapılmaktadır.
Hayır, Türkiye'deki HARIBO fabrikasında üretilen hiçbir üründe domuz ve domuz kaynaklı bir hammadde kullanılmamaktadır.
Nutella, İtalyan Ferrero'nun, Kinder, 1967 yılında Ferrero'ya geçse de “ilk harflerin siyah olmasına sebep” dönemde Alman markasıdır. Biz, tam da bu noktada bir kere daha paranın, milliyeti, dini, imanı, kokusu olmadığı hususuna vurgu yaparak devam edelim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri