Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Selama karşılık ne denir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Selama karşılık ne denir?

Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü denilir. Anlamı ise Allah'ın rahmeti, bereketi ve selameti sizin üzerinize olsun demektir. Cevap olarak ise ve aleyküm selam ve Rahmetullahi ve berekatühü olarak yanıtlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Selam diyen birine nasıl cevap verilir?

Dolayısıyla size selam yazan birine aynı şekilde karşılık verin yeterli olur. "Merhaba, selam." gibi kelimelerle karşılık verebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kizlarsoruyor.com

Sadece selam denir mi?

Çünkü selam sözünde ayrı bir hususiyet vardır. Selam, karşıdakine dua etmektir. Bu kelamı kullanan sevap kazanmaktadır. Sadece "Selam!.." denmesi de caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Aleyküm selam nasıl denir?

Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre "aleykümselam" sözcüğün doğru yazılışıdır. Anlamı ise; "esenlik ve selam üzerinize olsun" demektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Ve aleyküm selam mı Ve aleyküm selam mı?

Değerli kardeşimiz, Verilen selamı alırken yalnızca "aleyküm selam" demek yeterlidir. "Ve aleyküm selam" demek ise daha faziletlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Müşriklere selam verilir mi? Halis Bayancuk Hoca

İlgili 20 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Günaydın demek caiz midir?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Günaydın demek cahiliye adetidir'' gibi bir açıklamasının olmadığını belirtti. '''Günaydın demeyin' demişim gibi algı oluşturmak büyük haksızlıktır" diyen Erbaş, kendisinin de ''Günaydın'' ifadesini kullandığını söyledi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Gayrimüslimlere nasıl selam verilir?

Maslahata binaen Müslüman olmayan kimselere "selam" lafzını ifade etmeden "iyi günler, iyi akşamlar, merhaba" gibi ifadeler kullanılabilir. Müslüman bir ülkede yaşayanlar, karşıdakilerin kafir olduğunu bilmiyorsa selam verebilir. Eğer selamı almazlarsa kendi selamını kendisi "ve aleyküm selam" diyerek geri alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Selama karşılık nasıl verilir?

Selama daha iyisi ile karşılık vermek ise “Selamün aleyküm” diyene, “Ve aleyküm selam ve rahmetullah” şeklinde; “Selamün aleyküm ve rahmetullah” diyene de “Ve aleyküm selam ve rahmetullahi ve berekatühü” şeklinde karşılık vermekle olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanethaber.com.tr

Bir kadın bir erkeğe selam verebilir mi?

Erkeğin, kendisine mahrem olmayan yabancı kadınlara selâm vermesiyle ilgili ise şöyle bir detay vardır: Kadın yaşlı olduğu takdirde erkeğin musâfaha yapmaksızın kendisine selâm vermesi ve kadının bu selâma karşılık vermesinde bir sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkha.com

Peygamber efendimiz nasıl selam verirdi?

Bir fıkhî ıstılah olarak Selam; karşılaşan iki Müslümanın birbirine yaptıkları dua cümlesinden ibarettir. Selam veren "es-selamu aleyküm (Allah'ın selamı sizin üzerinize olsun)" der, selamı alan ise "ve aleykümü's-selam ve rahmetullah (Allah'ın selamı ve rahmeti sizin üzerinize olsun)" diyerek ilaveli duada bulunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlarisale.com

SA yazmak caiz mi?

Selamı beğendiği halde, bir ihtiyaca mebni başka şeyler söylemek de caiz oluyor. Sual: Selamün aleyküm yerine (s.a) yazmakta bir sakınca var mıdır? (s.a) yazmak uygun değil. Yeni yazılan bazı kitaplarda da aynı kısaltmalar var, uygun değildir, tam yazmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Kimler selam almaz?

Kur`ân okuyana, Ezan okuyana, Kâmet getirene, Cum`a ve bayramlarda hutbe okuyana, Namazla meşgûl olanlara, (ancak aralarında namaz kılmayan varsa ona selâm verebilir), Tedrisle ve Şer`i ahkâm halletmekle meşgul olana, her çeşidiyle zikirle meşgul olana.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Merhaba demek selam yerine geçer mi?

"Merhaba" ise bir selâmlama değil bir ağırlama terimidir", "yer genişliği" anlamını ifade eder. Bu itibarla gelen birisine "merhaba" denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Selâm verirken ne denir?

Bu selâmda “es-selâmü aleyküm ve rahmetullah” cümlesinin “es-selâm” kısmını söylemek vacip, “aleyküm ve rahmetullah” kısmını eklemek ise sünnettir. Bir görüşe göre de sağa selâm verilmesi vacip, sol tarafa selâm verilmesi sünnettir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Selamlaşma sözleri nelerdir?

"Merhaba", "günaydın", "selâmün aleyküm", "iyi günler", "iyi akşamlar", "iyi geceler" gibi sözcük ve söz grupları selamlaşmanın Türkçede görülen selamlaşma sözlü kalıplarıdır. Bu kalıpların neredeyse tamamı diğer dillerde de görülmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Selamlar diyene ne denir?

Oturan veya bir yerde çalışmadan duran birisine yaklaşıldığı Zaman ”Selamünaleyküm” denir, oturan da “Ve aleyküm selam” der. Bu, ”Selam sizin üstünüze olsun” demektir. Duran ve hareketsiz olan birinin yanından geçip giderken de “Merhaba” denir. Yeni yetmeler buna bazen ”Merhabayn” deyiveriyorlar ne demekse.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: blog.milliyet.com.tr

En güzel selam nasıl verilir?

Selâmlaşma, Müslümanlardan birinin diğerine “Selâm sizin üzerinize olsun, Allah sizi her türlü kaza ve belâdan korusun” anlamına gelen “selâmün aleyküm/es-selâmü aleyküm” diyerek hayır duada bulunması; diğerinin de “ve aleyküm selâm/aleykümü's-selâm” diyerek aynı duayla karşılık vermesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Selam verirken ilk ne denir?

Cevab: Selâm verirken “Esselâmü aleyke” (Selâm üzerine olsun) değil “Esselâmü aleyküm” (Selâm üzerinize olsun) demelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekrembugraekinci.com

Verilen selamı almamak günah mı?

Değerli kardeşimiz, Müslümanlar arasında, bir dostluk ve iyi niyet işareti olan selâmı vermek sünnet; almak ise farzdır. Verilen selamı almamak caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Uzun selam nasıl verilir?

”Es-Selamu-Aleyküm” ifadesini kullan. (“Selam üzerinize olsun”). Bu ifade, “es-se-laam-muu-a-ley-küm” şeklinde telaffuz edilir. “Es-Selam-u-Aleykum ve-rahmetullahi ve-berakatüh” (“Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun”) şeklindeki daha uzun selamlama ifadesini de kullanabilirsin.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: wikihow.com.tr

Selamun aleykum ve rahmetullah ne anlama gelir?

“es-selamu-aleyküm, rahmetullahu ve bereketuhu” demek; “Allah'ın, selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun” anlamına geliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Eve girerken selam nasıl verilir?

Eve girerken sağ ayağınla içeriye gir ve selam ver! Evde kimse yoksa, şu şekilde selam verebilirsin: 'Esselâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhissâlihîn. ' Bununla beraber, bir kere Kulhüvallâhü sûresini ve bir kere de Âyetelkürsîyi okursan evine şeytan giremez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Nereye girerken selam verilmez?

a. Allah'ın güzel isimlerinden birisi olduğu için, temiz olmayan yerlerde selam verilmez, b. Hamama girerken selam verilmez, c. Günahla meşgul olan kimselere selam verilmez, d.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: folkloredebiyat.org

Nerelere selam verilmez?

Selam verildiği takdirde alamayacak durumda olanlara, selam vermek doğru değildir. Mesela, namaz kılanlara, Kur'an-ı Kerîm okuyanlara, ezan okuyan ve dinleyene, hutbe dinleyenlere, ilimle meşgul olanlara, yemek yiyenlere selam verilmez. Dolayısıyla bu durumda iken verilen selamı almamanın bir sorumluluğu yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Yemek yiyen birine selam verilir mi?

Bununla beraber, yemek yiyen kimsenin ağzında lokma yoksa kendisine selam verilebilir. Bu durumda selama icabet etmesi gerekir. Yemek yiyenler birden fazlaysa sadece birinin icabet etmesi yeterlidir. Ancak ağzında lokma varsa kendisine selam vermek uygun olmadığı gibi icabet etmek de farz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com
Önceki makale
10000 dolar kaç gram gelir?
Sonraki makale
Mehfuz ne demek?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT