Mesela şekerpare gibi kurabiyemsi tatlılarda şerbetin sıcak, tatlının da sıcak olması gerekiyor. Hatta tepsiyle üzerini kapatıp şerbetin iyice içine işlemesini sağlamalısınız. Sonuç olarak siz yine tarifi okumadan ezbere sıcak tatlı-soğuk şerbet formülünü uygulamamaya dikkat edin.
Hazırlanışı: Şerbet, 5 dk. kaynatılarak Şekerpare üzerine sıcak olarak dökülür. Yarım saat üzeri kapalı olarak Şekerparenin şerbetini çekmesi beklenir.
Şekerpareler piştiği zaman fırından çıkarıp 3 dakika bekletin. 3 dakika sonunda ılık olan şerbeti ( püf noktası; şekerpareler sıcak, şerbet ılık olmalı) şekerparelerin üzerine gezdirin.
Öncelikle şerbeti hazırlıyoruz. 3 su bardağı suya 2 su bardağı şeker ekleyip karıştırıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayan şerbetin içerisine bir iki damla limon suyu sıktıktan sonra koyu bir şerbet kıvamını alana kadar kısık ateşte bırakıyoruz ve ocaktan aldıktan sonra şerbeti ılımaya bırakıyoruz.
Hamurumuz kulak memesi kıvamında olacak ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Dahada küçük yapabilirsiniz çünkü kabarıcaklar ama şekerparelerimizi yassı bir şekilde yapmalıyız ki şerbetimizi iyi çeksin top gibi bırakmayın yani bastırın üstüne.
İlgili 33 soru bulundu
En önemli püf noktası şerbetin soğuk, şekerparelerin sıcak olması. Lezzetin ve kıvamın tam olması için bu kuralı atlamayın. Şerbeti döktükten sonra üzerini başka bir fırın kabı veya tepsisi ile kapatıp, kendi sıcağı ile bekletin. Arzunuza göre üzerine hindistan cevizi veya antep fıstığı dökebilirsiniz.
Şerbeti için tozşeker ve suyu bir tencerede kaynatın. Limon suyunu ekleyin ve bir-iki taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Soğuk tatlının üzerine sıcak şerbeti gezdirin. Tatlının üzerini streç filmle kapatın ve 15 dakika bekletin.
Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez.
Şekerpare hamuru neden dağılır? Şekerparenin fırından erken çıkartılması dağılmasına sebep olacaktır. Şerbet tam olarak kıvam almadan şekerparelerin üzerine dökülürse şekerpareleriniz dağılacaktır.
Şekerpare gibi kurabiyeyi andıran şerbetli tatlılarda şerbetin sıcak, tatlının da sıcak olması gerekiyor. Ancak baklava gibi yufkalı tatlılarda tatlı sıcakken şerbetin oda sıcaklığında soğumuş olması gerekir.
Baklava şerbeti sıcak mı soğuk mu dökülür sorusunun cevabında baklavanın soğuk şerbetinin sıcak olması gerekir. Böylece kıtır kıtır bir baklava elde edebilirsiniz.
Şekeri ve suyu iyice karıştırıp ocağa alıyoruz. Şerbet kaynamaya başlayınca içine limon suyu veya varsa limon tozu atıyoruz. En fazla 10 dk kadar kaynadıktan sonra altını kapatıp kavanozlara dolduruyoruz. Kavanozdaki şerbet soğuduktan sonra ağızlarını kapatıp oda sıcaklığında kapalı bir yerde saklayabilirsiniz.
Pişen şekerpareler başka bir tepsiye alınır ve ılık şerbet dökülür. Soğuduktan sonra kapağı kapalı olarak bir gece dinlendirilir. Ara sıra kontrol edebilirsiniz. Afiyet olsun..
Şekerpare Tarifi İçin Gerekli Malzemeler:
250 gram tereyağı 250 gram pudra şeker. 1 paket vanilya. ½ kg un.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dk kadar pişirin. Üzeri pembeleşmeye yakın olunca alın. Tam pembeleşmeyecek.
Şerbetli Tatlılarınızı Buzdolabına Koymayın!
Tatlınızı buzdolabına koymak ona yapacağınız en büyük kötülüktür. Bu nedenle tatlılarınızı buzdolabına koymak yerine, kuru, serin ve güneş almayan bir yerde saklamanız daha uygun olacaktır. Böylece tatlılarınızın uzun süre tazeliğini kaybetmeden kaldığını göreceksiniz.
Şekerpare Tarifi Nasıl Yapılır? İlk olarak yoğurt, sıvı yağ, yumurta, tuz, kabartma tozu, vanilya ve un hamur yoğurma kabında güzelce yoğrulur ve el ile istenilen şekil verilir.
Tatlının hazırlanmasında bir sorun varsa yani tatlı çok ince veya çok kalınsa şerbeti döktükten sonra muhafazası zor olacaktır. Ancak sorun oda sıcaklığından veya şerbetten kaynaklanıyorsa sorun kolayca çözülebilir. Şurubu oda sıcaklığında üzerini örtmeden tatlıya emdirin.
Tatlı, şerbeti çekmezse ne yaparım diye düşünmenize hiç gerek yok. Fırınınızı ısıtın ve şerbeti çekmeyen tatlınızı fırında bir süre ısıtın. Ne kadar etkili olduğunu sizde göreceksiniz!
Yarım saat sonra şerbetini çeken tatlımız yenmeye hazır. 2 saat sonra ise şerbet tam emmiş olur.
Şerbeti bekletme süreside oda sıcaklığına bağlı olarak değişir.Soğuk bir mutfaktaki 15 dakikayla,sıcak bir mutfaktaki 15 dakika şerbette aynı etkiyi bırakmaz.Burası sıcak bir yer olduğu için benim şerbeti 15 dakika bekletmem yeterli geldi.Soğuk bir mutfakta 10 dakika bekletmek yeterli olur sanırım.
Şekerpareleri önceden yapıp birkaç gün kuru halde bekletebilirsiniz, yiyeceğiniz gün şerbetini hazırlayıp sıcakken soğuk şekerparelerin üzerine dökerseniz, yaklaşık 2 saat kadar bekledikten sonra tatlınız yemeye hazır hale gelecektir. Kuru halde beklediği için de tazeliğini de korumuş olacaktır.
Şekerpare Tarifi
1 çay bardağı sıvı yağ 5 yemek kaşığı irmik. 5 yemek kaşığı toz şeker.
Özellikle şekerpare soğuduktan sonra servis edilmelidir. Şekerpare pişerken üzerine fındık içi ve ya antep fıstığı içi konulabilir. İsteğe bağlı olarak şekerparenin şerbeti döküldükten sonra biraz beklenir. Beklemenin ardından şekerparelerin üzerine toz antep fıstığı ve ya toz fındık da serpilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri