Şebeke gerilimi bir enerji iletim hattı ile son kullanıcılara iletilen gerilimin sayısal anma değeridir. Ülkeden ülkeye genellikle 110-250 volt arası değişmekle birlikte gerilimin sinyali de 50 veya 60 hertz'dir. Türkiye için şebeke gerilimi 230V ve 50 Hz'dir.
Çünkü, düşük gerilim bazı sıkıntılara yol açıyordu. Aynı güçle çalışan iki aygıttan; 110V'luk olanı, 220 V'luk olanına oranla, iki misli akım çekmek zorundadır. Örneğin 1.5kW'lık bir elektrik süpürgesi 220V'ta 13.5A, 110 V'ta ise 6.8A kadar akım gerektirir.
Kullanıcıların çoğu elektrik enerjisini 220 V (tek faz) ya da 380 V (üç faz) olarak kullanıyor.
AC: Alternatif akım, elektrik şebekesinde yaygın olarak kullanılır. Evlerimize, iş yerlerimize ve endüstriyel tesislere elektrik sağlamak için kullanılır. AC, transformatörler sayesinde farklı voltajlara kolayca dönüştürülebilir. DC: Doğru akım, pil çalıştırılan cihazlarda, elektroniklerde ve otomobillerde kullanılır.
Genellikle 60 volt enerji ile çalışan elektrik motorları, elektrikli arabaların güç üretmesini sağlamaktadır. Elektrik arabalar, 60 volt gibi görece düşük bir voltajla çalışsa da benzin ve dizel motorlara nazaran oldukça performanslıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Türkiye için şebeke gerilimi 230V ve 50 Hz'dir.
“BASİT ÖNLEMLERLE TEHLİKELİ DURUMLARIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR”
Bu voltajdaki ve 55 volta kadar elektrik insana zarar vermez. 55 volt üzeri elektrik tehlikelidir, 220 volt elektrik ise insanı öldürür.
Alternatif akımda gerilim değeri pozitif ve negatif olmak üzere sürekli değişkenlik göstermektedir. Doğru akımda ise bu hep sabittir. Evlerimize ulaşan elektrik, alternatif akımdır(AC).
Alternatif akım tiplerinden çok kullanılanlar şunlardır; Bir fazlı AC- burada bir faz, bir de dönüş iletkeni vardır. Bu, en sık rastlanan alternatif akım enerjisidir. Evlerde kullanılan şekliye frekans 50 Hz, gerilim ise 220 V tur.
Evinize gelen dağıtım hatlarından herhangi bir düzeltme yapılmadığı için evinizin içindeki tüm elektrik prizleri AC ile çalışır. Bu, bir elektrik prizine takılan tüm cihazların (çamaşır makinesi, blender, buzdolabı) AC kullandığı anlamına gelir.
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir. Hiçbir zaman tüm fazlardan çekilen yük eşit olamayacağı için, nötr iletkeni çok değerlidir…
Trifaze, dükkanlarda ve sanayide kullandığımız 3 3 fazlı beslemedir. Ülkemizde 380 volt gerilime sahip sanayi elektriği olarak bilinmektedir. Trifaze üretim, monofaze üretime benzer.
●
Ayrıca ülkemizde de bazı yerlerde E tipi fiş ve prizler bulunuyor. E tip fiş ve prizler 16 Ampere kadar olan akım şiddetini destekliyor ve 220 – 240 Volt arasında çalışıyor. Bu tipteki fiş ve prizlerin resmi ismi ise CEE 7/4 olarak geçiyor.
1 ve 1000V arası gerilim ise alçak gerilim olarak adlandırılır.
Amerika'da kullanılan elektrik akımı ise 110 Volt'tur. Türkiye'de ise bu 220 Volt'tur. Dolayısıyla kullanacağınız elektrikli aletin adaptör kısmında ya da üstünde kaç volt ile çalıştığı yazmaktadır. Bazı ürünler 220Volt ile çalışrken bazılarının üstünde 110 – 240 Volt yazmakatadır.
Evlerde kullandığımız elektrik Türkiye standartlarına göre 220 volt 50 hertz dir. Tüm illere şalt sahalarından dağıtılan elektrik şehirlerde ve mahallelerde bulunan trafolar yardımıyla 220 volt olacak şekilde ayarlanır.
Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, klima ve vantilatörler doğrudan alternatif akımla çalışırlar. Televizyon, müzik seti ve video gibi cihazlar ise bu alternatif akımı doğru akıma çevirerek kullanırlar.
Elektriğin asıl ölümcül özelliğinin akım miktarı olduğunu düşünülür. Buna karşılık, elektrik ile ilgili birçok noktada bulunan uyarı levhalarında, gerilim üzerinden bir tasvir yapılmakta ve aslında öldürücü darbeyi vuranın gerilim olduğu belirtilmektedir.
Doğru akım ile bir kişinin hayatını kaybetmesi pek olası değildir (ancak imkansız da değildir). Buna rağmen, 60-90 mA düzeyindeki doğru akım, ciddi düzeyde acı verebilir ve nefes darlığına sebep olabilir; altta yatan sebepler varsa bunların etkisiyle ciddi sağlık komplikasyonları ve ölüm yaşanabilir.
Evlerde kullanılan alternatif akım enerjinin etkin gerilimi 220 Volt, sanayide kullanılan alternatif akımın gerilimi ise 380 Volt' tur.
Bu noktada AC elektrik akımı DC elektrik akımına çevrilmektedir. Yani evlerimize kadar gelen elektrik AC iken kullandığımız cep telefonu, televizyon gibi elektronik cihazlar DC ile çalışmaktadır.
Şebekeden gelen akım her zaman AC'dir. Ancak elektrikli araçlar elektriği her zaman DC olarak depolar.
Elektrik Çarpma Süresi
Akım dokulardan ne kadar uzun süre geçerse verdiği zarar da o kadar artmış olur. Bununla birlikte ölüm olasılığı da artar. 12 volt gibi tehlikesiz olarak kabul edilen düşük bir akım dahi uzun zaman maruz kalınırsa ölüme sebep olabilir.
Elektrik çarpması anında öncelikle elektrik enerjisinin kesilmesi ve sigortanın kapatılması gerekmektedir. Daha sonra elektrik çarpan kişinin iletken malzemelerden uzak durduğuna emin olunması gerekmektedir ve müdahale de yine iletken malzemelerle yapılmamalıdır.
Aküde kullanılan DC voltajla temas kurulduğunda insanı çarpmaz , sadece AC voltaj çarpar. DC voltajında daha farklı bir etkisi olur yüksek DC voltaja( 150-200 )uzun süre maruz kalınırsa elktroliz nedeniyle yanığa neden olacaktır. FAkat aküdeki 12 voltluk düşük bir voltaj size zarar vermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri