6- Sebzeleri pişirme kağıdı serdiğiniz tepsiye yerleştirip üzerlerine tuz dökün. 7- Önceden ısıtılmış 60-70 derecede yaklaşık 7-8 saat kurutun.
Sebze ve meyveler açık havada kurutulduktan sonra daha dayanıklı olmaları ve kurtlanmamaları için düşük ısılı fırında (75-100 derece) 10-15 dakika tutulabilir. Domates dışındaki sebzeler sıcak ve gölge yerlerde, domates ve meyveler ise güneşte kurutulur.
Önceden ısıtılmış 180 derecede fırında 35-40 dk. pişiriyoruz.
Güneşte kurutmak için güneye bakan çatı, balkon ya da damları kullanmalısınız. Gölgede kurutmak istiyorsanız, sebze ve meyveler güneş görmeyen, hava akımı olan, mutfaktan uzak ve yağmur almayacak bir yer hazırlayın evinizde.
İlgili 32 soru bulundu
Meyve kurutmak için gereken derece 57. Ancak bu haliyle bu dereceye çıkabilmesi için fırının 70 dereceye, alt-üst ve fanlı ayarlanması gerekiyor.
Az güneş gören yere koyun çok hızlı kurur. Havuçları minik minik doğrayın. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye alın. İki gün güneşli yerde sonrası gölgede kurutun.
4- Sebzeleri önce 8-10 dakika kaynatın, ardından hemen buzlu suya koyarak şoklayın. 5- Soğuyan sebzeleri temiz bir havluya yayıp kurulayın. 6- Sebzeleri pişirme kağıdı serdiğiniz tepsiye yerleştirip üzerlerine tuz dökün. 7- Önceden ısıtılmış 60-70 derecede yaklaşık 7-8 saat kurutun.
Kurutma işlemi yaklaşık 45 derecede 8-10 saat kadar sürecek.
Bunun için yağlı kağıda dizilmiş meyvelerinizi 70 derecede ısıtılmış bir fırında gerçekleştirmelisiniz. Bu şekilde 8-10 saate kuruma gerçekleşir.
Büyük boy fırın tepsimize yağlı kağıdımızı seriyoruz üzerine yarım ay şeklinde doğradığımız domateslerimizi diziyoruz. Üzerine hazırladığımız sebzelerimizi döküyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dk arada karıştırarak pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Bir kapta zeytinyağı, kekik, biberiye, tuz ve karabiberle birlikte bütün doğranmış sebzeleri iyice harmanlayın. Kullanacağınız tepsinin altına yağlı kağıt serin. Bir tavanın içine zeytinyağı, domates ve sarımsakları ekleyin ve kavurun. Hazırladığınız tepsiyi, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
110 -140 ºC soğuk ve yavaş pişirme için uygundur. Yavaş yavaş pişmesini istediğiniz yiyecekler için fırını 150 – 160ºC'ye ayarlayabilirsiniz. 180 – 190- 200 ºC orta sıcaklıkta pişmesi gereken yiyecekler için idealdir. 220 – 230ºC hızlı ve yüksek ısıda pişirilmesi gereken yiyecekler içindir.
- Kurutma işlemi ne kadar uzun sürerse besin değeri de o kadar yüksek olacaktır. Bu yüzden kurutma işlemi gerçekleştireceğiniz zaman havanın çok sıcak olmamasına dikkat etmeniz gerekir. - Kurutma işlemi bittikten sonra meyve ve sebzeleri cam kavanozlarda saklamanız gerekir. Aksi taktirde küflenip yumuşayabilirler.
Patlıcan, salatalık ve biber kurutmak isteyen ailelerin, sebzelerin en ucuz ay olduğu ağustosu tercih ettiklerini kaydeden Tunçkaya, "Alınan sebzelerin içleri komşularla işbirliği yapılarak oyulur. Oyulduktan sonra ipe dizilerek güneşe bırakılır.
Kurutma makinesi olan evlerde ise çamaşırlar 30 dakikada kuruyup kullanıma hazır hale geliyor.
Kurutma tesislerinde dışarıdan alınan havanın bir ısıtıcı yardımıyla ısıtıldıktan sonra kurutulacak gıda maddesiyle temas ettirilmesiyle yapılan kurutma işlemidir.
Besinlerin kurutularak muhafaza edilmesi suyun uzaklaştırılması esasına dayanır. Böylelikle bozulmaya neden olan mikroorganizmaların çoğalması ve faaliyetleri inhibe edilir. Kuru meyveler, yaş meyvenin içerdikleri yüzde 80–95 oranındaki suyun yüzde 10–20'lere düşürülmesi ile elde edilir.
Fırında patlıcan nasıl kurutulur? Hava şartları ve iklim dolayısıyla açık ortamlarda kurutma yapamayan kişiler mutfaklarındaki fırından faydalanabilirler. Bunun için fırının ızgara telleri üzerine dizdiğiniz patlıcanları elinizi yakmayacak kadar ısıtılmış bir fırında 2-3 saat kadar bekletmeniz yeterli olacaktır.
Meyve kurutma makineleri 35-70 derece gibi düşük ısılarda uzun süre çalışarak meyveleri kurutur. Söz konusu cihazların ne kadar elektrik tükettiği ise motor gücüne, iç hazne yalıtımına ve enerji tasarruflu olup olmamasına göre farklılık gösterir.
Kurutulmuş sebzeler on yıl veya daha uzun süre dayanır. Yalnızca beş yıla kadar dayanan konserve yiyeceklerle karşılaştırıldığında, kurutulmuş yiyecekler uzun süreli saklama için iyi bir seçenektir.
Dilimlediğiniz domatesleri aralıklı olacak şekilde dizin. Domateslerin üzerine isteğe göre karabiber, kekik veya tuz ekleyebilirsiniz. Eğer tuz kullanacaksanız, kaya tuzu olmasına özen gösterin. Önceden ısıtılmış 110 dereceli fırında domateslerini 3-3,5 saat kadar pişirin.
Dolmalık Salatalık Kurusu; Kahramanmaraş'ın ikliminde yetişen salatalıklardan taze toplanıp içi oyularak iç kısmı ayıklanıp ipe dizilir ve steril ortamda kurutma işlemi yapılarak kurutulur. Kurulukta da tüm gıda ürünlerinde olduğu gibi tazelik çok önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri