Meşhur Hisaronu Şambalicisi yorumu. Batı Anadolu'ya özgü bir tatlı olan Şambali, Yoğurt,İrmik,Yumurta ve Un ile yapılan,Şerbet'inde Şeker,Su ve Limon bulunan çok güzel bir tatlı'dır..
Şambalinin Suriye'ye özgü bir tatlı olduğunu ancak İzmir ile özdeşleştiğini belirten Doyurgan, bir süre önce Yunanların da sahiplendiği tatlının İzmir tarafından coğrafi işaret tesciliyle koruma altına alındığını kaydetti.
İzmir ve Manisa ile sınırlı kalmış. İzmir Ticaret Odası tarafından tıpkı boyoz ve kumru gibi coğrafi tescille onurlandırılmış yerel bir lezzet şambali. Tamamen İzmir'e özgü ama Balkan kökenlilerin yoğun yaşadığı Manisa'da da biliniyor.
Meşhur Hisarönü Şambalicisi, Kemeraltı, İzmir. İzmir'in Kemeraltı Çarşısı'nın iyi lezzet peşinde koşanlar için tam anlamıyla bir cennet olduğunu daha önce belirtmediysek şimdi belirtelim. Zira Hisarönü'ndeki Kemeraltı Çarşısı bir taşla 3-5 fevkalade lezzet vurabileceğiniz yegane yerlerden.
Halk arasında şambali, şambaba ya da şam tatlısı olarak bilinen bu şerbetli tatlı türü, özellikle Ramazan döneminde yoğun ilgi görmektedir. Her ne kadar adında Suriye kenti Şam'ın adı geçiyor olsa da geleneksel Türk mutfağının en sevilen örneklerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: İzmir Şambalisi; irmik (buğday irmiği), şeker (toz şeker), süt veya yoğurt, nişasta ve kabartma tozu ile tekniğine uygun olarak hazırlanan hamurun tepside pişirilmesi ve piştikten sonra üzerine şerbet dökülmesiyle elde edilen bir tatlı çeşididir.
Şambaba veya Şam tatlısı olarak da bilinen şambali şerbetli bir sokak tatlısıdır. Özellikle İzmir'de camekanlı motorlarda satılanları meşhurdur. Adından da tahmin edileceği gibi Suriye'nin Şam kentine özgü bir tatlıdır.
Şambali | 1 KG (12 Parça)
*Serin ve kuru ortamda muhafaza ediniz. *Direkt güneş ışığına maruz bırakmayınız.
Bursa'da üretilen "Bağdat hurma tatlısı", 50 yıldan fazla süredir sokaklarda satılarak ağızları tatlandırıyor. Daha sonra fırına konulan tatlı, şerbet dökülmesinin ardından Hindistan ceviziyle servis ediliyor. Bağdat hurma tatlısı, ramazan ayları ve kış günlerinde de tercih ediliyor.
Şambali Tatlısı Tarifinin Servis Önerisi
Tatlıyı, kaymak ya da vanilyalı dondurma ilavesiyle servis edebilirsiniz.
Şambali, adından da anlaşılacağı üzere Suriyenin Şam kentine ait bir tatlıdır. Ülkemizde Antakya, Adana, Trakya, İzmir yörelerinde sıkça yapılır. Şambali üzerine tarçın ekerek de tüketilebilir. Bir diğer usül de arasına dondurma ya da Halep işi olarak da bilinen kaymak sürerek yemektir.
İrmik, su ve şekeri karıştırma kabına alıp 15-20 dakika kadar mikserle çırpıyoruz. Burada amaç şekerin erimesi. karbonat ve kabartma tozunu da ekleyip bir 5 dakika kadar daha çırpıyoruz. Pişireceğimiz kalıba hiç yağ sürmeden 3-4 yemek kaşığı kadar irmik serpiyoruz.
Şambali revaniden daha sert kıvamlı, yoğun bir tatlıdır. Alışık olduğumuz şerbetli tatlıların aksine harcında un, yağ ve yumurta içermez. Ana malzemeleri irmik, şeker, yoğurt veya süttür. Üstü ve altı daha kıtır olur.
Şam tatlısının orijinali sadece irmikle yapılır.
Şerbetli tatlıları eğer 2-3 gün içinde tüketebilecekseniz kuru ve serin alanlarda saklamayı tercih edebilirsiniz. Böyle bir durumda onu buzluğa ya da buzdolabına kaldırmanız gerekmez.
Konya'nın yöresel tatlıları denildiğinde ilk akla gelen ise sac arası tatlısıdır. Antep fıstığı ve kaymak ile hazırlanan bu tatlı, isteğe göre dondurma eşliğinde de sunulabilir. Konya'nın meşhur tatlıları arasında yer alan dilber dudağı, eski zamanlardan günümüze miras kalan bir tatlıdır.
Manisa'nın meşhur lezzetleri arasında sıralanan Mantar Tatlısı, adından da anlaşılacağı üzere yapımında mantar kullanılan bir tatlı çeşididir. Üzerine meyvelerin eklenmesi ile birlikte kaynatılarak hazırlanan Mantar Tatlısı, oldukça sıra dışı bir lezzete sahip olmaktadır.
Şehzade Tatlısı, Şekerli Pide, Mantar Tatlısı, Tahinli Ekmek, Gelin Kız Helvası gibi lezzetli tatlılar Manisa mutfağının öne çıkan lezzetlerindendir. Sultan Çayı, Manisa Maden Suyu, Akhisar Gazozu ve Cilveli Kahve gibi Manisa'ya has içecekler arasında yer almaktadır.
Başta İzmir olmak üzere Batı Anadolu'ya özgü bir tatlıdır. İzmir Şambalisi adıyla coğrafi işaret almıştır. Ramazan aylarında özellikle yapılmaktadır.
Önce fırına atılan Şam tatlısı, pişmesine yakın çıkarılıp dilimlenir. Ardından yeniden fırına verilerek pişme işlemi tamamlanır. Son olarak da üzerine şerbeti dökülür. Tatlınızın lezzetini artırmak için üzerine fıstık ya da tarçın ekebilirsiniz.
Şam tatlısı tarifi esnasında dikkat çeken en önemli özelliklerinden bir tanesi de içinde yumurta ve un olmaması. Ana malzemesi irmik olan Şam tatlısının en önemli noktalarından bir tanesi de içinde yağ da bulunmuyor olması.
Hamuru için; süt ve şeker kaseye alınıp şeker eriyene kadar karıştırılır. Üzerine irmik, kabartma tozu, karbonat eklenir, karıştırılır. Hafif sulu bir kıvam alacaktır. Altı yağlanmış fırın kabına boşaltılır.
Soğuk fırında kızarıncaya kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Şerbeti için su ile şekeri 10 dakika kısık ateşte kaynatın. Ocaktan almaya yakın limon suyu ekleyip 1 dakika daha kaynatın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri