Salatalık, yaygın olarak yetiştirilen kabakgiller familyasından bir bitki türü ve meyvesine verilen isimdir. Güney Asya'dan dünyaya yayılan salatalık, sağlıklı yaşam için önemli besinler arasında yer alır. İçerdiği A, B, C, K vitaminleri, magnezyum, bakır ve potasyum ile temel bir besin kaynağıdır.
Salatalık içerisinde karbonhidrat, lif ve protein dışında pek çok besin maddesi bulunur. Bu besinler içerisinde; potasyum, kalsiyum, demir ve bazı vitamin grupları vardır. Salatalık İçerisinde Hangi Vitaminler Bulunur? Salatalık içerisinde bulunan vitaminler A ve C grubudur.
Salata ise bildiğimiz gibi sebzelerden yapılan bir besindir. Sebzeler ise bolca vitamin bulundururlar. Yani salata : Vitamin gurubundadır.
Salatalığın 100 gramında 15 kalori bulunmaktadır. Salatalığın 1 adedi (120 gr) 18 kaloridir. Salatalığın 100 gramı 3.63 gram karbonhidrat, 0.65 gram protein, 0.11 gram yağ, 0.5 gram lif içermektedir. Salatalık, kolayca ulaşılabilen ve ülkemizde oldukça sık tüketilen bir besin.
İlgili 44 soru bulundu
Hıyar tohumu da idrar artırmaya iyi gelmektedir. Son olarak cinsel gücü arttırıcı "Topalaklı Cacık" içinde kullanılır.
Fazla tüketilen salatalık bedendeki sıvı oranını arttırabilir bu da kalp için zararlıdır. Salatalığın aşırı tüketimi halsizlik ve baş ağrısına neden olabilir. Salatalık fazla tüketildiğinde göz kızarması ve ağızda yaralar gibi alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
Salatalık vitamin ve mineral yönünden oldukça zengin bir sebzedir. A, B, C, K vitaminleri ve potasyum, magnezyum, fosfor yönünden besin değerleri ile öne çıkmaktadır. Salatalık vitamin ve mineral içeriğinin yanı sıra lifli bir gıda olması sebebiyle mide ve bağırsaklar açısından da olumlu etkilere sahiptir.
Salatalık, kalori oranı oldukça düşük ve kilo almadan uzun süre tok kalmayı sağlayan lif yönünden zengin bir yiyecektir. Kilo problemi olan ve zayıflamayı hedefleyen kişiler salatalık tüketimini arttırarak sağlıklı bir diyet programı uygulayabilir.
C vitamini, B grubu vitaminleri, folik asit, kalsiyum, fosfor, potasyum, çinko demir ve magnezyum bakımından oldukça zengin olan salatalık çok besleyicidir. Antioksidan özelliği sayesinde serbest radikallerle savaşır. %96 oranında su içeren salatalık vücudun su dengesini korumaya yardımcı olur.
Hıyar veya salatalık (Cucumis sativus), kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından bir bitki türü ve meyvesine verilen ad.
Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlıyor. Yiyeceklerin kana geçiş hızını yavaşlattığından kan glikoz regülasyonunu sağlıyor ve daha uzun süre tok durmamıza yardımcı oluyor. Ayrıca yiyeceklerin zararlı etkilerini azaltıp, faydalı özelliklerinin de artmasına yardımcı oluyor.
Hıyar ılık iklim sebzesidir. Yüksek sıcaklık ve düşük sıcaklıklardan hoşlanmaz. Soğuklara karşı çok hassas olup sıcaklık sıfırın altına düştüğünde hemen etkilenir. Düşük sıcaklıklarda üşüme, yüksek sıcaklıklarda mantari hastalıklar ve aşırı su kaybı nedeniyle bitki gelişimi yavaşlar.
1 Adet (Orta) Salatalık 18,00 kaloridir. Salatalık içeriğinde 4,36 Karbonhidrat(g), 0,78 Protein(g), 0,13 yağ(g), 0,60 lif(g), 2,40 Sodyum(mg), 176,40 potasyum(mg), 19,20 Kalsiyum(mg), 126,00 A Vitamini(ui), 3,36 C Vitamini(mg), 0,34 ve Demir barındırır. Salatalık kalorisi ve besin değerleri…
Gece herhangi bir şey yenmesi iyi olmadığından genelde gece yemek kişilere önerilmez. Fakat çok acıkan kişilerin gece yatmadan salatalık yemesinin herhangi bir sakıncası yoktur.
Hatta gece acıkmaları için birebirdir. Salatalığın kalorisi de düşük olduğundan salatalık gece yendiğinde kilo aldırmaz.
Uykusuzluğa iyi gelir. Ter bezlerinin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Uzmanların yaptığı açıklamalara göre salatalık, astringent yani büzücü etkisi sayesinde yüzdeki ve cildinizdeki genişlemiş gözeneklerin küçülmesine yardımı oluyor. C vitamini açısından oldukça güçlü olan salatalık, cildin canlı ve genç görünmesine olacak sağlıyor.
Aç Karnına Salatalık Yemek Neye İyi Gelir? Özellikle vücuttaki toksinleri atması ile beraber aç karnına salatalık yemek bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ayrıca kilo verme konusunda yardımcıdır ve vücudun değişik bölgelerinde meydana gelen ağrılar için iyi gelir.
- Salatalık genel olarak güçlü bir idrar söktürücüdür. Bu nedenle salatalık ciğerleri, bağırsakları ve kandaki toksinleri temizlemede kullanılır.
Salatalık ve domates birbiriyle uyumlu sebzeler değiller. Bu iki sebze mideye ulaştığında fermantasyon başlıyor. Karın boşluğunda sindirim için salınan asitte birçok sindirim problemine sebep olabiliyor. Bu yüzden asla birlikte tüketilmemeli.
Uzmanlar tarafından tavsiye edilen salatalık tüketim miktarı günlük 2 adet olarak belirlenmiştir. Fazla salatalık tüketmek insanı tok tutar ve başka besinlerden gelecek olan vitamin ve mineralleri engeller.
Salatalık potasyum, magnezyum ve silikon açısından zengindir. Bu nedenle birçok güzellik merkezinde kullanılan ürünler genellikle salatalık bazlıdır. 6- Sindirime ve kilo vermeye yardımcı olur. İçeriğindeki düşük kalori ve su fazlalığı nedeniyle, kilo vermek isteyenler için ideal bir ara öğün kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri