Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Sakal bıyık kesmek günah mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Sakal bıyık kesmek günah mı?

Alimlerin hemen hemen hepsi sakal bırakmayı müminlerin ayırıcı özelliği ve dini bir hüküm olarak kabul etmişler ve sakal kesmeyi haram kılmışlardır. Hanefi mezhebinde ise bu konu mekruh olarak tanımlanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Sakal bıyık almak günah mı?

Hadis-i şerifte, “Mecusilere muhalefet ediniz. Sakalı uzatınız, bıyığı kırkınız” buyuruldu. Sakal bırakmaya dair hadis-i şeriflerin hiç biri emr-i vücubî bildirmiyor. Yani sakal bırakmanın farz veya vacib olduğunu göstermiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekrembugraekinci.com

Islama göre sakal kesmek haram mı?

Bu emir ve uygulamalardan tavsiye anlamını çıkaran Gazzâlî, İbn Hacer el-Heytemî, Şemseddin er-Remlî ve Hatîb eş-Şirbînî gibi âlimler sakalı kesmenin haram değil mekruh (Hanefîler'in terimiyle tenzîhen mekruh) olduğunu söylemiştir (Ebû Bekir b. Muhammed ed-Dimyâtî, II, 340; Cezîrî, II, 44).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Erkeklerin sakalı jiletle kesmek haram mı?

Sakalını traş eden erkekler kadınlara benzemektedirler. Erkeklerin kadınlara benzemesi de dinen yasaklanmıştır. Ancak sakalı kesmenin haram olduğunu söyleyen bazı alimlerimiz, sakalın bırakıldıktan sonra kesilmesinin haram olduğunu kasdetmişlerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Sakal kesen berber günaha girer mi?

Berberin sadece haram olan tıraşı yapması halinde, kazancı da helal olmaz. Ama berberlikte her iş haram değildir. Bu nedenle berberin kazancı da haramdır demiyoruz. Ayrıca Müslüman'ın sakalını kökten kesmesi helal değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvameclisi.com

Sakal kesmek günah mıdır? / Birfetva - Nureddin YILDIZ

İlgili 32 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Peygamber Efendimiz sakal tıraş olmuş mudur?

Zira Peygamber Efendimiz (asm), sakalının bir tutamından fazlasını kesmiş, hem eninden hem de boyundan almak suretiyle (Tirmizi, Edeb 17) sakalını şekil itibariyle her zaman düzenli tutmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Erkeğin jiletle traş olmak haram mı?

4 mezhebin imamlarına göre haramdır. Yani sakal tıraşından bahsediyoruz, kafa tıraşı caiz. 3 mezhebin cumhur ulemasına göre de haramdır. İmam Şafii'nin kendine göre haramdır, cumhur ulemasına göre mekruhtur. Bundan dolayı cumhrun görüşüne göre erkeğin sakalını tıraş etmesi haram olur" şeklinde cevap verdi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: t24.com.tr

Dinimizde sakal nasıl kesilmeli?

İslâm âlimleri sakalı bırakma ölçüsü olarak, bir tutamdan fazlasının kesilmesini ifade ederler. Hz. Ömer (ra), sakalını uzatmış birini görerek bir tutamdan fazlasını kesmesini söylemiştir. Ebû Hüreyre (r.a.) gibi büyük bir sahabî de sakalını tutar, bir tutamdan fazlasını keserdi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Sakal kesmek hangi mezhepte haram?

Değerli kardeşimiz, el-Mezahibu'l-Erbaa isimli eserin referans verilen yerinde, Maliki ve Hanbeli mezheplerinin “Yahrumu halku'l-lihyeti” şeklindeki görüşlerine yer verilmiştir. Bu iki mezhebe göre sakalı bırakmak vaciptir, vacibi terk etmek haramdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Sakal uzatmak günah mı?

el Cevab: 1-Sakal Bırakmak Erkekler İçin Peygamber Efendimizin Sünnetine Dayanan, Fiiliyle Ve Emriyle Sabit Bir Vaciptir. -Müslüman erkeklerin bir meşru mazeret ya da yaşadıkları ülkede yasaklama olmadığı sürece peygamber efendimizin bu sünnetini ve emrini yerine getirmelidirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Bıyıksız sakal sünnet mi?

Netice olarak şunu söyleyebiliriz; şayet sakal bırakılmış ise bıyığın olup olmamasının dinen bir sakıncası yoktur. Eğer sakal yok ise, bıyığın bırakılması daha uygundur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Sakal neyi temsil eder?

Sakalın bilgelik ve üstünlük olarak sembolize edilmesi Rusya ve Orta Asya'da da görülmektedir. Moğol, Çin ve Türk toplumlarında sakalın pek fazla bitmiyor oluşu bir sembol olarak sakalın değerini daha da artırmakta, özellikle yaşlılar arasında sakal, kişiye bir üstünlük sağlayacak sembol olarak yorumlanmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: azizmsanat.org

Sakala şekil vermek caiz mi?

Sakala bir nebze şekil verilebilir. Yeter ki bu şekil, başkalarının sakalına benzemesin, bir yeri sıfıra vurmak şeklinde olmasın.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvameclisi.com

Sakal kıllarını çekmek günah mı?

Peygamber'e uymak maksadıyla sakal bırakan ve sakalının sünnete uygun bir şekilde bakımını yapan kişinin bu amelinden dolayı sevap alacağını, ancak herhangi bir sebeple buna imkân bulamadıkları için sakalını tıraş edenlerin ise sünnete aykırı düşmekle birlikte bundan dolayı günaha girmeyeceğini söylemek mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Bıyık kesmek dinen caiz mi?

Sual: Bıyık kazımak caiz midir? Cevap: Özürsüz kazımak mekruh; sünnet niyetiyle kazımak bid'attir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dinisualler.com

Erkeklerin bıyık almak günah mı?

Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre; “Kadınların kaşlarını almaları caiz midir?” sorusuna görüş veren Diyanet, “Mecbur değilsen kaşını, bıyığını, tüylerini aldırmak günahtır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: birgun.net

Cennet de sakal var mı?

CEVAP: Cennette ibadet etmek olmadığı gibi, sıkıntı verecek herhangi bir iş de yoktur. Orada herkes sakalsızdır. Sakal çıkmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamilimleri.com

Kadınlar sakallı erkeklerden hoşlanır mı?

Buna göre aşk hormonal hareketlenmelerden, genetik yapıya uygun gelecek seçimleri içgüdüsel olarak gerçekleştirme çabasından başka bir şey değil. Yaygın bir görüştür, üzerine tartışmalar dönse, anlaşmazlıklar ve istisnalar çıksa da; Sakallı erkek her zaman daha çekicidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kizlarsoruyor.com

Erkek sakal bırakmak için eşinden izin almalı mı?

Sakal bırakırken hanımlara sorulması gerekir mi? Sakal bırakma konusunda hanımın izni aile içi tatsızlık çıkmaması için alınmalıdır. Zira sakal bırakmak sünnet iken aile huzuru bu sünnetten daha önemlidir. Ancak bir kimse hanımından izin almadan sakal bırakırsa da günah işlemiş olmaz, izin alma mecburiyeti yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Islamda neden sakal bırakılır?

Çünkü, o zaman, sakal uzatmak Arapların âdeti idi. Ebu Cehil gibi birçok kâfir sakallı idi. [Eğer sakal ve sarık, âdete ait sünnet olmayıp, sünnet-i hüdâ, yani İslamın şiarı olsaydı, müşrikler müslümanlara benzememek için, hemen sarıklarını çıkarır ve sakallarını keserlerdi.]

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Top sakal bırakmak günah mı haram mı?

Top sakal bırakmak caiz midir? Top sakal bırakmak konusunda dini bir yasaklama yoktur. Fakat top sakal Resulullah'ın (asm) sakal sünnetinden sayılmaz, Peygamberimiz'in (asm)sünnetidiyedüşünülerek bırakıldığında ise,bidat* olur. Çünkü Peygamberimiz'in (asm) sakal sünnetinde böyle bir uygulaması sözkonusu değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorusorcevapbul.com

Kaç günde bir sakal kesilmeli?

Genel bir kural olarak, her yedi ila on günde bir dağınık sakalları ve düzensiz şekilde büyüyen alanları düzeltmeye çalışın. Sakalınızı düzelttiğiniz günler arasında uzayan kılları bir makas veya ustura ile kesebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.braun.com

Yüzü jiletle almak haram mı?

4 mezhebin fıkhında erkeğin sakalını jiletle tıraş etmesi haramdır. Ancak çalıştığı işten dolayı tıraşa mecbursa burada zaruret hâsıl olur. Kişi harama girmeyeceği bir iş bulana kadar orada çalışabilir. Ancak o süre zarfında iş aramak zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberler.com

Sakal kesmek mekruh mu?

Sakal Kesme Hakkında Mezhep

«E1-Menhelü'l-azbü'l-Mevrûd, fi şerh-i Sünen-i Ebî Dâvûd» sahibi Şeyh Mahmûd el-Hattâb der ki: «Bundan dolayı sakalı kesmek, Müslümanların müctehid imamları olan Ebû Hanîfe, Mâlik, Şâfiî, Ahmed ve diğer zatlar indinde haram kabul edilmiştir».

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Bıyık bırakmak sünnet midir?

Sakal ve bıyık bırakmak, Peygamberlerin sünnetidir. Zira tüm Peygamberler (as) gibi Efendimiz (asm) de hem kendisi sakal-bıyık bırakmış hem de ümmetine emir buyurmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorusorcevapbul.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT