Ceviz, badem ve fındığın mucizesi... Oruç süresinde tok kalmak için sahur önemli bir öğündür. Bu yüzden uzmanlar sahuru biraz daha erken yapıp daha sonrası için aperatif tüketilmesini tavsiye eder. Genellikle de çiğ kuruyemiş önerilir.
Süt ürünleri: Peynir, yoğurt, süt veya kefir gibi süt ürünlerine yer vermek protein alımına katkı sağlayarak iştah kontrolüne yardımcı olmaktadır. Kuruyemiş: Ceviz, çiğ badem, fındık ve tuzsuz zeytin içerdiği sağlıklı yağ asitleri ve diyet lifi sayesinde tok kalmanıza destek olmaktadır.
Hem susama ihtimalini azaltan hem de sahurda acıktırmayan yiyecekler arasında ceviz, badem ve fındık gibi kuruyemişler de vardır. Kuruyemiş yedikten sonra susadığınız zamanlar aklınıza gelmiş olabilir muhtemelen tuzlu kuruyemiş yediğiniz için böyle bir hatırlama olmuştur.
Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir.
Gün içinde susamak istemiyorsanız en iyi sahur, çay içmemek koşuluyla kahvaltıdır. Sahurda domates, salatalık, tuzsuz dil peyniri veya çökelek, haşlanmış yumurta ve bir kâse yoğurt mutlaka olsun. Sahurun yıldızı salatalık, yoğurt ve yumurta olsun.
İlgili 17 soru bulundu
Ceviz, fındık, tuzsuz badem gibi kuru yemişlerden destek alabilirsiniz. Kuruyemişler de sahurda destek alabileceğiniz gıdalardan. Ancak bunların da tuz oranının düşük olmasına dikkat etmelisiniz.
Sahurda yenilen besinlerin besin değeri çok önemlidir. Protein içeriği fazla olan besinler, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirir. Bu nedenle yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi besinler sahurda mutlaka tüketilmelidir.
Sahurda 1 adet yumurta tüketin
Sahurda yenilen 1 yumurta bu besin öğelerinin bazılarını karşılamaya yardımcı oluyor. Yumurta en kaliteli protein kaynağı olduğundan Ramazan süresince tüketilen yumurta, gereken proteinin bir kısmını almayı sağlıyor.
UZUN SÜREN TOKLUK VE SUSUZLUK HİSSİ İÇİN…
Yağ oranı düşük, kaliteli protein içeren yoğurt, kefir, yumurta, az yağlı az tuzlu peynirler, ceviz, fındık ve badem tok tutar. Sahurda tüketilen yeşillikler ve çiğ sebzeler ise daha uzun süre tokluk ve susuzluk hissi verir.
Dilerseniz sahurda tüketeceğiniz bir kase yoğurda, bir yemek kaşığı yulaf ezmesi ekleyin. Böylece hem yulafın hem de yoğurdun tok tutma özelliğinden faydalanın. Elma, avokado gibi meyveler, leblebi, badem gibi kuruyemişler de gün boyu tok kalmanızı sağlayacak sahur alternatiflerinden.
Muz, tok tutan meyveler arasında başı çekiyor. Potasyum kaynağı plan yapısı ile muz, sahurda yemekten sonra bir porsiyon tüketilebilir. Protein yönünden besleyici olan peynir, sahurda tok hissetmenizi sağlar.
Salam, sosis, sucuk, tuzlu peynirler, pastırma ve zeytinden uzak durun. Kızartmalar ve yağ oranı yüksek yiyecekler, patates kızartması, börekler, açmalar, köfteler, pilavlar, pizzalar gün içinde susuzluğunuzu çok arttırır. Şekeri yüksek yiyecekler kan şekerinizi hızlı düşüreceği için daha çabuk acıkmanıza neden olur.
Badem, ceviz, fındık fıstık gibi kuruyemişler, ara öğünlerde tüketildiğinde uzun süre tokluk hissi verir.
3- Fındık, Ceviz, Badem: Kuru yemişler bol posa içerdiğinden ve sağlıklı yağlardan zengin olduğundan sahurda sizi beslemek için harika bir seçenek. Ekmek yerine kavrulmamış kuru yemişlerden yemeye çalışın.
sahurda tok tutan yiyecekler listesinde peynir, köfte, Mercimek çorbası, ceviz, fındık, fıstık, içli köfte de önerilerin başında geliyor. TAM TAHILLI EKMEK ALIN Sahur sofrasının baş köşesine uzmanlar ekmeği koyuyor.
Şehevi arzularına mağlup olanların bu irade eğitiminde başarısız oldukları ortaya çıkar. Oruçlu iken elle tatmin olmak orucu bozar, kazayı gerektirir. Bu fiili işleyen kimselerin bozmuş oldukları orucu kaza etmekle yetinmeyip ayrıca tövbe etmeleri de gerekir.
Diş fırçalamak orucu bozar mı? Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.
Oruçluyken vücuttaki kılların hangi yolla olursa olsun alınması orucu bozmaz. Oruç genellikle yemek yemek ve bir şeyler içmekle bozulur. Herhangi bir yerinizi temizlemek için ağda yapmanız orucu bozmaz. Kıl almak ve aldırmak orucu bozan durumlar arasında yer almaz.
Sahurda miktarı sınırlı tutularak pekmez gibi vücuda canlılık veren besinler de tüketilebilir. İçinde demir ve birçok vitamin barındıran pekmez, vücudun enerji ve vitamin eksikliğini gidermeye de yardımcı olur.
Mide asidini dengeleyerek uzun süreli tokluk hissi verir. Özellikle tembelleşen bağırsakların Ramazan da daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Uzmanlar yeşil zeytinin sahurda tüketilmesini tavsiye eder. Bu sayede oruç süresinde vücudun daha sağlıklı bir zaman geçirmesini sağlar.
"Oruç tutanların uykuya meyilleri artıyor. Dr. Semih Gökarat'a göre; bu sorunu engellemek için sahurda patates ya da haşlanmış yumurta gibi kan şekerini düzenleyen gıdalar yenmeli."
Kentte az sayıda ustanın ramazanda gece mesaisi yaparak pişirdiği ramazan simidi, sahur sofralarının yanı sıra iftarda da tercih ediliyor. Mayasız hamurla hazırlanan yöreye özgü üzeri sert ve gevrek ramazan simidi, elde yenebildiği gibi üzerine ceviz kırılarak simit makarnası olarak da tüketilebiliyor.
Kahvaltı yerine yemek tercih edenler de sebzeli bir et yemeğiyle sahur yapabilir. Bulgur pilavı tok tutar. Sahurda da hatta mercimekli bulgur pilavı ve yanında ayranla çok rahat oruç tutulabilir.
Dikkatli bir şekilde sahurda yiyeceğiniz menemen size sıkıntı yaşatmayacaktır. Yumurta vazgeçilmez bir sahur seçeneğidir. Omlet olarak ya da menemen şeklinde de rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri