Doğum kontrolü için spiral takılması uygulamasına da son verildi. Geçmişte aile sağlığı merkezinde aile planlaması için rahim içi araç uygulaması ve takibi yapılabilirken, yeni yönetmeliğe göre aile sağlık merkezlerinde artık spiral takılmayacak.
Kadınlara yönelik en sık kullanılan modern yöntemler gebeliği önleyici haplar ve rahim içi spiraldir. Bakır ve hormon içeren tipleri vardır. Spiral, sağlık kuruluşlarında (Hastanelerde, sağlık ocağı, ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinde) yerleştirilir.
AİLE PLANLAMASI
Aile Hekiminizin uygun gördüğü ve ailelerimizin tercihleri de dikklate alınarak uygun olduğuna karar verilen yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemlerden: Hap, Kondom, Rahim içi araç (spiral), Aile Sağlığı Merkezimizde ücretsiz uygulanmaktadır.
Fiyatları Devlet kurumlarındaki diğer ucuz bakırlı spiraller göre yüksek olduğu için devlet kurumları tarafından karşılanmamaktadır.
Spiral Nasıl Takılır? Spiralin nasıl takıldığı konusu spiral kullanımını düşünen kadınların en çok merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Spiral takma işlemi tecrübeli kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından birkaç dakika içerisinde uygulanan oldukça kolay bir işlemdir.
İlgili 36 soru bulundu
AİLE PLANLAMASI
Aile Hekiminizin uygun gördüğü ve ailelerimizin tercihleri de dikkate alınarak uygun olduğuna karar verilen yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemlerden: Hap, Kondom, Rahim içi araç (spiral), Aile Sağlığı Merkezimizde ücretsiz uygulanmaktadır.
Spiral aplikatör yardımıyla güvenle rahim için yerleştirilir ve bu işlem sadece 5-15 dakika arasında sürer. RİA takılması çok ağrılı bir süreç olmamaktadır. İşlem öncesinde ağrı kesici ilaç uygulaması veya lokal anestezi uygulamaları rutinde gerekmemektedir.
Aile hekimi değişikliği ve randevusu gibi işlemler elektronik ortamda yapılabilecek. Doğum kontrolü için spiral takılması uygulamasına da son verildi.
Spiral rahim ağzının açık olması nedeniyle adet döngüsünün ilk günlerinde ya da adet dönemi sonunda takılabilir. Eğer hamilelik riski yoksa adet döneminin herhangi bir gününde de işlem gerçekleştirilebilir.
Ülkemizde kullandığımız spirallerin ortalama 5- 10 yıl koruyuculuk süreleri vardır. Spiralle korunan kadınların, spiralin koruyuculuk etkisinden daha uzun süre faydalanabilmeleri için, her yıl rutin kontrollerini yaptırmaları ve varsa spiralle ilgili problemlerini doktorlarıyla paylaşmaları gerekmektedir.
Hormonlu Spiral Fiyatı 2023
Ankara'da jinekolojik muayene ve mirena spiral uygulaması 3000. -3500 TL aralığında değişmektedir.
Hormonlu spiralin koruyucu etkisi , bakırlı spiralden fazladır . Bakırlı spiral ile % 3-5 gebelik oluşabilir. Bunun en önemli nedeni de yerinde olmayan kaymış spirallerdir. Hormonlu spiralin koruyuculuğu % 100 e yakındır.
Spiral Takıldıktan Sonra Ne Zaman İlişkiye Girilir? Spiral taktırdıktan sonra genel itibari ile 1 hafta sonra ilişkiye girebilirsiniz. Spiral genel itibari ile adet döneminde takıldığı için adet bitiminin ardından üç gün sonra ilişkiye girebilirsiniz. Bazı özel durumlarda doktorunuz bu süreyi uzatmanızı isteyebilir.
Spiral rahim ağzının açık olması nedeniyle adet döngüsünün ilk günlerinde ya da adet dönemi sonunda takılabilir. Eğer hamilelik riski yoksa adet döneminin herhangi bir gününde de işlem gerçekleştirilebilir. Kişi doğum sonrasında spiral kullanmak isterse doğumdan sonra en az 6 hafta geçmesi önerilir.
Hormonlu spirallerin düzenli kullanımının, kilo üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkisi bulunmaz. Ancak bazı kişilerin hormonal dengesine bağlı olarak nadir de olsa kilo aldırdığı bilinir.
Hormonlu spiral, poliklinik ortamında jinekolojik muayene masasında takılabilir. Ağrısız bir uygulama olup, herhangi bir anestezi veya sedasyon işlemine ihtiyaç yoktur. Kişi muayene masasına alınır, vajinaya spekulum yerleştirilerek rahim ağzı gözlemlenir.
Spiral takılması genellikle çok ağrılı ya da sancılı bir işlem değildir, fakat hastanın kendini rahat hissetmesi için hekim tarafından lokal anestezi uygulanabilir. Uygulamanın ardından birkaç gün boyunca regli dönemine benzer kramp ve kanama görülmesi normaldir.
Spiral kaymasının en yaygın nedeni, spiralin doğru bir şekilde yerleştirilememiş olmasıdır. Tam olarak yerleştirilemeyen spiraller zaman içerisinde başka yönlere doğru hareket edilebilir. Bu durumu önlemek için, ilk uygulamadan sonra mutlaka kontrol muayenesi yapılmalıdır.
Hormonlu spiraller rahim içine yerleştirildikten 7 gün sonra etki etmeye başlar ve ortalama 3-5 yıl koruma sağlar. Spiral takıldıktan sonraki 7 gün içerisinde ilişkiye girilmesi tavsiye edilmez.
Hormonlu spirallerin fiyatları normal spirallere göre daha yüksektir. Hormonlu spiral kaç yıl takılı kalabilir? Bu spiraller takıldıktan sonra 5 yıl süresince etkildie.
Spiral kayması takılma işleminden sonraki iki hafta en yüksektir. Bu nedenle ilk haftalar ağır kaldırılmamalı, daha dikkatli davranılmalıdır. Spiral takıldıktan sonra geçmeyen şiddetli kasık ağrısı, yoğun kokulu akıntı, lekelenme dışında yoğun kanama gibi durumlarda doktorunuza başvurmanız gerekir.
Çevresine sarılı metallerin spermleri öldürücü etkisi de vardır. Aylık rahim içi dokusunun oluşumunu baskılar böylece istisnai olarak bir yumurta döllenmiş bile olsa rahim içine yerleşmez. Takıldığı andan itibaren korur, fakat takıldıktan sonra 24 saat ilişkiye girilmemelidir.
Hormonlu spiral yan etkileri
Hormonlu spiralin yan etkileri başlangıçta az da olsa birkaç ay içinde adet ile ilgili sorunların çoğu ortadan kalkar. Yan etkilere bakacak olursak: Ağrı ve kramp (takıldıktan sonraki erken dönem) Lekelenme ( 3-5 ay kadar sürebilir)
Hormonlu Spiral Sonrası Adet Düzeni
Kişi hiç adet görmeyebilir. Bu durum menopoz demek değildir. Hormonlu spiral rahim iç tabakası (endometrium) incelttiği için adet kesilir; kişi menopoza doğal süreçte girecektir. Adet kesilmesi geçicidir.
Spiral takıldıktan sonraki 10-15. gün boyunca cinsel ilişkiye izin verilmemektedir. Sonrasında ise spiralin veya spiral ipinin hissedilmesi. mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri