Sabunlar saç derisinin kurumasına yol açtığı için saç diplerinde kabuklanmalara, kalıntılara ve kepeklere sebep olabilir. Aynı zamanda saçlarınızı yıkarken sabun kullanmanız saçlarda dökülme, yıpranma, cansızlaşma gibi istenmeyen sonuçlar da doğurur. Bu yüzden bence tercihiniz şampuan tarafında olmalı.
1) Şampuan yerine sabun kullanmak daha sağlıklı
Oysa ki saçları sabunla yıkamanın şampuana karşı bir üstünlüğü yok. Hatta tam tersi şampuanlar sabuna göre saç derisinin ph'ına ve saç tellerinin yapısına göre formüle edilen maddelerden oluştukları için sık kullanım açısından daha uygun olabiliyor.
Sabun, bazik madde ile yağ asitlerinin kimyasal tepkimesi sonucu oluşur. Doğal, el yapımı sabunlar milimi milimine hesaplandığı ve saf içeriklerle tasarlandığı için cilde ve saça iyi gelir. Şampuan ise yüzey aktif madde dediğimiz sürfaktanlarla yapılır. Kimyasal bir tepkime oluşmaz sabundaki gibi.
Sabun kullanıldıkça daha bir temizleyici, saçları daha çok temizler ve hacim kazandırır, aynı zamanda dökülmeyi azaltır. Zamanla saç derisindeki egzama, yaraya da çok iyi geldiği görülmektedir” diye konuştu.
Sabun bazen ellerinizi kurutabilir. Eğer elleriniz çok kuruyorsa sabun yerine ellerinizi temizlemek için şampuan kullanın. Günlük kullanım için sıvı sabunluğunuzun içine koyabilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Zeytinyağlı sabun düzenli kullanıldığında saçlar daha kolay şekil alır. Düzenli kullanımında saçlar daha hızlı uzar. Bukleli saçların daha kolay şekil almasına yardımcı olur. Zeytinyağlı sabun saçın dökülmesini önlediği gibi, düzenli kullanım ile saç olmayan noktalarda dahil saç çıkmasını sağlar.
Organik sabunlar, saçı derinlemesine temizlerken hiçbir kimyasal madde bulundurmaması sebebiyle saç sağlığını korur. Örneğin, bıttım sabunu saçtaki kepek ve mantar hastalığına iyi gelir; gül & argan sabunu ise saça yumuşaklık kazandırır.
Saçlarınızı her gün ve fazla sıcak suyla yıkamaktan kaçının. Günaşırı ılık ve fazla basınçlı olmayan suyla, saç tipinize uygun bir şampuanla yıkayın. Her yıkamada 2 kezden fazla şampuan ya da sabun kullanmayın. Şampuanlama sırasında saç derisine hafifçe masaj uygulayın.
Kuru veya hasarlı saçlar: Bunun hasar ve kuruluk seviyesine bağlı olduğunu belirtmek ile birlikte, her beş ila yedi günde bir şampuanlamayı öneriliyor. Kıvırcık saçlar: Maksimum saç büyümesi için haftada bir kez saç yıkama önerilir. Temizlemenin ardından saç kremi ile saçları nemlendirmek de önemlidir.
Saç derisini bakterilerden temizleyerek hava almasını sağlar, kepek ve kaşıntı gibi saç derisi problemlerini ortadan kaldırır. Saç derisini besleyerek saç dökülmesine engel olur. Saçların çoğalmasını sağlayarak gürleştirir.
Sabuna geçişlerde ortalama 1 aylık bir süreçte saçlarınızda sabuna alışma evresi vardır.
Doğal içerikli sabunlar cilt sağlığını korumada öncü ürünleri oluşturmaktadır. Bu ürünler sayesinde eller daha hijyen sağlama adımında nemlendirme basamağına da katkıda bulunmaktadır. Doğal sabunlar içeriklerinde yer alan sağlıklı formüller sayesinde kimyasaldan uzak cilt dostu ürünlerdir.
Kimisi karbonatı suyla karıştırıp saçına sürüyor, ama ben direk ıslak saça sürmekten daha memnun kaldım. 2-3 dakika saçta beklettikten sonra suyla çalkalıyorum :) Eğer normalde daha kuru saçınız varsa elma sirkesini sürmeyi de deneyebilirsiniz krem niyetine.
Yüzü Sabunla Yıkamak Zararlıdır
Yüzümüz için kullandığımız sabunlar ancak içeriği nedeniyle zararlı olabilir. pH değerleri cilt yapısına uygun olmayan, nemlendirici içermeyen, yüksek derecede kimyasal madde bulunduran ve kokulu sabunları kullanmak zamanla ciltte tahrişe sebep olabilir.
Saçlar yıkandıkça yenilenir uzar ve canlanır. Bu canlanma ve yenilenme de saç yıkama yönteminin önemli bir payı vardır.
SAÇLAR ÇOK DAHA ÇABUK YAĞLANIR
Temiz saç için şampuan gerekli olsa da uzun vadede saçları daha çabuk yağlandırır. Saçınızı ne kadar çok yıkarsanız, saç deriniz o kadar çok yağ üretir. Saçınızı daha az sıklıkta yıkamak aslında yağlanmayı geciktirmenin anahtarıdır.
Saçlarda bulunan yağın tam anlamıyla çözünmesi için saçların banyoda en az iki kez şampuanlanması gerekmektedir. Aşırı şampuan kullanımında ya da her gün şampuanlanan saçlarda ve saç derisinde yan etkiler görülmesi mümkündür.
Şampuan gibi üç-dört kez uygulayıp yıkamak yerine sabunu bir kez saça sürüp köpürtmek yeterli. Aksi halde saçınızda sabun kalıntısı kalması söz konusu olabilir. Sabun bazı saç tiplerinde kurumaya yol açıyor. Bu yüzden yine sirkeyle durulamak saçın yumuşamasını sağlayabilir.
Duş sırasında vücudunuzdan önce saçınıza kullandığınız şampuan veya saç kremi ciltte tahrişe ve sivilce oluşumuna neden olabilir. Bundan kaçınmak ve cildinizden kalan saç kremi ve şampuanı temizlemek için önce saçınızı şampuanlayın daha sonra ve saç kremi uygulayın.
Sabuna mahlep, kakule sandal, öd ağacı gibi seçilen kokulu maddeler katılır ve saçların temizlenmesi için kullanılırdı.
Bıttım sabunu tamamen elle yapılır, bıttım sabunu yapımında kimyasal madde kullanılmaz. Siirt halkı yıllardır bıttım sabununu kullanmaktadır. Bıttım sabunu saç için kullanıldığı gibi cilt içinde kullanılabilir. Bir çok kişinin şikayeti olan saç dökülmelerini tamamen ortadan kaldırır.
Bıttım sabunu saça faydaları saymakla bitmez. Özellikle hem erkekler hem de kadınlar saç dökülmesi sorununun sıklıkla yaşarlar. Bıttım sabunu düzenli kullanıldığında saçların dökülmesini durdurur zaman içerisinde güçlü ve sağlıklı saçlara sahip olunmasını sağlar.
Duş jeli vücut yapılarına göre tasarlanan bir üründür ve saçlarınıza zarar verebilir. Şampuan olmadığı durumlarda varsa doğal sabunlar tercih etmek gerekir. Eğer saçlarınızı yıkayabileceğiniz hiçbir şey yoksa sadece ılık su kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri