Aynı zamanda beta karoten, kalsiyum ve folat içeren sebzenin besin değerlerinden bahsedildiğinde hemen akla rokanın kalorisi ve roka zayıflatır mı soruları gelir. 100 gramında sadece 25 kalori bulunan sebze, kilo problemi olanların yemek listesine girer ve düşük kalorisi ile zayıflamak isteyenlerin favori bitkilerinden ...
Roka kalorisi düşük bir besindir. Bunun yanı sıra sindirim sistemini düzenler. Bu da kilo verme dönemine yardımcı olur. Roka aynı zamanda ödem attırıcı ve şişkinliği azaltıcı bir besin olduğu için zayıflamak isteyen kişiler tarafından gönül rahatlığı ile tüketilebilir.
Roka, tüm yeşil yapraklı sebzeler gibi özellikle kış aylarında başgösteren hava kirliliğine karşı antioksidan özellikler taşıyor. Ayrıca uyarıcı, mideyi onarıcı, iştah açıcı, idrar söktürücü ve afrodizyak bir içeriğe de sahip. Rokanın zengin içeriği karaciğere çok yararlı. Karaciğerin işlevini düzenliyor.
Ispanak, lahana, roka, nane, kuşkonmaz, maydanoz, pancar, üzüm, taze fasulye, ananas, kabak, soğan, pırasa, sarımsak, B vitamini ve demir içeren kepekli tahılların ödemin atılmasına yardım eder.
Her bitki gibi rokanın da aşırı tüketimi insan sağlığı açısından zararlıdır. Roka birçok hastalığa şifa olurken günlük tüketilmesi gereken miktarı aşarsanız midenizde yanma ve ağrı oluşabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Aynı zamanda beta karoten, kalsiyum ve folat içeren sebzenin besin değerlerinden bahsedildiğinde hemen akla rokanın kalorisi ve roka zayıflatır mı soruları gelir. 100 gramında sadece 25 kalori bulunan sebze, kilo problemi olanların yemek listesine girer ve düşük kalorisi ile zayıflamak isteyenlerin favori bitkilerinden ...
Roka tereye göre daha acımsı bir tada sahiptir, tere gibi roka da Akdeniz salatalarının vazgeçilmezidir. Genellikle roka ile tere görüntüleri benzer olduğu için karıştırılır. Fakat tere küçük yapraklı, roka ise büyük yapraklıdır. Roka ıspanağa benzer ve yaprakları tereye göre daha koyu renklidir.
Yoğurt (yoğurt doğal olmalıdır). Yeşil Çay (en etkili ödem atıcı bitki çayları arasındadır). Maydanoz (suyu sıkılıp, limon ile yumuşatılmış bir şekilde içilmelidir). Kiraz Sapı (en kuvvetli ödem atıcı bitki çayları arasındadır).
Maydanoz özellikle çiğ tüketildiğinde besin içeriği en zengin sebzelerden biri. Yapısında bulanan bol lif ve C vitamini, çiğ yenildiğinde ya da haşlanıp suyu içildiğinde ödemin atılmasında çok etkili.
Vücutta bulunan ödemi, yani fazla sıvıyı atmak için gün içinde su tüketimini artırmak gerekir. Günde 8 ila 10 bardak su içmek, vücuttaki ödemin atılmasında oldukça faydalıdır. Ödem çorabı giymek de ödem tedavisindeki etkili bir yöntemlerden biridir.
Uzmanlar C vitamini deposu rokanın afrodizyak etkisi ile cinsel arzuyu artırdığını, iktidarsızlık çekenlereyse çare olduğunu belirtiyor. Ayrıca vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını sağlayan rokanın, sağlığımız açısından oldukça faydalı olduğunu dile getiriyor.
Balığın kalsiyum oranından yararlanmak isteyenler ise yanında roka yemeyi tercih etmemeli. Çünkü rokanın içeriğinde bulunan yüksek demir, balık ile birlikte yendiğinde kalsiyum emilimini azaltır. Ayrıca balık tüketimi kan şekerinde düşüşe neden olabilir.
Rokanın gereğinden fazla tüketilmesi durumunda bazı sıkıntıların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Rokayı, kalp ve kan rahatsızlıkları yaşayan kişilerin kontrollü bir şekilde tüketmesi son derece önemlidir. Fazla tüketilmesi durumunda gaz probleminin oluşmasına neden olabilir.
Yeşil salata şeklinde yenen roka, asitleri ile mideyi çalıştırır, hazmı kolaylaştırır, iştah açar, böbrekleri çalıştırır, idrar söktürür ve karında toplanan suyu boşaltır.
100 gr roka, önerilen günlük K vitamini alımının neredeyse yüzde 90'ını karşılar. K vitamini ayrıca kemik mineralizasyonunda rol oynar. Kalsiyumun emilmesine ve fazla olanın vücuttan atılmasına yardımcı olur. Kalsiyum, kemik büyümesi ve yoğunluğundan sorumlu olan bir diğer önemli elementtir.
Kalori Bilgisi
Roka Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 25 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (Orta) yani 20 gramlık miktarında Roka 5 kalori bulunmaktadır.
ÖDEM ATICI TARİF
Gece yatmadan önce 1 bardak suya,1 adet kuru hurma koyup bekletin. Sabah hem suyu hem hurmayı tüketin. Bağırsak hareketlerinin hızlanmasını ve ödemin atılmasını sağlar. 1 demet maydanoz, 2 salatalık ve 1 orta boy havuç suyunu karıştırıp için.
Kilonuzda sıklıkla 1 ila 2 kilogramlık değişiklik oluyorsa dikkat! Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, kişinin vücut ağırlığında sıklıkla 1 ila 2 kilogramlık değişiklik oluyorsa bunun ödem probleminin habercisi olabileceğini belirtti.
FİZİKSEL AKTİVİTE: Düzenli yapılan egzersiz vücuttaki sıvı dengesininde korunmasına ve düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Gün içinde yapıcağınız 30-45 dk tempolu yürüyüş ödem probleminizi azaltacaktır.
Sabahları eğer tarçınlı ve maydanozlu limonlu su içerseniz kan şekerinizi dengeler ve ödem atarsınız. Özellikle kış aylarında önerilen bu karışım vücut direncinin de korunmasını sağlar. Limon ve tarçın birleştiğinde idrar söktürücü bir etkiye sahip olduğundan metabolizmayı hızlandırır ve ödem atılmasını sağlar.
Kahve çok sık tüketimde ödem yapabilen bir içecektir. Ancak kahve diyetinde ödem yapma etkisini söndüren besinler ve içecekler önerilir.
İlk ve en etkili yöntem bol bol su içmektir. En hızlı ödem söktürücü sudur. Evet, aslında ödem söktürücü kürler de oldukça işe yarar ancak su, hayatımızdaki en etkili kaynaklardandır. Tuz tüketimini azaltarak ödemin gitmesini sağlayabilirsiniz.
Roka İtalya, Yunanistan ve Türkiye gibi Akdeniz ülkelerinde genellikle salata ve garnitür olarak kullanılır. Ancak bazı ülkelerde yemek olarak da pişirilir. Örneğin Slovenya'nın Koper bölgesinde peynirli börek yapımında kullanılır. İtalya'da özellikle Venedik kenti civarında pizza ve makarna yemeklerine konur.
Sindirim Sistemini Korur: Bir miktar su içermesi ve antioksidan olması mide ve bağırsak sistemi için önemlidir. Tembel bağırsakların çalışmasını sağlar ve kabızlık sorunlarını giderir.
Sülfürlü bileşenler içerdiğinden dolayı aşırı tüketimi gaz problemlerine yol açabilir. Yüksek potasyum içeriği böbrek hastalarında problem oluşturabilir. Hamilelikte tere otu zararları nedeniyle önerilmeyen bir bitkidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri