Tamam. Ya evde yumurta kalmamışsa?! Biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz. Pastaların daha gevrek olması için, tatlı veya tuzlu fark etmez, hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın.
Tüm malzemeler kulak memesi yumuşaklığından daha yumuşak yoğurulur mayalanır. Yumurta büyüklüğünde bezeler alıp içli veya sade olarak şekil verilir. Tepside 20 dakika bekletilir yumurta sarısına kakao sıvı yağ koyup karıştırılır. Poğaçaların üzerine sürülür susam çörek otu serpilir.
çöreklerin üstüne yumurta sarısı sürülür. İsteyen çöreklerin üstüne bu aşama da susam yada çörek otu da serpebilir. Fırın 175-180 derece de ısıtılmaya başlanır.
Harç koyularak istenilen şekilde kapatılır. Tepsiye dizilir. Yumurta sürülür. üzerine haşhaş dökülür.
İlgili 42 soru bulundu
Yumurtasız Pamuk Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır? Hamurumuzu hazırlamak için uygun bir yoğurma kabına maya, şeker, ılık su ve ılık sütü alarak tel çırpıcı ile karıştıralım. Ardından kabımızın üzerini streçleyelim ve mayanın aktifleşmesi için 10 dakika kadar bekletelim.
Mayalı poğaçalarda kullanılan mayanın türü ne olursa olsun bir süre hamurun bekletilmesi önerilmektedir. Kuru ve yaş maya ile hazırlanan hamur, güzelce yoğurma işleminden geçtikten sonra en az 30 dakika bekletilmeli. Bekleyen hamur, daha çok kabarır ve fırından çıkan poğaçaların uzun süre yumuşak olmasını sağlar.
Böreğin iyi kızarması için, üzerine yumurta sürülür. Evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu 1 yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk olduğunu göreceksiniz.
En üstüne fırçayla yumurta sarısı sürülür haşhaş veya susam serpilir. 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Tepsinin üzerine serilmiş yağlı kağıdın üstüne hazırlanan börekler yerleştirilir. Tekrar böreklerin üzerine sıvı yağ ve yumurta sarısı sürülür.
PASTANE POĞAÇASI TARİFİ
Tüm malzemeleriniz oda sıcaklığında olmalıdır. Sıvıyağ ekleyip karıştırmayı sürdürün. 1 yumurta, mahlep, şeker, tuz ve unu ekleyip yoğurun. Hamurunuz yumuşak olacak o nedenle unu azar azar ekleyin.
Yumurta sarısının içine bir fiske pudra şekeri, 1 tatlı kaşığı su ilave edilip açmaların üzerine sürülür. Susam serpilir ve 200 derecelik önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.
TARİFİ - NASIL YAPILIR ? :
Yeterince un ilavesi ile yumuşak bir hamur yapalım. Derin bir kapta üzerini streç film ile örterek bir saat kadar mayalandıralım. Mayalanan hamuru ister sade, ister iseniz istediğiniz içi kullanarak poğaça şeklinde hazırlayabilirsiniz. Üzeri için pekmez ile suyu karıştıralım.
Bütün hamuru bu şekilde yapıldıktan sonra 15 dk kadar tepside dinlendiriyoruz. Daha sonra üzerine yumurta ve pekmez karışımı sürüyoruz. Böylece daha kırmızı bir görüntü olacaktır.
İlk mayalanma işlemi bittikten sonra hamuru yoğurup şekillendirin ve üzerine hiçbir şekilde yumurta sarısı, susam ya da çörek otu gibi malzemeler koymadan ikinci kez mayalandırın. İkinci mayalanma işlemi için 10-15 dakika yeterli olur. Mayalamanın başarılı olması için poğaçaları tepsiye belirli aralıklarla dizin.
Ya evde yumurta kalmamışsa?! Biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz. Pastaların daha gevrek olması için, tatlı veya tuzlu fark etmez, hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın.
8 - Dolgun Kıvam İçin : Yoğurtlu Ya da Beşamelli Sos
Beşamel sos tüm malzemenin lezzetinin birbirine daha çok geçmesini sağlayacaktır hem de böreğinize dolgun bir kıvam verecektir. Bir başka alternatifiniz de yoğurt ve yumurtayı birlikte çırpıp, böreğin içine ve üzerine gezdirmek.
Hamurun ve böreğinizin kabarması için, yufkaların arasına sürdüğünüz sosta mutlaka soda olmalıdır. Çünkü soda; içeriğinde antiasit bulunduğu için kabartma özelliğine sahiptir. Böylece hamurun ve yufkanın hacmini istediğiniz kadar artırmış olacaksınız.
Poğaçaların üzerine yumurta ve pekmez karışımı sürülür ve çörek otu serpiştirilir. Yarım saat dinlendirdikten sonra 200 derecelik fırında 25-30 dakika pişirilir ve servis edilir. Yumuşacık poğaçalar hazır. Afiyet olsun.
Açtığınız yufkaları mutlaka dinlendirin ve dinlendirirken güneş ışığından uzak ve üzeri örtülü bir şekilde olmasına özen gösterin. Hazırlarken arasına kat kat tereyağı, soda ya da süt mutlaka sürün.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Fırından çıkarılan pişmiş ürün 10 dakika sonra tepsiden soğutma teli üzerine alınmalıdır. Yumuşak bir yapı için kuru, temiz bir mutfak havlusu ile üzeri örtülebilir.
Yumurta içerdiği lipoproteinler sayesinde normalde birbirinden ayrılan yağ ve suyu birbirine bağlar. Bu şekilde hamurda hassas bir bağ doku oluşur. Bu dokunun arasındaki boşluklarda sıkışan hava ısının etkisiyle genişler ve dolayısıyla hamurun kabarmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri