Yaş maya mı kuru maya mı kullansam diyorsanız; öncelikle size ikisi arasındaki farkı belirtelim: Eğer 40 gram yaş maya kullanmanız gereken bir tarif varsa ve elinizde yaş maya kalmadıysa; 20 gramlık kuru mayayı tercih edebilirsiniz.
Yani tarifinizde 100 gram yaş maya yazıyorsa yerine 50 gram kuru maya kullanabilirsiniz.
Bildiğiniz üzere poğaçalarda üç tür maya kullanılıyor: Yaş maya, kuru maya ve instant maya. Eğer kuru maya kullanıyorsanız az miktarda toz şeker de karıştırmalısınız. Zira mayanın hamuru kabartması için glikoza ihtiyacı var ve bu da toz şeker eklemekten geçiyor. Tabii eğer pamuk gibi poğaçalarınız olsun istiyorsanız...
100 gr yaş maya yerine 50 gr aktif kuru maya kullanabilirsiniz. Yani, 1 paket yaş maya yerine 1 yemek kaşığı kuru maya yeterli gelecektir.
Kuru Mayalı Pofuduk Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır? Hamuru: Bir bardakta maya ve şekeri karıştırıp üzerine ılık suyu koyun. Mayayı karıştırıp eritin ve 15 dk kabarması için bekleyin (ben kalorifer peteğine koydum beklettim). Daha sonra hamur kabımıza: Beklettiğimiz maya karışımını koyalım.
İlgili 39 soru bulundu
Yaş maya eritilirken bir kase içine 42 gram oranında konulması ilk adımdır. Bu aşamada mayayı ufalamak yarar sağlar. Bir miktar toz şeker ve tuz eklenince karıştırma aşamasına başlayabilirsiniz. 10 dakika sonrasında mayanın kabardığını ve kullanıma hazır olduğunu görebilirsiniz.
Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır. Birkaç saat beklettiğiniz hamurlar daha nefis mayalanır.
Diğer bir maya çeşidi de marketlerde kuru maya olarak karşımıza çıkan maya aktif kuru mayadır. Yaş mayanın %92-94 kuru madde içeriğine kadar kurutulmuş halidir. Ayrıca aktif kuru mayalara emülgatör ilavesi de yapılabilmektedir. Su içeriğinin düşük olmasından dolayı dayanma süresi yaş mayaya göre daha uzundur.
Tariflerde verilen yaş mayayı, aktif maya olarak kullanmak için kullanılan miktarı 0.5 İle çarpmak yeterlidir. Yani 40 gr. yaş maya yerine 40*0.5 = 20 gr. aktif kuru maya yeterlidir.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
Kuru ve yaş maya ile hazırlanan hamur, güzelce yoğurma işleminden geçtikten sonra en az 30 dakika bekletilmeli. Bekleyen hamur, daha çok kabarır ve fırından çıkan poğaçaların uzun süre yumuşak olmasını sağlar.
Malzemelerin sıcaklığı:
Poğaça yapımında kullanılacak malzemelerin oda sıcaklığında olması son derece önemlidir. Özellikle süt, yumurta ve yoğurt gibi malzemeler soğuk olursa, hamur sert bir kıvamda olacaktır. Bu yüzden poğaça yapımına geçmeden yarım saat önce malzemeleri çıkartın ve oda sıcaklığında bekletin.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
YAŞ MAYANIN FAYDALARI
Yaş mayayı cildinize sürdüğünüz zaman; Cildinizde bulunan ölü hücreleri deriden temizler. Cildi yeniler ve güzellik verir, Cildinizde bulunan kırışıklıkları yok eder, Sivilce, akne gibi rahatsız edici bir görünüm veren sorundan kurtulmanızı sağlar.
Ekşi mayalı ekmekler hem tam buğday unundan hem de beyaz undan yapılabilir. Bu noktada tam buğday unundan yapılan ekşi mayalı ekmekleri tercih etmek çok daha sağlıklı olacaktır.
Kuru halde olan bu minik hücreler, hamur içine ekleyeceğiniz şeker veya tuz ile tepkimeye giriyor. Hamurun içerisine eklenen maya, ılık bir ortamda bekletilerek hamuru kabartması sağlanır.
Kuru mayayı ise ılık su içine ekledikten sonra genellikle az bir miktar şeker ilave ettikten sonra karıştırarak eritiyor ve aktive olması için 10 dakika kadar bekliyorsunuz.
Maya, doğada her yerde bulunabilen birçok çeşidi olan tek hücreli bir mikroorganizmadır. Hamur mayası ne işe yarar? Maya hücresinin temel işlevi, başlıca gıdamız olan ekmeğin ve hamurla yapılan pasta, çörek türündeki yiyeceklerin daha pişkin, kabarık ve lezzetli olmasını sağlamaktır.
Saklama Koşulları
Doğal maya canlı bir hücre olduğundan, aktivitesinin yüksek olması için 0 ila 4 ºC'de muhafaza edilmelidir. Raf ömrü 45 gündür.
Kullanacağınız sıvının ılık olmasına dikkat etmiyorsunuz
Mayada kullanacağınız sıvı ister su ister süt olsun, mutlaka ılık olmalı. Çünkü ılık su ya da sütün içindeki mayalar daha hızlı aktif hale gelecek ve hamurunuzun kabarmasını sağlayacaktır.
1kg un ve 1 tatlı kaşığı tuz ile hazırlanmış bir ekmek hamuru için 20 gr maya yeterli olacaktır. Mayanın düşük sıcaklıklarda daha hızlı gelişimini dilerseniz maya miktarı artırılmalıdır. İdeal şartlar karanlık bir ortamda sıcaklığın 37C derecede ve nemli olmasıdır.
Yoğururken hamurun kıvamı cıvık kaldı denilerek sürekli un ilave ediliyor, bu da poğaçaların kıvamlarının sert olmasının başlıca sebeplerinden biri oluyor. Fırınınızın ısı dengesizlikleri, fırın kapağını sürekli açarak poğaçanın kabarıp kabarmadığını kontrol etmek poğaçanızın sert olmasına neden olabilir.
Sıcak bir havada mayalandırırsanız ve uzun süre mayalanırsa hamur da ekşimeler olabilir. Tadı bozulabilir daha birçok farklı sorunlarla karşılabilirsiniz.
Poğaçaların piştikten sonra yumuşak olmasını sağlayan bu detaya göre hamurun düzgün bir şekilde mayalanması için bir kabın içerisinde, üzeri hafif nemli bir bez ile örtülerek bir süre dinlendirilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri