Peynir helvası sıcak tüketilen bir tatlı türüdür. Çanakkale'ye ait bir tatlıdır. Fırınlanmış ve fırınlanmamış olmak üzere iki şekilde tüketime sunulur.
71 yıldır peynir helvası üreten ailenin 5'inci kuşak temsilcisi Süleyman Burak Batır (32), Gelibolu peynir helvasının, 1844 yılında Muhammed Kamil tarafından Kitabüt Tabbahin adlı ilk yazılı yemek yazmasında, Osmanlı saray mutfağında yer aldığını, bu lezzetin günümüze kadar ulaştığını söyledi.
Peynir Tatlısı (Höşmerim) Tarifi
Balıkesir yöresinin peynir tatlısı namıdiğer höşmerim tarifi, aynı zamanda Türk mutfağının en lezzetli peynir tatlılarından biri olma özelliğini taşıyor. Oldukça sade ve pratik bir tatlı olmasına rağmen yeterince tanındığını söylemek ne yazık ki mümkün değil.
Bu tarifi ne kadar beğendiniz? Türkiye haritasını yemeğe devam ediyoruz ve bu sefer Hatay'dayız. Hatay'a özgü peynirli irmik helvasını denedikten sonra başka hiçbir irmik helvası size bu tadı veremeyecek, zira inanılmaz bir lezzet.
Kuzey Ege'nin en popüler lezzetlerinden peynir helvası 500 yıllık bir geçmişe sahip. İşte bu lezzeti tadabileceğiniz mekânlar... Beş yüz yıllık oldukça köklü bir geçmişe sahip olan peynir helvası Ege mutfağının dillere destan lezzetlerinden. Öyle ki Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde yer verdiği tatlılardan biri...
İlgili 20 soru bulundu
Çanakkale meşhur tatlısı - Babalık Peynir Helvası
Edirne'nin en meşhur tatlılarından biri olan Zerde de bir Osmanlı tatlısıdır. Pirinç, kızamık şekeri, karanfil ve safranın enteresan bileşimiyle ortaya çıkan bu tatlı herkes tarafından oldukça sevilmektedir.
Kütahya'ya özgü helva
Bu helva Ramazan ayı ile bütünleşmiş bir tatlıdır.
Uşak Gelin Helvası/Uşak Gelin Tatlısı; su, beyaz toz şeker, buğday unu, tahin ve ceviz içi ile hazırlanan Uşak ilimize özgü bir üründür.
Çekme Helva - Kastamonu
Kastamonu ile özdeşleşmiş lezzet olan çekme helva Kastamonu'lu ustalar tarafından özenle imal edilmeye devam etmektedir.
çanakkalenin bir ilçesi olan ezineden elde edilen peynire verilen ad.yenilebilicek en iyi ve en kaliteli peynirlerden biridir.
Kemalpaşa Tatlısı (Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı veya Mustafakemalpaşa Tatlısı) , Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, küçük süthanelerde üretilmeye başlanan bir peynir tatlısıdır. Halen 15'e yakın tesiste, günde 1 milyon adete varan üretim miktarlarına erişmektedir. Ramazan aylarında tüketim artmaktadır.
Peynir helvanızı dilimleyerek soğuk veya ılık bir şekilde servis edebilirsiniz.
Peynir helvası sıcak tüketilen bir tatlı türüdür. Çanakkale'ye ait bir tatlıdır.
Peynir kökeni oldukça eskiye dayanan bir yiyecektir. Peynir üretimine dair elde mevcut en eski arkeolojik bulgular M.Ö. 5000 yıllarına aittir ve günümüz Polonya'sında ortaya çıkarılmıştır. Çıkış noktaları Orta Asya, Orta Doğu ya da Avrupa olarak tahmin edilmektedir.
Eski Yunan tarihine baktığımızda ise ilk peynirin İskitler tarafından sütün ekşitilerek kısrak sütünden yapıldığı iddia edilmektedir. Bu bağlamda İskitlerin yaşamış olduğu M.Ö 7. YY civarında üzeri buzlarla örtülü anıtlarda keçi ve koyun derilerinden hazırlanmış kaplarda peynir izine rastlanmıştır.
Eskişehir bölgesinde 'tel tel', Kastamonu' da 'çekme', günümüzde de 'çekme helvası' olarak bilinmektedir. Osmanlı döneminde saraylarda toplumsal ve kültürel etkinlik olarak görülmesi, şu an Kocaeli çevresinde üretimi devam eden pişmaniye'nin 'Saray Helvası' adını almasına etkendir.
Gelin Helvası (Kırmızı Helva) - Uşak
Uşak' a özgü helva; Uşak şeker pancarı ve yerli susamdan üretilmiş tahin kullanılarak hazırlanır. İçerisinde aynı zamanda ceviz de bulunmaktadır. Hafif bir tatlı olması sebebiyle yaz aylarında tercih edilir.
Konya İrmik Helvası; tereyağında kavrulan irmik ve çam fıstığına şekerli süt ilave edilerek yapılır.Konya İrmik Helvası 13.09.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Saray helvası Kocaeli ilinin İzmit ilçesine ait bir pişmaniye türüdür. Çeşitli adlarda anılan bu tatlıya Osmanlı Dönemi'nden beri Kocaeli ilinde "Saray Helvası olarak adlandırılmaktadır.
Tahin helva, ana maddeleri tahin, şeker, çöven suyu, vanilya olan, ünlü bir Türk tatlısıdır. Çeşitlerine göre içerisine kakao, antep fıstığı, sakız, bal ve ceviz eklenir. 700 yıl önce Denizli'de Hasan Basri Efendi tarafından keşfedilmiştir.
Az malzeme ile nefis bir sütlü tatlı tarifi olan süt helvası orijinal tarifinde Bursa'ya ait.
Gaziantep'te baklavanın yanısıra şöbiyet, bülbülyuvası ve zümrüt yeşili dolama, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebili helva, kuymak da aranılan tatlılardan. Ağzınıza değdiği an dağılan kurabiye ve katmer ise başka bir yerde bulamayacağınız tatlardan. Kahke'yi unutmamak gerek elbette.
UNESCO tarafından gastronomi şehirler ağına alınan Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, Kurban Bayramı'nda da sofraların vazgeçilmezi oluyor. Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, bayram sofralarının vazgeçilmez lezzeti olmaya devam ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri