Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Peygamber Efendimiz Ölünün arkasından ne yapardı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Peygamber Efendimiz Ölünün arkasından ne yapardı?

Peygamber Efendimiz (s.a.v) ölülerin arkasından kurban kesip sevabını onlara bağışladığına göre, ölüler, kendileri için yapılan hayır-hasenâtın hepsinden haberdar olmakta ve onların sevaplarından faydalanmaktadırlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zaferdergisi.com

Ölüye hangi hayırlar yapılır?

Konumuzun daha iyi anlaşılabilmesi için başkalarının ölünün yararına yapabilecekleri işleri maddeler halinde açıklamaya çalışalım:
  • Ölünün Borcunun Ödenmesi: ...
  • Dua ve İstiğfar: ...
  • Sadaka Vermek: ...
  • Ölenin Borcu Olan Oruçlarının Geride Kalan Akrabaları Tarafından Tutulması: ...
  • Ölen Kişi Yerine Yapılacak Hac: ...
  • Ölü Adına Kurban Kesmek:

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Dinen ölen kişi için ne yapılır?

Ölen bir müslümanın usûlüne göre yıkanıp kefenlenmesi ve cenaze namazının kılınarak defnedilmesi farzdır (Kâsânî, Bedâî', I, 300, 306, 318). Bunun dışında yapılması gereken yedinci, kırkıncı ve elli ikinci gün merasimi veya duası gibi zaman ve şekle bağlanmış bir görev yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Ölünün arkasından Kur'an okumak ölüye fayda sağlar mi?

İşte bu hadiseden anlıyoruz ki Ahmed İbni Hanbel Hazretlerinin son görüşü, kabirlerde Kur'an okumanın caiz olduğu görüşüdür. Bu konuda Hanbeliler Hanefiler gibi çerçeveyi geniş tutarak, "Ne tür ibadet olursa olsun, kişi yaptığı ibadetin sevabını ölülere bağışlarsa, Allah'ın izniyle ölü bundan faydalanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Ölüler bizden ne bekler?

Hayatını kaybedenlerin bizden bekledikleri şunlardır: Dua beklerler: Peygamberimiz (SAV), "Ölülerinize dua etmekle emrolundum" buyurmuştur. Uhud'da Baki Mezarlığı'nda Hz Peygamber, ölülere dua etmiş, selamlamada bulunmuştur. Sadaka beklerler: Bir adam gelir ve Hz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

(F017) Ölenin Arkasından Kur'an Okunur mu? - İhsan Şenocak

İlgili 43 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Ölüler hangi gün evine gelir?

Ruh, evine her zaman gelir; ruh genellikle Cuma akşamları ve bayram akşamları gelir. O günlerde dua okunur ki, ruh ağlaya ağlaya gitmesin; güle güle gitsin. Olmadık zamanlarda evde sinek vb. canlılar dolaşırsa, bu birinin ruhu olduğuna yorulur. Ruh, kıyamet kopunca yerine yerleşir; suallere cevap verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekitap.ktb.gov.tr

Ölüler sesimizi duyar mı?

Allah diledi mi dirilerin sesini - bu bir insan sesi, bir çığlık veya bir sur olabilir- ölülere duyurabilir. Öyleyse, dirilerin mezarın başında verdikleri telkini, Kuran kıraatini, duayı, selamı ölüler duyabilir. Buna engel ne bir Kurani nass ve ne de bir rivayet yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Ölen kişi okunan duanın kimden geldiğini bilir mi?

- Ölen kişi, kendisi için okunan surelerin ve yapılan duaların kimden geldiğini bilir mi? Değerli kardeşimiz, Ölü, kendisine gönderilen amellerin sevaplarından ve kimden geldiğinden haberdar olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Ölüye ne zaman Kur'an okunmaz?

Hanefilere göre yıkanıncaya kadar cenazenin bulunduğu odada Kur'an okunması mekruhtur. Başka bir yerde okunmasında sakınca yoktur. Cenaze yıkandıktan sonra yanında da okunabilir (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 173; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 83-84).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Kuranın ölüye faydası var mıdır?

Allah rızası ve gereğince amel etmek niyetiyle Kur'ân okumak bir ibadettir. Daha başka ibadetler gibi bu ibadetin de sevabını ölüye hediye etmenin bir sakıncası yoktur. Ölüye faydası olması muhtemeldir, olmasa bile okuyan ve yapan ibadet etmiş olmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Ölen kişinin ruhu ailesini görür mü?

İbn-i Ebi Dünya, Amr bin Dinar'dan rivayet ettiğine göre: “Her ölen kendisinden sonra ailesinde olacağı her şeyi bilir. Onlar onu yıkarken, kefenlerken o hep onlara bakıyor.” demiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Vefat eden biri evine gelir mi?

Nihat Hatipoğlu ile Sahur programında Zehra Demirci, "Ölen kişiler evlerine ziyarete gelir mi?" diye sordu. Hatipoğlu, "Tabii ki her şey Allah'ın müsaadesiyle olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Ölen kişinin 3 günü ne olur?

2–3 gün: Karın derisinde renk değişikliği görünür. Gaz nedeniyle karın şişmeye başlar. 3–4 gün: Renk yayılır ve renksiz damarlar görünür hale gelir. 5–6 gün: Karın belirgin şekilde şişer ve deride kabarcıklar gözlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Cenaze öldüğünü ne zaman anlar?

Ölü, ruhun cesedinden ayrılmasından sonra öldüğünü anlamaktadır. Nitekim hadislerden de anlaşıldığı gibi, ruhun cesedden ayrılması ile nimet ve azap başlamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Ölen kişinin günahları nasıl affolur?

Hadis-i şerifte, “Her namazdan sonra, üç kere “Estağfîrullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etebü ileyh” okuyanın bütün günahları affolur” buyuruldu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Ölünün kabir azabı çekmemesi için hangi dua okunur?

Türkçesi:"Allâhümme innî eûzü bike min azâbi'l-kabr ve min azâbinnari ve min fitneti'l-mahyâ ve'l-memâti ve min fitneti'l-mesîhi'd-deccâl." Bazı dini kaynaklardan elde edilen bilgilere göre 'Kabir azabına' karşı şu salavat sıklıkla çekilebileceği tavsiye edilmiştir. İşte o salavat-ı şerif...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasemin.com

Kuranı kerim ile aynı odada yatılır mı?

Bu konuyla ilgili akıldan çıkarılmaması gereken esas mevzu ise saygının Kuran-ı Kerim'i sadece el üstünde tutma ile olacağı değil onun emirlerine uymak ve nehiylerinden sakınmakla gerçekleşeceği bilinmelidir. Yatak odası olsun ya da olmasın kişinin uyuduğu yerde Kuran-ı Kerim bulundurması caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasemin.com

Ölülere Yasin ve Fatiha okunur mu?

Halis Aydemir'in: “Ölülere Fâtiha ve Yâsîn okunmaz!” Görüşüne İlmî Reddiyeler - YouTube.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: youtube.com

Vefat eden kişinin 40 günü ne olur?

Ölü ardından giysileri fakirlere dağıtılır veya yakılır. Evde tutulmaz. Cenazenin gömüldüğü kırkıncı gün “kırk mevlidi” okutulur. Ölünün gömüldüğü 52'nci gün mevlit ve Yasin suresi okutulur; o gün ölünün etinin kemiğinden ayrıldığına inanılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekitap.ktb.gov.tr

Ölen insan dünyadaki sevdiklerini özler mi?

Mü'min, dünya hayatında sevdiği insanı ölüp ahirete gittiğinde de unutmaz. Hatta Vakıa Suresi 16. ayette de geçtiği gibi ehl-i cennet karşılıklı tahtlar üzerinde oturup dünyadaki hatıralarını ve maceralarını birbirlerine anlatırlar. Böylelikle âhirette mü'minin lezzeti ve sevinci artar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Ölüler birbirine kavuşur mu?

Her ruh, amelde kendi dengi ve kendi derecesinde olan arkadaşlarıyla beraber olur. Hz. Peygamber (asm)'in ruhu ise Refiku'l-A'lâ (en yüksek mertebe) dadır. Bu âyet-i kerimede ruhların berzah âleminde birbirlerine kavuşacakları haber verilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Ölen kişi daha önce ölen yakınlarını görür mü?

"Evet, nefsim yed-i kudretinde olan Allah'a yemin ederim ki onlar, kuşların ağaçların tepelerinde birbirlerini bildiği (tanıdıkları gibi) birbirlerini bilirler." Böylelikle mü'min ruhların berzah âleminde birbirleriyle görüştüklerini Peygamberimizin (SAV) hadislerinden anlamaktayız.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasemin.com

Ölüler sevdiklerinin yanına gelir mi?

Mümin ruhların berzah aleminde birbirleriyle görüştüklerini Peygamberimiz (asm)'in hadislerinden anlamaktayız. Ayrıca ölülerin hayattakilerden haber aldıkları ve kabirlerinin başına giden kimseleri gördükleri yine rivayetlerde vardır. Onlar için yapılan dua ve manevi hediyelerin kimlerden geldiğini bilebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Mezar başında nerede durulur?

Kabrin sağ yanına, yani kıble tarafına, ayak ucuna yakın durur. Tanıdığı gibi, şeklini, suretini hatırına getirir. Euzü ve besmele ile bir Fatiha ve 11 İhlas okur. Sevabını, Resulullah efendimizin, bütün Peygamberlerin, Eshab-ı kiramın ve Evliya-i izamın ruhlarına ve bu zatın ruhuna hediye eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Arefe günü ölüler ne yapar?

Arefe günlerinde vatandaşların en sık yerine getirdiği uygulama ise kabir ziyaretidir. Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı arefelerinde vatandaşlar öteki dünyaya göçen yakınlarının kabirlerini ziyaret eder, onlara dua eder ve Allah'ın affına sığınırlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: onedio.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT