Sivas'ta bahar aylarında hazırlayıp bütün kış tüketilen bir yoğurt türü çorbası olan Peskütan, hem saklama ömrünün uzun olması hem de eşsiz lezzetiyle, Sivas'ta en çok tüketilen çorbaların başında geliyor.
Peskütan, Sivas mutfağında bahar aylarında taze sütle hazırlanan bir yoğurt çeşididir. Kış için önceden hazırlanan peskütanlar, Sivas ve çevresinde bol bol tüketilir.
Sivas Pestükan
Sivas süt ürünlerinin en otantik lezzetlerinden biri olan peskütan, süzülmüş koyun sütünün un ve kaya tuzu ile beraber pişirilmesi ile elde edilir.
Sakala Çarpan Çorbası - Afyonkarahisar.
İlgili 41 soru bulundu
Bitlis mutfağına ait bir çorba olan glorik çorbası Doğu Anadolu'da sıklıkla karşımıza çıkıyor.
Sivas'ın en meşhur yemekleri arasında kesme aşı, babiko, madımak, etli ekmek, içli köfte, peskütan çorbası, pezik, sübüra, sirok, sivas katmeri, hıngel, sivas ketesi, divriği pilavını sayabiliriz. Tarihiyle, kültürüyle, yöresel yemekleriyle Sivas kendine has bir ruh taşıyan, özel bir şehrimizdir.
Peskütan Sivas'ta kış aylarında bol bol tüketilmek için baharda taze sütlerle hazırlanan bir yoğurttur. Uzun saklama ömrü sayesinde adını Sivas'tan bütün Türkiye'ye duyurmuş bir lezzettir.
Tereyağı, sıvı yağ ve salçayı derin bir tencereye alıp 5 dk kavurduktan sonra sıcak suyu ve tuzu ekleyin. Su kaynamaya başlayınca köfteleri suya atıp 20 dk pişirin. En son süzme yoğurt ve tereyağında kızdırılmış toz biber, pul biber ve nane ile servis edin. Deneyenlere afiyet olsun.
Bazı yörelerde boncuk mantı olarak bilinen sübüra, geleneksel Sivas mutfağına özgü bir çorba. Yapımı da oldukça basit ve evde kolaylıkla bulabileceğiniz malzemelerden hazırlanıyor.
Salçaları da tencereye alıp birazda salçayla kavuruyoruz. Daha sonra madımakları tencereye alıp rengi dönene kadar kavuruyoruz. Kavrulan madımakların üzerine sarımsak ve bulguru ekliyoruz ve 2 litreye yakın su ekledikten sonra pişmeye bırakıyoruz. Ben düdüklü tencerede yarım saat pişirdim.Afiyet olsun…
kisin uzun ve sert gectigi bolgelerde kis oncesi uzun sure saklayabilmek amaciyla hazirlanan yogurt turevi yiyecek. usulune uygun yapilirsa buzdolabina konmaksizin kiler benzeri bir yerde de aylarca bozulmadan saklanabilir. pastikan diye de adlandirilir ve tutmaç icin baha bicilmez bir malzemedir.
Keleçoş Çorbası Sivas Yöresine Ait.
Eskişehir'in Meşhur Sorpa Çorbası (Videolu)
Beyran Çorbası (Gaziantep) Gaziantep'in meşhur lezzetlerinden biri olan beyran çorbası, kuzu etiyle hazırlanan bir yemektir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinen bu besin, özellikle kış aylarında tüketilir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi haline gelmiştir.
Akşamdan ıslatılmış yarma ve mercimek sabahleyin pişirilir. İçine birkaç tane kemikli kıyma konulur. Peskütan soğuk su ile karıştırılıp ayran kıvamına getirilir. (Peskütan, yoğurdun pişirilmesiyle hazırlanır.) Soğuk su ile özelenen peskütan ilâve edilir, kararı kadar su ve tuz konulup pişirilir.
Paskal, SI (Uluslararası Sistem) birimleri içinde basınç birimidir. Simge olarak "Pa" ile gösterilir ve bir metrekarelik bir alanın üzerine düşen bir newtonluk kuvvet ile tanımlanır. Başka bir deyişle, bir paskal, bir metrekarelik bir alanın üzerine bir newtonluk kuvvet uygulandığında oluşan basınca eşittir.
Sivas gezinizde tadabileceğiniz ya da sevdiklerinize alabileceğiniz tatlılar arasında; Kelle Tatlısı, Gazete Baklavası ve Kalburabastı (Hurma Tatlısı) yer almaktadır. Tatlı olmasa da Sivas Katmeri de atıştırmalık ve kahvaltılık olarak tercih edilen lezzetlerden birisidir.
Yabani bir armut çeşidi olan ve insan sağlığına önemli faydaları bulunan Ahlat, yöresel adı ile Çördük Sivas perakande sebze haline geldi.
Malatya'nın neyi meşhur sorusu sorulduğu anda insanların akıllarına gelen ilk yanıt karşımıza 'kayısı' olarak çıkar. Malatya'nın hem kayısısı ile hem yöresel yemekleri ve tatlıları hem de değişik el emeği ürünleri meşhurdur.
Tencereye küp doğranmış domatesi, biberi, sarımsağı koyup soteleyelim. Haşlanan tavukları, börülceyi ve ıslatılan tarhanayı tencereye alıp 4 bardak su ilavesiyle 15 dakika karıştırarak pişirelim. Tuzu, nohutu, pulbiberi ekleyin. Zeytinyağını kızdırıp üzerine gezdirelim ve servis yapalım.
Düğün, mevlit, cenaze gibi insanların bir araya toplandığı günlerde yapılan veya ev halkının önem verdiği misafirlerine özel olarak hazırladığı Gülüklü (Hülüklü) Çorba, Alanya'nın en önemli çorbasıdır. Geçmişte düğün yemeği olarak servis edildiği için ''Düğün Çorbası'' olarak da bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri