Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Otantik yorum ne demek?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Otantik yorum ne demek?

Otantik yorum, hukuken kendisine itiraz edilemeyen ve kendisine pozitif hukukun hukuki sonuçlar bağladığı yorumdur[44]. Örneğin, bir yüksek mahkeme veya bir anayasa mahkemesi tarafından yapılan yorum otantiktir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anayasa.gen.tr

Otantik yorum yapma yetkisi kime aittir?

Anayasa Mahkemeleri, anayasaya uygunluğu denetleyen ve denetlerken anayasayı özerk ve otantik yorumlama yetkisine sahip özel bir yargı organıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Yorum türleri nelerdir?

Yorum yöntemleri
  • Lafzî yorum.
  • Tarihî yorum.
  • Sistematik yorum.
  • Teleolojik yorum.
  • Kavramcı yorum.
  • Menfaatler içtihadı yöntemi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Hukukta yorum türleri nelerdir?

Kanunların yorumlanması, yorumu yapan kişiye veya makama göre, yasama yorumu, yargısal yorum ve bilimsel yorum olmak üzere üç türe ayrılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Teleolojik yorum ne demek?

Amaçsal yorum, teleolojik yorum olarak da ifade edilebilir. Kuralın uygulandığı dönemin şartlarının da göz önünde bulundurulmasıyla, kanun koyucunun amacının tespit edilmesi sağlanır. Hukuk alanında, amaçsal yorum oldukça önemli bir yere sahiptir. Amaçsal yorum aynı zamanda gai yorum olarak da ifade edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Otantik olmak nedir ?

İlgili 33 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Gramatik yorum ne demek?

Kanunda kullanılan dilbilgisi esas alınarak yorum yapılması durumudur. Kanunda kullanılan kelimelere, cümlelere ve imla kurallarına dayalı olarak yorum yapılır. Bu şekilde yapılan yoruma lafzi yorum metodu adı da verilir. Gramatik yorum, işin mahiyeti gereği yorumda başlangıç noktasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Lafzi yorum nedir örnek?

Lafzi yorum kişisel nitelikte olup bilhassa uygulayıcı yönünden çoğunlukla sadece yol gösterici olmaktadır. Yapılan yorum onu yapan kişiye göre farklılık gösterebilmekte ve ona göre adlandırılabilmektedir. Örneğin; akademik çalışmaya konu ise burada bir bilimsel yorumdan söz edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Lafzi yorum ne demek hukuk?

Kanunda ne söylenmek istendiğini tespit ve tayin için metnin nazara alınması suretiyle yapılan yoruma lafzi yorum denilir. Söze dayanan yorumda hukuki hükmün ifade edildiği kelimelerden hareket edilerek bir neticeye varılmaya çalışılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuk.deu.edu.tr

Objektif yorum ne demek hukuk?

Gerçek iradeyi araştıran yoruma sübjektif yorum denir. Tarafların birbirine uygun gerçek iradelerinin belirlenemediği durumlarda objektif yoruma başvurulur; bu bağlamda makul ve dürüst bir kişi söz konusu şartlar altında irade açıklamasını nasıl anlayacak ise irade ona göre yorumlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ansiklopedi.tubitak.gov.tr

Dürüst yorum ilkesi nedir?

Herkes, haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır. Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz (TMK. md. 2). Dürüstlük kuralı, herkesin uyması gerekli olan genel ve objektif bir davranış kuralıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkerduman.av.tr

Yorum yöntemleri nedir?

Yorum Yöntemleri

Kanun hükmünü yorumlama yöntemlerini genel olarak dört ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; deyimsel (lafzi), tarihsel, amaçsal ve sistematik yorum yöntemleridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukiblog.com

Ruhi yorum nedir?

Ruhi veya amaçsal yorum, yorumlanan ka nun maddesinin, kanun metninin bütününün ge nel amacının dikkate alınması suretiyle yapılan yorumdur. Bu yönteme özellikle kanun metninin açık olmadığı hallerde başvurulur (Aydın, 2005:110).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vergiraporu.com.tr

Yorumlayici hukuk kuralları nedir?

4.Yorumlayıcı hukuk kuralları

Bir hukuki işlemde kullanılan ve ne anlama geldiği açıklanmayan bir hususta kanunda bir hüküm öngörülmüş ise bu yorumlayıcı hukuk kuralıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bem.biruni.edu.tr

Yasama yorumu neden kaldırıldı?

1961 anayasasında yasama, yürütme ve yargı birbirinden ayrılmıştır. Cumhurbaşkanının partisi ile ilişkilerinin kesilmesi sağlanmıştır. Yasaların kontrolünü sağlamak amacı ile Anayasa Mahkemesi kurulmuştur. Bu sebeple de yasama yorumu bu anayasa ile birlikte kaldırılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Yasama yorumu ne demek?

I.

Yasama yorumu, anlamı muğlak olan bir kanun hükmünün yasama organı tarafından yorumlanarak açıklığa kavuşturulmasıdır2.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Idari yorum ne demek?

İdari yorum: Vergi idaresinin vergi yasalarını anlayış ve uygulayış biçimidir. Yargısal yorum: Vergi uyuşmazlıklarının çözümü sırasında yargı organlarınca yapılan yorumdur. Bilimsel yorum: Vergi uyuşmazlıklarının çözümü sırasında yargı organlarınca yapılan yorumdur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Deyimsel yorum nedir?

Deyimsel Yorum Deyimsel yorum yönteminde kanun hükümleri, maddeler, fıkralar ve bentlerdeki sözcüklerin dildeki anlamları araştırılır. Bu yöntemde kanun hükmünü sözüne göre anlamlandırmak esastır. Kanunun lafzı, onun sözü, açık ifadesi, yani metnin kendisidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: assets.kpmg.com

Subjektif hukuk ne demek?

Objektif Hukuk - Sübjektif Hukuk

Herkese uygulanabilen, genel ve soyut hukuk kuralları objektif hukuku oluşturur. Objektif hukuk kurallarının kişilere tanıdığı haklar, yetkiler ve özgürlükler ise sübjektif hukuku oluşturur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: edb.adalet.gov.tr

Daraltici yorum nedir?

Daraltıcı yorum, kanun metninde kullanılan sözlerin ifade edilmek istenen anlamı aştığı durumlarda söz konusu ifadeleri gerçek anlamına indirgemek suretiyle gerçekleştirilen yorumdur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: blog.lexpera.com.tr

Kazai yorum nedir?

Kazai ise kaza kökünden türemiş, kaza ile ilgili, hüküm verilmeye ait olan, yargısal demektir. Hukuki bir terim olarak kazai; kazai rüşt ve kazai içtihatlar gibi yargının hükmünü içeren çeşitli durumları ifade eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Lex superior ilkesi ne demek?

Normlar hiyerarşisinden hareketle ortaya konan bir ilkedir. Aralarında hiyerarşi bulunan iki norm arasında bir çatışma olduğunda üstteki kanun uygulanır. Normlar hiyerarşisinde aynı düzeyde yer alan ve birbiriyle çatışan iki kuralın varlığı durumunda sonraki tarihte kabul edilmiş kural esas alınır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Gramatikal ne demek hukuk?

Lâfzî yorum, kuralların kelime anlamıyla aranır. Hukuk kurallarının bünyesinde barındırdığı kelime, söz dizimi, noktalama işaretleri ve dilbilgisi kuralları ile metin anlamının ortaya çıkarılmasına dayanır. Zira bir metnin anlamı en basit şekilde o metinin bünyesinde bulunan kelimeler ile ortaya konulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dijitalhoca.com.tr

Tarihsel yorum yöntemi nedir?

2) OBJEKTİF TARİHİ YORUM METODU

Objektif tarihi metod, geçmişteki kanun koyucunun farazi iradesini araştırır. Hâkim, bu metotta normun ortaya konuş anındaki anlamını tespite çalışır. Kanun koyucunun o maddeyi koyarken hangi nedenleri göz önünde tuttuğunu araştırır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: canbolathukukdanismanlik.com

Lafzı ve ruhu ne demek?

Kanunun sözü ( lafzı ); kanunun açık metni, maddelerin açık ve seçik olan ifadesi, anlamı demektir. Kanunun özü ( ruhu ); tümünde egemen olan esaslara göre kanunun belirli bir maddesinden çıkan anlamdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Tabii hukuk ne demek?

Tabiî hukuk, tabiatın hukuku, tabiattan kaynaklanan hukuk, tabiata uygun olan hukuk demektir. Aynı şekilde İlk Çağ tabiî hukukçularına göre, hukukun geçerliliğinin kriteri olan adalet de tabiata uygunluk ile tanımlanır. Tabiata uygun olan şey adil; tabiata aykırı olan şey ise gayri adildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anayasa.gen.tr
Önceki makale
BT danışmanı ne iş yapar?
Sonraki makale
Kaç çeşit tazminat var?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT