1416 yılı Osmanlıların ilk deniz savaşına sahne oldu. 29 Mayıs 1416'da Venedikliler, Osmanlı gemilerine saldırınca Çalı bey komutasındaki Osmanlı donanmasıyla Venedik donanması arasında savaş yapıldı.
Venedik'e ilk chrysobullun 992 tarihinde verildiği bilinmekle beraber Aleksios'un verdiği imtiyazlar çok daha geniş ve ayrıntılı idi.
1463-1479 Osmanlı-Venedik Savaşı, Osmanlı Devleti ile Venedik Cumhuriyeti arasında 1463 ve 1479 yılları arasında Mora Yarımadası, Ege Denizi, Arnavutluk, Karadağ, Dalmaçya ve Veneto cephelerinde ve fasılalı olarak 16 yıl süren ve Osmanlıların kesin zaferiyle biten askerî mücadeledir.
İnebahtı Deniz Muharebesi (İspanyolca: Batalla de Lepanto, İtalyanca: Battaglia di Lepanto), 7 Ekim 1571 tarihinde Osmanlı Devleti ile Haçlı donanmaları arasında, Korint Kıstağı'nda, İnebahtı yakınlarında yapılan deniz muharebesidir.
1416 Osmanlı – Venedik Deniz Savaşı:
1416 senesinde gerçekleşen bu savaş, Osmanlı Devleti'nin ilk deniz savaşı olması açısından büyük önem taşımaktadır. 1. Mehmed önderliğinde ve Çalı Bey komutasında olan Osmanlı donanması bu savaşı kaybetmiştir.
İlgili 38 soru bulundu
Kartaca donanmasının dahil olduğu bilinen ilk deniz savaşı MÖ 535 yılında Korsika Adası açıklarında Fenikelilere karşı yapıldı.
Özet. Venedik ile askerî ve ticarî ilişkiler Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşu öncesine, hatta beylikler dönemine dayanır. 1499 yılında Sultan II. Bayezid tahtta iken patlak veren deniz savaşı, kısa sürede barış ile neticelenmekle birlikte, Venedik tarihi açısından oldukça büyük önem taşır.
Girit adasını IV. Haçlı Seferi'yle birlikte 1202'de ele geçirenlerden satın alan Venedik (1204) Kıbrıs'ı da 1489'da Lusignano ailesinden miras yoluyla kazandı. Venedikliler bu bölgeleri Osmanlılar'a karşı korumak için savaştılar. İlki 1415-1419 yıllarında Osmanlı donanmasının imhasıyla gerçekleşti.
OSMANLI ORDUSU OSMAN BEY DÖNEMİNDE DÜZENLİ BİR ORDUYA SAHİP DEĞİLDİ.OSMANLININ ASKERİ GÜCÜNÜ GÖNÜLLÜ BİRLİKLER OLŞTURUYORDU.BU BİRLİKLER SAVAŞ ZAMANI BİR ARAYA GELİP SAVAŞ BİTİNCE DAĞILIRLARDI.OSMANLIDA İLK DÜZENLİ ORDUYU ORHAN BEY KURMUŞTUR.OSMANLI ORDU TEŞKİLATI KARA VE DENİZ KUVVETLERİNDEN OLUŞMAK ÜZERE 2 BÖLÜMDEN ...
Osmanlı Devletinin başkentlerini sırasıyla belirtmek gerekirse ilk başkent Söğüt ikinci başkent İznik üçüncü başkent Bilecik dördüncü başkent Bursa altıncı başkent Edirne ve yedinci başkent İstanbul olarak kabul edilmektedir. Osmanlı Devletine en uzun başkentlik yapan iki il Edirne ve İstanbul'dur.
Preveze Savaşı Nedenleri
Korfu Adası'nın Osmanlı Devleti tarafından kuşatılması. Osmanlı Devleti'nin Akdeniz'de artan etkinliğine son verilmek istenmesi. Osmanlı Devleti'nin bazı Venedik adalarını ve Nakşa Dükalığı'nı kendi topraklarına katması.
Bu manada genel ve uluslararası bir mahiyete sahip ilk kapitülasyon 1535 yılında Fransızlara verilmiştir. Antlaşmanın mali yönü yanında siyasi yönü de vardır.
Öz. 1570 yılında Osmanlı Devleti'nin Kıbrıs seferi ile başlayan Osmanlı Venedik Savaşı, kısa zamanda bir Osmanlı-Kutsal Birlik savaşı haline dönüşmüş, bu mücadeleler esnasında İnebahtı'da Osmanlı donanması ağır bir mağlubiyet almıştır.
Kapitülasyonlar ilk olarak 1352 yılında Orhan Bey Döneminde Cenevizlilere verilmiş, I. Murat Döneminden itibaren ise (1384) Venediklilere verilmiştir.
Burada önemle ifade etmek gerekir ki Osmanlıların Marmara'da ve Çanakkale Boğazı'nda bir donanmaya sahip olmaları, Karesi Beyliği'ni ilhak etmekle başlamıştır.
- Haçlı ordusu geniş bir ticaret yoluna sahip olmak ve Kral Yolu'nu ele geçirmek için İnebahtı Deniz Savaşı'nı yapmıştır. Bu iki neden hem Osmanlı İmparatorluğu hem de haçlı ordusu için İnebahtı Deniz Savaşı'nın yapılma nedenleridir.
Venedikliler ile dostane ilişkiler sağlanmış ve önemli ticaret yollarına sahip olan Venediklilerden bazı durumlarda bu yolları kullanım talep edilmiştir. Venediklilerinde Osmanlılara verdiği kapitülasyonlar sayesinde Osmanlı gemileri daha rahat bir şekilde Venedik sularında hareket etmiştir.
Osmanlı-Venedik Antlaşması (1479), Osmanlı Devleti ile Venedik Cumhuriyeti arasında 25 Ocak 1479 tarihinde imzalanmış bir barış ve ticaret antlaşmasıdır.
Konunun taşıdığı önem açısından ise imtiyazı veren ilk padişah ve verilen ilk devletler de önem taşımaktadır. Ticari imtiyazlar 1352 yılında ilk olarak Orhan Bey döneminde Cenevizlilere verilirken I. Murat Döneminden itibaren de(1384'te) Venediklilere verilmiştir.
Çeşme Deniz Muharebesi, 5-7 Temmuz 1770 tarihleri arasında Rus donanması ve Osmanlı Donanması arasında Çeşme Körfezi açıklarında yapılmıştır. 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nın bir parçası olan bu çatışmanın sonucunda Osmanlı Donanması Ruslar tarafından tamamen yok edilmiştir. Osmanlı donanması tamamen yakıldı.
Zâtüssavârî Muharebesi (Arapça: معركة ذات الصواري) ya da Finike Muharebesi, Abdullah bin Sa'd komutasındaki İslâm donanması ile İmparator II. Konstans'ın kişisel komutasındaki Bizans filosu arasında 655 yılında gerçekleşmiş deniz savaşıdır. Muharebe, "ilk İslâm mutlak zaferi" olarak düşünülür.
Hz. Osman döneminde Müslümanlar ilk defa deniz seferlerine başlamışlardır.
Boğaza dönük deniz harekâtı 1914 yılı Kasım ayında fiilen başladı. Kısa süren ancak oldukça tahripkâr olan bu ilk bombardımandan sonra, asıl deniz harekâtı 19 Şubat 1915 tarihinde başladı. 18 Mart 1915'te başlatılan nihai saldırı ise bizim açımızdan büyük bir zaferle sonuçlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri