Önlisans: Ortaöğretime dayalı dört yarı yılı kapsayan ve ara insangücü yetiştirmeyi amaçlayan yani lisans öğretiminin ilk kademesini oluşturan bir yükseköğretimdir. Lisans: Ortaöğretime dayalı en az sekiz yarı yıllık (4 yıl) programı kapsayan bir yükseköğretimdir.
Ön lisans, iki yıllık bir üniversite derecesidir. Bu derece, lise diploması ile lisans derecesi arasında yer alır. Üniversiteler tarafından verilen bir akademik unvan olan ön lisans derecesi, lisans eğitiminin ilk bölümü ve ortaöğretim programlarının devamı olarak da kabul edilir.
Ön lisans mezunu, üniversitelerin 2 yıllık meslek yüksekokullarından ya da yüksekokullarından mezun olan kişilere verilen unvandır. Liseden mezun olan kişiler, üniversitelerin 2 yıllık bölümlerini okuduktan sonra ön lisans mezunu unvanını alırlar.
ÖNLİSANS (ASSOCIATE DEGREE) NEDİR? Ön lisans, üniversitelerin meslek yüksek okullarında verilen 2 yıl süreli bir eğitimdir. Orta öğretime dayalı dört yarıyılı kapsar ve ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlar; yani lisans öğretiminin ilk kademesini oluşturan bir yüksek öğretimdir.
Lise Mezunları lisans veya ön lisans mezunu olarak adlandırılmaz. Liseden mezun olan kişiler “lise mezunu” olarak tanımlanır. Ön lisans, liseden sonra geçiş sınavından alınan puanla okunan iki yıllık üniversitedir. Lisans ise dört veya daha fazla yıl süren eğitim programıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Önlisans: Ortaöğretime dayalı dört yarı yılı kapsayan ve ara insangücü yetiştirmeyi amaçlayan yani lisans öğretiminin ilk kademesini oluşturan bir yükseköğretimdir. Lisans: Ortaöğretime dayalı en az sekiz yarı yıllık (4 yıl) programı kapsayan bir yükseköğretimdir.
Lise de yasal mevzuata göre ortaöğretime dahil olmakla beraber, yüksek öğretim üniversite ve sonrasını kapsamaktadır.
Önlisans veya iki yıllık üniversite olarak bilinen kurumlar meslek yüksekokulu olarak adlandırılırlar. Lisans veya 4 yıllık üniversite olarak bilinen kurumlar uygulamalı bilimler yüksekokulu olarak adlandırılır, fakülteler ile eşdeğer özelliğe sahiptirler.
(1) Normal eğitim öğretim süresi, yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, ön lisans programları için iki yıl (dört yarıyıl); lisans programları için dört yıl (sekiz yarıyıl); Tıp Fakültesi için altı yıl (on iki yarıyıl)'dır.
LİSANS KAÇ YIL? Lisans: Ortaöğretime dayalı en az sekiz yarı yıllık (4 yıl) programı kapsayan bir yükseköğretimdir.
Aynı anda iki örgün lisans ya da iki örgün önlisans bölümünde okunamaz. Fakat biri lisans, biri önlisans iki bölüm okunabilir. Biri uzaktan ya da açık, biri örgün olursa da olur. Yani sonuç olarak aynı anda örgün iki lisans ya da aynı anda örgün iki önlisans okunamaz.
Lisans mezunu sayılmak için kişinin dört yıllık bir üniversite eğitimi alması gerekmektedir. Alınan eğitimin süresi lisans mezunu olmak için gerekli olan kriterdir. Seçilen bölümün dört yıllık olması lisans mezunu olmak için yeterlidir.
Önlisans okumak için ÖSYM'nin hazırladığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olarak da adlandırılan üniversite sınavına girmek gerekiyor. Üniversite sınavında TYT (temel yeterlilik testleri) ve AYT (alan yeterlilik testleri) olmak üzere iki farklı puan türü yer alıyor.
AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ - ÖNLİSANS
Gelişmiş ya da gelişmekte olan pek çok ülkede uygulanmakta olan uzaktan öğretim yoluyla her yaş her gelir ya da her meslek grubundan insanın, üretkenliklerini yitirmeden, öğrenimlerini kendi hız ve kapasitelerine göre ayarlayarak eğitimlerini sürdürdükleri bir sistemdir.
Lisans akademik bir derece. Ortaöğretime dayalı en az 8 yarıyıllık yükseköğretim programı. Dört yıl süren üniversite veya yüksekokul öğrenimi lisans olarak adlandırılır. Bu akademik derece, diploma ile belgelendirilir.
2547 sayılı Kanun'un 3. Madde t) (Değişik birinci cümle: 19/11/2014-6569/25 md.) Lisans Üstü: Yüksek lisans ve doktora ile tipta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık ve sanatta yeterlik eğitimini kapsar ve aşağıdaki kademelere ayrılır.
Ön lisans bölümleri iki senelik bölümlerdir ancak ön lisans diploması alan ve lisans bölümlerine geçmek isteyen öğrencilerin Dikey Geçiş Sınavı (DGS) giriş hakkı bulunur.
Lise mezunları ve iki yıllık üniversite mezunu adayların katıldığı KPSS ortaöğretim ve ön lisans sınavları 2 yılda bir düzenlenmektedir.
KPSS önlisans sınavları 2 yılda bir düzenlenmektedir. Adaylar puanlarıyla 2 yıl boyunca açılan kadrolara başvuru yapabilir. KPSS önlisans sınavı geçtiğimiz yıl (2022) yapıldığından bu yıl organize edilemeyecek. Bir sonraki oturum 2024 yılında ÖSYM tarafından yapılacak.
Üniversitelerin ön lisans bölümleri mesleki manada yeterlilik kazandırmak ve lisans bölümlerine kıyasla daha kalifiye personel yetiştirebilmek amacı ile açılmaktadır. Günümüzde neredeyse her çeşit meslek grubuna uygun olacak bir ön lisans bölümü bulunmaktadır.
Lisans Diploması
Başvuru yaptığınız an itibariyle mezun değilseniz fakat başvuru yaptığınız programın ilk eğitim döneminden önce mezun olabilecek durumdaysanız mezun olabileceğinize dair belgeyle de başvurabilirsiniz.
En İyi Cevaplar. Yüksekokul mezunu olarka geçsen de sonuçta yükteskokul bir üniversiteye baglıdır. Bu yüzden sonucta üniversite mezunu sayılıyorsun. 2 yıllık ,4 yıllık , 5 yıllık vs mezunlar bir yükseköğretim kurumundan mezun oldukları için üniversite mezunudurlar.
Eğitim alanında yapılan reformlardan sonra ilkokul ve ortaokul, ilköğretim olarak değiştirildi ve 1. sınıftan 8. sınıfa kadar olan okullar ilköğretim olarak adlandırıldı. Reformlar ile birlikte lise ortaöğretim ve üniversite de yükseköğretim olarak adlandırıldı.
Orta öğretim, ulusal eğitim sisteminde belirlediği müfredata ve süreçlere göre 14-18 yaşları arasındaki öğrencilerin genel, mesleki ve teknik alanlarda eğitimlerini sürdürebilmesini sağlayan kurum.
Öğrenciler ön lisans programlarında 2 yıl eğitim görerek mezun olabiliyor. 4 yarıyıllık bir öğretim sistemiyle sunuluyor. Ön lisans programları, Meslek Yüksek Okulları ve yüksekokul binalarında yapılıyor. Meslek lisesi mezunu olan kişiler sınavsız bir şekilde bölümüyle alakalı olarak geçiş yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri