Bal kabağının kabuğu sert olmalıdır. Eğer kabuk yumuşak bir haldeyse bu bozulmaya başladığının göstergesi olabilir. Bütün haldeki bal kabağının alt kısmını çevirdiğinizde sarı tonların hakim olduğunu görüyorsanız o bal kabağını gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.
Ekim işleminden 110-120 gün sonra hasat edilmesi gerekir.
Kabak alırken, küçük ve orta boy kabakları tercih edin. Ayrıca sıkı etli ve parlak yeşil renkli olanlarını seçmeye özen gösterin. Yumuşamış kabaklar bayatlamaya başlamıştır. Satın aldığınız kabakları mümkün olduğu kadar kısa sürede tüketin.
Kabak ne kadar sürede bozulur? Bütün balkabağı; Oda sıcaklığında 3 ay, buzdolabında 5 ay, buzlukta ise 1 yıldan fazla süre dayanır.
İlgili 18 soru bulundu
Kabak:Sert, kabuğu zedesiz ve açık yeşil renkli olmasına dikkat edilmelidir. Kabuk yumuşaksa bayat olduğunun göstergesidir. Patates: Pürüzsüz, kararmamış ve darbe almamış olanları seçmeniz daha faydalı olacaktır. Tazeliğini test etmek için baş parmağınızla kabuğuna hafifçe baskı yapın.
Küçük ve orta boy sakız kabaklarından sıkı etli, kabuğu zedesiz ve parlak yeşil renkli olanlarını seçin. Kabak yumuşaksa bayatlamaya başlamıştır. Kabakları bütün olarak ve soymadan yıkayın.
Kabak bozulduğu nasıl anlaşılır? Bildiğiniz gibi balkabağının içi sert bir dokuya sahiptir. Eğer yumuşamış ve dağılıyorsa bu bozulduğu anlamına gelir. Bütün bal kabağında olduğu gibi dilimlenmiş halinde de küflenmiş bal kabağını hemen çöpe atmalıyız.
Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır.
Balkabağının olgunlaştığı zaman pedinkülü kuru ve serttir. Pedinkül hala yeşil ise olgunlaşmasını beklemek gerekmektedir. Bitkinin üzerindeki yapraklar ve kırbaçlar kısmen sararmış ve kurumuştur. Balkabağı olgunlaştığında koyu turuncu zengin bir renge sahiptir.
Bütün balkabağı; Oda sıcaklığında 3 ay, buzdolabında 5 ay, buzlukta ise 1 yıldan fazla süre dayanır. Dilimlenmiş balkabağı; oda sıcaklığında 1 gün, buzdolabında 3 gün, buzlukta 8 ay dayanır. Pişmiş balkabağı; Oda sıcaklığında 1 gün, buzlukta 8-10 ay dayanır.
Kabak, çok çeşitli tariflerde kullanılabilen lezzetli bir yaz sebzesidir. Kabaklarınızı tazeyken alıp kış ayına yemek isteyebilirsiniz ya da daha uzun süre taze yemek için saklayabilirsiniz. Kabağı buzdolabında ya da dondurucuda saklayabilirsiniz.
Fotodegradasyon olarak bilinen bu sürecin ardından sebzelerin dış katmanlarında bozulma başlar. Bozulmaların belirtileri her sebzede aynı olmayabilse de morluklar, lekeler, renk bozulmaları, küf, sümüksü yama, kötü tat ya da kötü koku en bariz belirtilerdir.
Kabakları soyup dilim dilim kesiyorsunuz. Yemeklik olarak poşetliyip dondurucuya atıyoruz. Ben genelde fazla kalın kabaklar bozulmasın diye atıyorum. Dondurucuya kabak çorbası da yemeklerde kullanacağınız zaman dondurucudan çıkardığım zaman kullanırım ki kabak sulanmasın.
Kabakları iç kısmı aşağı bakacak şekilde bir iğne yardımıyla ipe dizin. Ancak kabakları ipe dizerken aralarında boşluk bırakmaya özen gösterin. İpe dizdikten sonra kabakları güneşe asın. Birkaç gün sonra kuruyan kabakları bez torbalarda saklayabilirsiniz.
Boyları 40–50 cm. den başlayıp, 1–1, 5. m ye kadar uzayan, yaklaşık 1, 5–3. Kg kadar ağırlığı olan, yazın ve güzün yenen bir sebzemiz. Uzun kabak mutlaka başka yörelerde de yetiştiriliyordur, ancak memleketim olan Konya Ereğli'de hemen hemen her bahçesi olan aile tarafından yetiştirilir.
Bütün halde oda sıcaklığında bile 3 ay kadar saklayabilirsiniz. Dolaba sığdırmak zor olsa da yer ayırabilirseniz 5 ay hatta buzlukta 1 yıldan fazla saklayabilirsiniz ama bunu önermeyiz çünkü zaten bir sonraki senenin balkabağı mevsimi başlayacak ve tazesi çıkacaktır.
Kabak veya bal kabağı, cucurbita pepo veya kabak (Cucurbita Pepo)'nun olgunlaşmış meyvesinin pigmentasyon özelliğine dayanan, ılımlı doygunluğun soluk kırmızımsı-turuncu bir rengi vardır.
Kabak kurutmak için ideal zaman, yılın en sıcak ayları olan temmuz ve ağustos aylarıdır. Bu zamanlarda kabaklar çok taze, güneş çok yakıcı olduğundan mükemmel sonuçlara ulaşmanız kolaylaşacaktır.
Kabak çok çabuk kurur. Etkili sıcakta,en geç iki gün içerisinde kabaklar kuruyacaktır. Kuruyan kabakları temiz bir bez torba içinde kuru bir yerde saklayın.
Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralıklarla ve mümkünse 3-4 gün aralarla yapmak bitkinin gelişmesi ve verim bakımından çok faydalıdır. Kabaklarda susuzluk sabah ve akşam saatlerinde yapraklarının anormal olarak pörsüyüp aşağıya doğru sarkmaları ile kolayca anlaşılır.
Bal Kabağı
Kabağın dış kabuğunu yemek tabii ki oldukça zordur, çekirdeğe ulaşmak için kabuğa yakın bir şekilde onu kazıdıkça daha fazla besin öğesi içeren turuncu kısma ulaşılacaktır. Çekirdekleri de beyin sağlığı içine gerekli olan mükemmel bir Omega 6 ve diğer yağ asitleri kaynağıdır.
Cucurbitacin yeşil kabakta olması gereken miktardan fazla çoğalırsa çok zararlı ve tahriş edici bir etkiye sahiptir. Nazofarinks ve ağız boşluğunun mukoza zarını olumsuz yönde etkiler. Bu madde az miktarda yükselir ve vücutta birikir ise daha sonra, gastrit veya mide ülseri, 12 duodenum ülseri kazanabilirsiniz.
Kabak mücverin ana maddesi kabak su oranı oldukça yüksek bir sebze. Bu nedenle kolaylıkla su salabiliyor, kıvam ve lezzet kayıpları yaşanabiliyor. Bunun yaşanmasının önüne geçmek için en önemli çözüm ise kabağın suyunu güzelce sıkmaktan geçiyor.
Kabaklar yumuşayana kadar yaklaşık 15 dakika pişirelim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri