Damat tepsisindeki baklava tek başına bile önemli bir enerji kaynağı! İç dolgusunda ceviz bulunduran bu tatlının üstüne yöreye göre fındık veya Antep fıstığı ekleniyor. Bazı yörelerde yapılan bülbül yuvası hayli bir büyük olsa da, damat tepsisine konanlar genelde lokmalık ebatta.
nişan tepsisi, 2 adet türk kahvesi fincanını alacak büyüklükte olur, içine özel olarak 100 numara ipten örülmüş dantel konur, üstünde ilk defa kullanılacak bir makas ve kırmızı kurdeleyle birbirine bağlanmış iki adet yüzük bulunur.
Nişan sonrası: Nişandan on gün sonra kız tarafı oğlan tarafına nişan karşılığı götürür. Nişan karşılığında başta damat olmak üzere yakın akrabalara nişan bohçası ve bir iki tepsi baklava getirir.
insülin şekerin hücre içine alınmasında baş roldedir. hücre içine giren şeker ise eğer kullanılırsa enerjiye yoksa kiloya dönüşür. damat bu yönlerden sağlıklı ve kullanacak enerjisi hazır. bu enerjiyi yakmak için oksijen gerekir.
Yatağı, yatak odasını oğlan tarafı hazırlar. Yatak hazırlanacağı zaman kızlar toplanıp çeyiz yünü yıkamaya giderler.
İlgili 23 soru bulundu
EL ÖPTÜRME : Şerbet gününden 2-3 gün sonra damat babası,annesi ve yakınları belirlenen günün akşamı kız tarafına misafirliği gider.Akşam yemeğinden sonra gelin adayı kız,gelen misafirlerin elini öper.Damadın babası,annesi ve yakınları kıza hediyelerini ( Altın bilezik,kolye,saat,küpe ve giyim eşyası)takar.
Geleneklere göre nişanı kız tarafı yapar. Tutulacak nişan salonundan, ikram edilecek yiyecekler ile nişan günü yapılacak diğer harcamalar kız tarafının sorumluluğundadır. Damadın nişanda giyeceği takım elbiseyi de kız tarafı alır. Gelin adayının nişanlığını ise erkek tarafı karşılar.
Nişan tepsisini kim alır? Gibi sorular çokça sorulur. Bu sorulara yanıt olarak genellikle kız tarafınca düzenlenen bir organizasyon olup, tepsiyi de genellikle kız tarafından nişanlanacak kişinin kız kardeşi, yoksa farklı herhangi biri tutabilmektedir.
Nişanda Erkek Tarafı Ne Alır? Evet, nişanı kız tarafı yapar dedik ama erkek tarafı da gelinin nişanda giyeceği elbiseyi, ayakkabıları ve aksesuarları almaktan sorumludur. Peki nişan yüzüklerini hangi taraf alır dediğini de duyar gibiyiz. Geleneklere göre damadın yüzüğünü gelin, gelinin yüzüğünü de damat tarafı alır.
Söz ve Nişan Tepsisini Kim Tutar? Söz ve nişan tepsileri genellikle gelinin yakın bir arkadaşı ya da düğünde nedimesi olacak kişi tarafından tutulur. Fakat mutlaka böyle olmak zorunda değildir, tepsiyi herhangi biri de tutabilir. Bazı durumlarda tepsiyi gelinin kız kardeşi ya da akrabalarından bir ide tutabilir.
Bu olay kız tarafının, nişandan sonra erkek tarafına ziyaret haberini verdikten sonra başlar. Belirlenen günde kız tarafı hazırlıklarını yapar ve gereken geleneksel ritüelleri yerine getirerek damat bohçasını açar.
* Makyaj sandığı (sepet ya da şase de olabilir.) * Elbise (Etek veya ceketten oluşan bir takım da olabilir.) * Bavul (Benim bohçam bavulla gelmişti.) * Seccade, havlu, lif (Şase takımı diye geçiyor bazı yerlerde.)
Düğünde kız tarafı kaç bilezik takar? Gelinin ailesinin kızlarına 2 veya 3 bilezik takması uygun görülüyor. Anne de baba da hayattaysa, iki kişi de birer bilezik takabiliyor. Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor.
Giymekle, kullanmakla eskiyen eşyalar alışılmış hediye sayılır. Bunlar geri istenemez. Nişan yüzüğü dışında kalan tüm altınlar, takılar ve ziynet eşyaları ise geri istenebilir. Nişan hediyelerinin geri istenebilmesi için, davanın nişanın bozulmasından itibaren 1 yıl içinde açılması gerekir.
Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır. Ayrıca gelin ve damadın hatta gelinin yanında kuaföre gelen yakın akrabalarının kuaför masrafları da damat tarafı tarafından karşılanır. Düğünde damat tarafı geline altın takı seti takabilir.
adet olarak genelde ailenin en büyüğü ya da babadır. her meslekten olabileceği gibi işsiz veya emekli de olabilirler. yeni çifte uğur getirmesi için, tercihen anne babası hayatta, mutlu bir evliliği olan insanlar arasından uygun görülen kişidir.
Yani nişanı kız tarafı hazırlar ve yapar. Nişan tepsisini de erkek tarafı alır, kız evine getirir.
Ve Kurdele Kesilir: Nişan Yüzüğü
Nişan yüzüklerini genellikle kız tarafının yüzüğünü erkek, erkek tarafınınkini kız alır. Nişan yüzükleri; nişan tepsisi ve bir kurdele ile birlikte gelir.
Gelinin Akrabaları
Genelde akrabalar, gelin ile beraber kuaföre pek gitmezler. Ancak gelin adayının yanında kimse yoksa akrabalardan biri onunla birlikte kuaföre gidebilir. Gelin ile kuaföre giden kişilerin hepsi de kız tarafındandır.
Nişan töreni sırasında gelin ve damat, bir aile büyüğünün yanında bir araya gelir; nişan yüzükleri kırmızı kurdele ile birbirine bağlı bir şekilde genç bir kız tarafından bir tepside tutulur. Aile büyüğü, nişan konuşması yaparak çiftlere yüzüklerini takar ve kurdeleyi keser.
Damadın arkadaşları ve yakınları tarafından yapılan bu hareketle damadın heyecanının alındığına ve damadın gerdeğe hazır olduğu anlamına gelir. Damada vurma işlemi esnasında ' Allah işini rast getirsin, bol çocukların olsun. ' şeklinde temennilerde de bulunulur.
Gelin baba evinden çıkarken olsun oğlan evinin kapısından girerken olsun evliliğin yolunda gitmesi,çiftin mutlu olmasını sağlamak için birtakım dinsel-büyüsel işlemler yapılmaktadır. Örneğin, gelin evden çıkarken arkasından ayna tutularak aydınlık bir hayatının olması isteği ifade edilir.
Gelin alma geleneği, düğün günü gerçekleştirilir. Gelin, kuaföre gidip hazırlıklarını tamamladıktan sonra eve gelir ve damadın ailesi tarafından baba evinden alınır. Eğer makyaj, saç gibi hazırlıklar düğün mekanında yapılacaksa; o durumda sabah erkenden gelin alma yapılır ve direkt mekana geçilir.
Nişanda ayrı düğünde ayrı takmaya gerek yok. Düğünde bilezik takılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri