Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Neden ismi kuşkonmaz?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Neden ismi kuşkonmaz?

Verita'dan Kuşkonmaz. İmparatorların Bitkisi! Milattan önce 3000 yıllarında Mısır'da, daha sonra İran ve İspanya'da görüldüğü bilinse de kuşkonmazın yıldızı Antik Yunan'da parlamış. Kuşkonmazın İngilizcesi 'asparagus' kelimesi, Yunanca 'Bir bitkiden çıkan yenebilir uzantılar' anlamına gelen 'aspharagos'tan geliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dunyaninmeyvesi.com

Kuşkonmaz nereden gelmiştir?

Kuşkonmaz bitkisi aslında 300 türü olan bir sebzedir. En yaygın olan türü ise Asparagus officinalis. 2 bin yılı aşkın süredir Yunanistan topraklarında yetiştirilen ve zambak ailesinden gelen bu bitkinin antik dönemde de tüketildiği bilinir. Kuşkonmaz tohumu ekmeden de bahçelerde kendiliğinden kuşkonmaz çıktığı görülür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acibadem.com.tr

Kuşkonmaz diğer adı nedir?

Kuşkonmaz halk dilinde serçe otu olarak da bilinen, bilimsel adı Asparagus officinalis olan zambak ailesinden bir bitki türüdür. Genç sürgünleri bahar sebzesi olarak kullanılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memorial.com.tr

Kuşkonmazı kim buldu?

Çok eskiçağlarda kendi doğal ortamından alınıp taze sürgünleri için yetiştirilmeye başlanan sebze kuşkonmaz Eski Yunan ve Romalılar'dan beri çok sevilen değerli bir besin kaynağıdır. Bugün en çok Fransa, İtalya, Çin ve ABD'de yetiştirilir. Türkiye'de taze üretimi gitgide artmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Kuşkonmazı Türkiyeye kim getirdi?

Mustafa Kemal, muhtemelen ataşe-askerlik yıllarında Orta Avrupa'da tanıdığı kuşkonmazı sevip peşine düşmüş ve ilk kuşkonmaz yetiştirme girişimi Atatürk'ün isteği üzerine Avrupa'dan kuşkonmaz tohumu getirilmesiyle Yalova Devlet Çiftliği'nde yapılmış.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nomadtarim.com

KUŞKONMAZIN İNANILMAZ 10 FAYDASI (Kuşkonmazın Faydaları - Kuşkonmazın Zararları)

İlgili 21 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kuşkonmaz kimler yememeli?

Gut hastalığı olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Emziren anneler tarafından süt arttırıcı özelliği olsa da hamile kadınlar tarafından tüketimi zararlı olabilir. Kuşkonmaz aynı zamanda doğum kontrolünde kullanılan bir besin olduğu için hamilelik döneminde kullanımında kaçınılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Kuşkonmaz hangi ilimizde yetişir?

Eskişehir, İzmir, Muğla, Mersin, Edirne ve Erzurum gibi illerimizde üretim yapılmaktadır. Bunlardan ürüne gelmiş dikili alanın; yaklaşık 400 dekarı Eskişehir, 40 dekarı ise Muğla'da bulunmaktadır. Buna göre Türkiye'de kuşkonmaz plantasyonunun yüzde 90'ı ilimizde bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turktarim.gov.tr

Kuşkonmaz nerenin yemeği?

Ayrelli Kıbrıs'ta kuşkonmaza verilen bir isimdir. Ayrelli yemeği de kuşkonmazın üzerine yumurta kırılıp yağda kavrulduktan sonra üzerine limon sıkılmasıyla yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yemek.com

Işkın kuşkonmaz mı?

Kuşkonmaz içerisinde barındırdığı zengin vitamin ve mineraller sayesinde 'bitkisel bir antibiyotik' olarak biliniyor. Bitkide A, C, K ve B vitamini, potasyum, demir, folik asit ve lif bulunuyor. Antioksidan ve lif içeriği sayesinde kolon kanserinde koruyucu etki gösteriyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Kuşkonmaz neden pahalı?

Pahalı olmasının tek sebebi üretiminin az olması değil tabi. Üretimi oldukça meşakkatli bir sebze kuşkonmaz. Ekildikten üç yıl sonra toplanabiliyor, yetiştirilmesi de çok emek istiyor. Ülkemizde yetiştirilmemesinin bir sebebi de bu sanırım.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kevserinmutfagi.com

Kuşkonmaz kaç yıllık bir bitkidir?

Kuşkonmaz nasıl yetiştirilir? Fazlaca merak edilmektedir. Kuşkonmaz, 15 yıl hatta 15 yıldan daha uzun süre verebilen, uzun ömürlü bir bitki türüdür. Bu çok yıllık bitki, pazar değeri ve işçiliği yüksektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ufuktarim.com

Kaç çeşit kuşkonmaz var?

Kuşkonmazın aslında iki cinsi vardır, bunlar yeşil ve mor kuşkonmazlardır. Ancak bu iki türün herhangi birinin ışık görmemiş toprak altı sürgünlerinin hasat edilmesiyle “üçüncü tür” Beyaz Kuşkonmaz elde edilmiş oluyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: elibelindetarim.com

Kuşkonmaz nasıl tüketilmeli?

Kuşkonmazı haşlayarak ya da buharda, ızgarada, mangalda ya da tavada pişirerek yiyebileceğiniz gibi çiğ olarak da tüketebilirsiniz. Eğer kuşkonmazı haşlayarak tüketecekseniz tencereye dik olarak koymalısınız. Çünkü sapı ile uçlarının pişme süresi aynı olmayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yemek.com

Kuşkonmaz hangi memlekette yetişir?

Kuşkonmaz, günümüzde en çok Fransa, İtalya, Çin ve Amerika'da yetiştirilir. Anavatanı Batı Anadolu olmasına rağmen, üretimi çok yaygınlaşmamıştır. Ülkemizde Eskişehir, İzmir, Muğla, Mersin, Edirne ve Erzurum, kuşkonmaz yetiştiriciliği ile ön plana çıkar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: lezzet.com.tr

Kuşkonmaz hangi ayda olur?

Kuşkonmaz Bitkisi Mevsimi Ne Zaman? Mart ayının başlarında hasadına başlanan kuşkonmaz otu, mart ayından itibaren toplanarak nisan, mayıs aylarında pazarlarda, manavlarda ve marketlerde satılır. Bahar aylarında taze halde kolayca bulunan sebzeyi haziran aylarının ilk haftalarına kadar bulmak mümkün olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nefisyemektarifleri.com

Hangi camiye kuşkonmaz?

Kuşkonmaz Camii denilmesinin sebebi: Üsküdar'da sahil şeridinde bulunan Şemsi Ahmed Paşa Cami, diğer bilinen adıyla Kuşkonmaz Cami, 1580 yılında Şemsi Ahmed Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırıldı. Titizliği nedeniyle Mimar Sinan'dan üzerine kuşların pisletemeyeceği bir cami yapmasını istedi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Kuşkonmazın zararları nelerdir?

Kuşkonmaz Zararları
  • Pürün oranı çok yüksek olduğu için böbrek hastalığı olan kişiler tüketimden uzak durmalıdır.
  • Gut hastalığı olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.
  • Emziren anneler tarafından süt arttırıcı özelliği olsa da hamile kadınlar tarafından tüketimi zararlı olabilir. ...
  • Alerjik reaksiyonlara da yol açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Kuşkonmaz da hangi vitamin var?

Kuşkonmazın bileşiğinde B ve C vitamini gibi önemli vitaminler ve folat, demir, magnezyum gibi önemli mineraller yer alır. İlave olarak, kuşkonmaz K vitamini bakımından da oldukça zengindir. Yaklaşık 100 gram kuşkonmazın bileşiğinde 62,9 mikrogram K vitamini bulunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: medicalpark.com.tr

Kuşkonmaz tadı neye benzer?

Aromatik ve baharatsı bir tadı vardır. Beyaz kuşkonmaz sert, sulu, dolgun gövdeli olur ve acılığı daha belirgindir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ensonhaber.com

Kuşkonmaz nedir tadı nasıl?

Kökleri, gövdeleri ve sürgün uçları yemeklerde tüketilir. Özellikle ilkbahar aylarında taze olarak bulunan lezzetli bir sebzedir. Kuşkonmazın tadı hafif acımsıdır ve yenilebilir kısmı genellikle gövdelerinin üst kısmıdır. Gövdeleri oldukça lifli ve sert olduğu için pişirilmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: koruhastanesi.com

Kuşkonmaz ne ile servis edilir?

Taze kuşkonmazları çiğden ısıtılmış döküm tavada ızgara yapabilir, videodaki gibi ön haşlama soğutma yaptıktan sonra tavada zeytinyağlı veya tereyağlı, Fırında yağlı kağıt üzerine serip zeytinyağ gezdirerek pişirebilirsiniz. Ilık veya soğuk servis uygun olur 👍 Tuz, karabiber, kekik ve peynirler yakışır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.youtube.com

Bebek kuşkonmaz yer mi?

Bebeklere 8. aydan itibaren verilebiliyor. Sarp ek gıdaya geçtikten sonra kuşkonmazı ilk olarak buharda pişirip dilimleyerek vermeye başladım. Hem çok besleyici, hem de elde kolayca kavranabildiği için blw'ye de uygun bir seçenek oluyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sarpikocafe.com

Kuşkonmaz kaç yılda yetişir?

Eğer kuşkonmazı ilk kez ekiyorsanız ilk sene verim alamayabilirsiniz. Kuşkonmazlar genelde 2. sene verimli olmaya başlar ve doğru koşullar sağlandığında yaklaşık 5 yıl kadar çok verimli olur. Toplam 7 yılın sonunda ise bitkinizin verimi azalacaktır, unutmayın.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yemek.com

Kuşkonmaz alırken nelere dikkat edilmeli?

Kuşkonmaz seçerken dikkat edilmesi gereken noktaların ilki; kuşkonmaz yapraklarının açılmamış olmasıdır. Kuşkonmazlar diğer sebzeler kadar uzun süre saklanmamalıdır, en kısa sürede tüketilmelidir. Taze kuşkonmazlar, kullanılacağı zamana kadar ıslak olarak muhafaza edilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: lezzet.com.tr

Kuşkonmaz evde yetişir mi?

Evde kuşkonmaz yetiştirmek

Çimlenme süreci yaklaşık olarak 20 gün sürer. Filizlenen kuşkonmazları saksıya ekmeden önce toprağını gübre ile zenginleştirmeniz gerekir. Aynı zamanda suyu çok sevdikleri için su gereksinimlerine gereken önemi vermelisiniz. Mart ayında ekim işlemlerini yapabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.sabah.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT