Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Namaz tesbihatı kim yazdı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Namaz tesbihatı kim yazdı?

Uzun tesbihat ise, Bediüzzaman Hazretleri tarafından ayet ve hadislere dayanarak hazırlanmış, “Namaz Tesbihatı” ismiyle küçük bir kitapçık olarak hazırlanmış tesbihattır. Şimdi Peygamber Efendimizin (s.a.v.) namazdan sonraki tesbih, zikir ve dualarıyla ilgili sahabe efendilerimizin aktardıklarını paylaşalım.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr724.com

Tesbihat Kuranda var mı?

İsrâ / 44. Ayet

Yedi gök, yer ve bunlar içinde bulunan herkes Allah'ı tesbih eder. O'nu hamd ile tesbih etmeyen hiçbir şey yoktur, fakat siz onların tesbihini anlayamazsınız.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kuranvemeali.com

Hz Muhammed tesbih çeker mi?

Peygamberimiz (asm) sağ parmaklarının boğumlarıyla tesbih çekerdi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Tesbihat kimin eseri?

Bu yazımızda, Bediüzzaman Said Nursi tarafından telif edilen, Risale-i Nur Camiasınca evrad edinilen zengin ve kapsamlı bir içeriğe sahip namaz tesbihatının dikkat çeken başlıca temaları üzerinde duracağız.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlarisale.com

Peygamber Efendimiz namaz sonrası nasıl tesbihat yapardı?

Namazın tüm rekatları kılındıktan sonra oturulur ve Ettehiyyatü ayeti okunur. Sonrasında tespihler 33 er adet olmak üzere Peygamber Efendimiz SAV buyurduğu gibi 33 kere Subhanallah, 33 kere Elhamdürillah, 33 kere ise Allahü ekber çekilerek tesbihat yapılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Yaşar Nuri Öztürk'ün “Namaz Bu Ümmetin Başına Bela Edilmiştir“ Sözüne Bir de Bu Açıdan Bakınız

İlgili 17 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Tesbihat nereden geldi?

Tesbihat, Üstadımızın çok ehemmiyet verdiği dua, zikir ve tesbihlerden ibaret, kaynağını Peygamberimiz (asm) ve İslam âlimlerinden alan çok sevaplı bir ibadettir. Nisa suresinin yüz üçüncü ayetinde Cenab-ı Allah şöyle buyurmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlarisale.com

Namaz sonrası tesbihat yapılmazsa ne olur?

Tesbihatı yapmamak günah değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Tesbihat kitabı nedir?

Tesbihat, farz namazlardan sonra okunan dua, zikir ve teşbihlerden ibaret bir dua mecmuasıdır. Bu dua ve teşbihlerin kaynağı hadis-i şeriflerdir. Peygamber Efendimiz namazlardan sonra bu teşbihleri okuduğu gibi, onu takip eden sahabe, İslâm âlimleri ve veliler de okuyagelmişlerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ciceksepeti.com

Tesbihat sünnet midir?

Şafiilerde farz namazını kılıp sünnet namazlarını kılmadan namaz tesbihatının tümü yapmak evladır. Hanefilerde ise, hem farz hem de sünnetleri kıldıktan hemen sonra tesbihatı yapmak evladır. Her iki mezhepte de farz namazlarından sonra tesbihat yapmak sünnettir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Tesbih namazı bidat mı?

Ahmed b. Hanbel'e göre tesbih namazı konusunda sahih bir hadis bulunmadığı için böyle bir namazın kılınması mekruhtur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Tesbihin hikayesi nedir?

Tesbihin tarihi ise çok eskilere dayanmaktadır. Avladıkları avların parçalarını ipe dizen ilk insanlar, bunları bir sonraki avda başarı sağlamak için üzerilerine takarlardı. Sonraları bu tip takıların, kötülüklerden ve düşmandan koruduklarına inandıkları için savaşlarda da takmaya başladılar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kargumus.com

Tesbih hangi kültüre ait?

Tesbihi ibadet amaçlı ilk kullananlar Hindular ve Budistler olmuştur. Tesbihin varlığı Hindistan'dan doğuya, oradan Orta Doğu'ya ve Avrupa'ya yayılmış, bugün ise tüm dünyada bilinilirliği sağlanmıştır. Tesbihin İslam dünyasına hangi tarihlerde girdiği kesin olarak bilinmemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aniyuzuk.com

Peygamber Efendimiz hangi tesbihi kullanırdı?

Cevap ( İlahiyatçı Meral Günel): Ebû Davud, Tirmizî, Nesaî ve Hakim'in kaydına göre Rasûl-i Ekrem Efendimiz, her namazdan sonra ümmetine de tavsiye ettiği zikirlerini (otuz üçer defa tesbih-sübhanallah- tahmid-elhamdülillah- ve tekbir-allahuekber-) parmak eklemleriyle yapardı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sonpeygamber.info

Neden 33 defa tesbih çekilir?

“Zikrin otuz üç adet yapılmasının tavsiye buyurulması, bu sayı üçe çarpıldığı zaman doksan dokuz ettiği içindir. Bu miktar ile zikirde bulunan kimse Allah'ı doksan dokuz ismiyle zikretmiş gibi olur.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Islamda tesbih ne demek?

Allah'ın noksan sıfatlardan münezzeh ve yüce olduğuna inanıp bunu sözleri ve davranışlarıyla belirtme anlamında terim. Allah'ın yaratılmışlık özelliklerinden arınmış olduğuna inanıp bunu ifade etme anlamında kelâm terimi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Tesbihat neden önemli?

Üstad Bediüzzaman Hazretleri çeşitli sohbetlerinde bu konuda şöyle demiştir: "Namazın sonunda tesbihat, namazın tohumu, çekirdekleri hükmündedir." Bu kadar sevablı bir ibadeti kaçırmamak ve şirketi maneviyede yer alabilmek için farz namazlarından sonra bu tesbihatların yapılması çok önemlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Namaz tesbihatı farz mı?

Öncelikle namazdan sonra tesbih çekmek ve dua okumak farz değildir; bunlar sünnettir. Yapıldığı takdirde sevabı ve fazileti çoktur; yapılmazsa da bir günahı yoktur. Namazdan sonra tesbih çekmeden dua etmeden kalkılırsa namaz bozulmuş olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Abdestsiz tesbihat yapılır mı?

Namazdan sonra abdest gitmişse tesbihat yaparken yeniden abdest almak daha iyi olabilir ancak, abdestsiz tesbih çekilmesinde de bir sakınca yoktur. Kişinin abdesti yoksa yine aynı şekilde dualar okuyabilir, salavat-ı şerifler çekebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberler.com

Tesbihat caiz midir?

Tesbihat yapmadan camiden çıkmak caiz midir?" sorusu üzerine şu fetva yayınlandı: "'Namazlardan sonra yapılan tesbihat ve dualar, namaza dahil olmasa da makbul ibadetler arasında yer aldığından müstehaptır (Dinen emredilmediği halde yapıldığında sevap kazanılması).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

En büyük tesbihat nedir?

En kıymetli tesbih, namazlardan sonra çekilen Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahü ekber'dir. Bu tesbihten sonra en kıymetli tesbih ve zikir La ilahe illallah demektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Tesbihat anlamı nedir?

Tesbihât, İslam dininde genellikle farz namazlardan sonra yapılan zikir ibadeti. Kur'an'dan özel ayetler (Ayetel Kursi) ile Allah'ı yücelten ve ona şükür arz eden Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahu ekber zikirlerinden ibarettir. Tesbihat'dan sonra dua edilir. Tesbihat el ya da tesbih ile yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Tesbihat neden yapılır?

Tesbihat Allah'ı zikretmek için yapılan bir ibadettir. Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarından sonra tesbihat yapılabilir. Elle yapılabildiği gibi tesbih çekerek de tesbihat yapılabilir. Her ikisi de sünnet olarak kabul edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Namaz bittikten sonra ne yapılmalı?

Sual: Namaz bittikten sonra neler yapılır? Yalnız kılmış olan veya imamla kılan kimse, selamın akabinde, (Allahümme entesselamü ve minkes-selamü tebarekte ya zel-celali vel-ikram) der. Bundan sonra, 3 kere (Estagfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüv elhayyelkayyume ve etübü ileyh) der. Buna istigfar duası denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Tesbih çekmek sevap mı?

Namazlardan sonra ve günlük hayatta yapılan tesbih çekmenin birçok fazileti ve sevabı hadislerde beyan edilmektedir. Tesbihat namazlardan sonra ve namaz dışında da yapılan kişiyi manevi olarak rahatlatarak manevi mertebesini arttıran bir ibadettir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Namaz sonrası tesbihat yapmamak günah mı?

Tesbîhat yapmadan camiden çıkmak caiz midir? Tesbîhat, münferit olarak yapılabileceği gibi, cemaat hâlinde de yapılabilir. Namazdan bağımsız ve müstehap bir ibadet olduğu için tesbîhatın terk edilmesi namaz için bir eksiklik sayılmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr
Önceki makale
Papara Lite Card satılmıyor mu?
Sonraki makale
Yönetici ve lider ne demek?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT