Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Müteahhit teminat vermek zorunda mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Müteahhit teminat vermek zorunda mı?

Riskli yapının/yapıların bulunduğu parsellerde gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerince uygulamada bulunuluyor ise, yapım işini üstlenen yapı müteahhidince yapı ruhsatı alınmadan önce yapı yaklaşık maliyet bedelinin yüzde onu kadar teminatın İdareye verilmesi mecburidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: csb.gov.tr

Kentsel dönüşümde teminat zorunlu mu?

Artık kentsel dönüşüm alanlarının tamamında riskli yapılar dahil olmak üzere müteahhitler yapı yaklaşık maliyet bedelinin belirli bir oranına kadar teminatı ruhsat alabilmek için riskli alanlarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, riskli yapılarda ise Belediyelere teminat olarak göstermek zorunda kılınmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ghdernegi.com

Müteahhit teminatı nedir?

Yapım İşleri teminatları için, “teminatı alan taraf olan İşvereni güvence altına alarak, Yüklenici Müteahhit Firmanın bir projeyi tamamlayamaması veya proje şartnamelerini yerine getirememesinden kaynaklanan aksaklıklara veya mali kayıplara karşı koruma sağladığını” söyleyebiliriz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: allianz-trade.com

Teminat verilmesi ne demek?

Teminat, borçlu veya üçüncü bir kişi tarafından bir borcun ifa edilmesinin temini veya ifa edilmemesi halinde alacaklının uğrayacağı zararın karşılanabilmesi için alacaklıya verilen güvence anlamına gelir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anil-antonetti.com

İnşaat sözleşmesinde teminat mektubu nedir?

Teminat Mektubu bir işin yapılmasının, bir borcun ödenmesinin veya bir malın tesliminin belirlenen sürede ve şartlar uyarınca gerçekleştirileceğini garanti altına almak üzere ilgili firma adına Türkiye Finans tarafından alacaklıya verilen bir taahhüttür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkiyefinans.com.tr

Müteahhit ile NASIL ANLAŞILIR ? / Kat Karşılığı Sözleşmede Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İlgili 41 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Teminat mektubu ücreti ne kadar?

Teminat mektubu komisyonu olarak bilinen bu ücret, bankadan bankaya değişkenlik gösterir. Ayrıca, garanti edilecek iş ve ücrete göre de değişebilir. Teminat mektubu komisyonu, dönemsel olarak da değişmekle birlikte genelde %1 ile %5 arasındadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hesapkurdu.com

Teminat mektubu hangi durumlarda verilir?

Teminat mektupları; bankaların yurt içinde ya da yurt dışında bulunan müşterileri lehine bir malın teslimi, bir işin yapılması veya bir borcun ödenmesi gibi konularda muhatap kuruluşlara veya kişilere hitaben verdikleri garanti sözleşmesi niteliğindeki belgelerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ziraatkatilim.com.tr

Teminat gösterilmezse ne olur?

HMK m. 88'e göre; hâkim tarafından belirlenen kesin süre içinde teminat gösterilmezse, dava usulden reddedilir. Müdahale talebinde bulunan kişi, kesin süre içinde istenen teminatı vermezse, müdahale talebinden vazgeçmiş sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Hangi hallerde teminat istenir?

Diğer bir ifade ile teminat istenmesi, henüz kamu alacağı olma niteliği kazanmamış vergi ve cezaların, tahakkuk ettikleri tarihte karşılaşılabilecek tahsil imkânsızlığına bir önlem olarak öngörülmüştür. Teminat, amme alacağını güvence altına almak üzere usul kanunları ile vergi kanunlarında belirtilen hallerde istenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alomaliye.com

Teminat mektubunu kim verir?

Banka teminat mektuplarında teminat veren, bankadır. Bankanın, lehine teminat vererek, edimini yerine getirememe riskini üstlendiği kişi (lehtar) borçlu, alacağı teminat altına alınan kişi ise (muhatap) alacaklıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cukurpartners.com

Müteahhit garantisi neleri kapsar?

Müteahhidin “eseri meydana getirmesi” borcundan doğan yan borçları bulunmakta olup bunlardan başlıcaları; işi sadakat ve özenle yapma, işi bizzat yapma, araç ve gereçlerle malzemeye ilişkin borçlar, işe zamanında başlama ve devam etme ile genel ihbar yükümlülüğüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gulachukuk.gen.tr

İnşaat müteahhit kaç sene sorumluluğu vardır?

İş tesliminden itibaren gizli ayıplarda müdeahhit 5 yıl sorumludur. Ancak yapıda ağır kusurların oluşması durumunda, müteahhidin sorunluluğu teslim tarihinden başlayarak 20 yıl olarak belirtilmiştir. Belirtilen süreler aynı zamanda dava zaman aşımı süresini de belirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Müteahhit garantisi kaç yıl?

Türk Borçlar Kanunu madde 478; müteahhidin gizli ayıptan sorumluluğunu inşaatın tesliminden itibaren 5 yıl ile sınırlamıştır. Ancak ayıbın ortaya çıkmasında müteahhidin ağır kusuru bulunmakta ise bu süre teslim tarihinden itibaren 20 yıldır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dimgurses.com

Kentsel dönüşümde yeni ev sahipleri para öder mi?

“Kentsel dönüşümde ev sahipleri para ödeyecek mi?” konusunda, konut maliklerinin konutları için para desteği alabileceğinden bahsedebiliriz. Ayrıca kentsel dönüşüme dahil olan projeler için çeşitli harçlar ve noter ücretlerinde de muafiyet uygulaması sağlanıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hepsiemlak.com

Kentsel dönüşümde ev sahibine ne verilir?

İsteyen gayrimenkul sahipleri kentsel dönüşüm dahilinde eski ve riskli yapı kararı verilmiş yapısını yıkarak, yenisini yaptırabilir, bunun için gerekli anlaşmaları sağlamalı ve hukuki tedbirleri almalıdır. Kendi olanakları ya da müteahhit firma ile anlaşma yaparak, kendi alanına inşa hakkından faydalanabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: elvankilic.av.tr

Kentsel dönüşüm kredisi müteahhite nasıl ödenir?

Bankadan onay alan müteahhit eski binanızı yıkar ve yeni binanın inşaatına başlar. Yeni binanın toplam işteki yapım oranına göre Müteahhit ödeme için Bankaya başvurur. Banka ekspertizi binayı denetler ve işin oranına göre müteahhide hakediş olarak sizin adınıza ödeme yapar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tanasinsaat.com.tr

Teminat şartı nedir?

Kullanıcılar tarafından ''teminat belgesi'' olarak isimlendirilen bu mektup, gerçek ya da tüzel kişilere verilir. Bir işin belirlenen şartlar doğrultusunda tamamlanacağını ya da borcun belirlenen sürede ödeneceğini güvence altına alır. Kişiler, bankaya başvurarak teminat mektubu alabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hangikredi.com

Devlet teminat gösterir mi?

1086 sayılı Kanunda, Devlet, tedbir talep etmesi durumunda teminattan muaf tutulmuş olmasına rağmen, kanun ve mahkeme önünde eşitlik gereğince, bu maddede Devletin teminat muafiyeti kaldırılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Teminat ne için alınır?

Teminat mektubu ile müşterilerin alacakları ya da yapılacak işler garanti altına alınır. Bu belge ile müşteriler belirlenen süre içerisinde söz verdiği işi yapmalı ya da ödemesi gereken tutarı ödemelidir. Teminat belgesi ile kişiler borçlu ve yükümlü olur. Taraflar arasındaki ticari ilişki güvence altına alınır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yengec.co

Kesin teminat zorunlu mu?

Bu bağlamda, taahhüdün sözleşme ve ihale dokümanı hükümlerine uygun olarak yerine getirilmesini sağlamak amacıyla, sözleşmenin yapılmasından önce ihale üzerinde kalan istekliden ihale bedeli üzerinden Kanunun 43 üncü maddesi gereğince % 6 oranında kesin teminat alınması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hacibayramcolak.net

Teminat süresi ne kadar olmalı?

Bu hükümlere göre idarenin teminat süresini on iki aydan az belirlemesi mümkündür. Ancak; YİGŞ'deki düzenlemeyi, teminat süresinin en az on iki ay olacağı, idarenin isterse on iki aydan daha fazla bir süre belirleyebileceği şeklinde anlamak gerekmektedir. Teminat süresi geçici kabul itibar tarihinden itibaren başlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: malihakem.com

Kesin teminat ne kadar olmalı?

MADDE 46 – (1) İhalelerde, teklif edilen bedelin % 3'ünden az olmamak üzere, istekli tarafından verilecek tutarda geçici teminat alınır. (2) İhale üzerinde kalan istekliden sözleşme imzalanmadan önce, ihale bedelinin en az % 6'sı oranında kesin teminat alınır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

Teminat parası nasıl geri alınır?

Teminatın iadesine ilişkin düzenleme, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 392. maddesinin 2. fıkrasında yer almaktadır. Bu düzenlemeye göre, teminat, asıl davaya ilişkin hükmün kesinleşmesinden veya ihtiyati tedbir kararının kalkmasından itibaren bir ay içinde tazminat davasının açılmaması üzerine iade edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: baskahukuk.com

Teminat mektubu masrafını kim öder?

Teminat mektubu ticari faaliyetlerde kullanılan gayri nakdi bir teminat türüdür. Banka; resmi kurum ve kuruluşlara, işveren veya ihale makamına; işlerin zamanında ve doğru şekilde yapılmamasına karşın mektup üzerinde yazan bedeli ilk yazılı talepte mektubu veren işin üstlenicisi adına ödemek ile yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebebilenler.com

Kesin teminat tutarı nasıl hesaplanır?

Kesin teminat: Madde 54 – Taahhüdün, sözleşme ve şartname hükümlerine uygun olarak yerine getirilmesini sağlamak amacıyla, sözleşme yapılmasından önce müteahhit veya müşteriden ihale bedeli üzerinden hesaplanmak suretiyle % 6 oranında kesin teminat alınır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT