Artvin in hemen hemen her yerde bulabileceğiniz mısır unu ; Yumuşak, ince, bej rengi, pudra görünümündedir. Kokusuzdur ve yumuşak bir tadı vardır.
Tanelere ayrılan mısırlar değirmenlere götürülür ve iyice öğütüldükten sonra un halini alırlar. Başta ekmek ve hamur işleri olmak üzere tercihe göre birçok gıdada kullanılabilen mısır unu, üretim aşamasındaki etmenlere göre değişebilmekle birlikte genellikle açık sarı renkte, ince, yumuşak yapıda ve kokusuzdur.
Ülkemizde daha çok Karadeniz bölgesinde tüketilen mısır ekmeği lezzetli besinlerden birisidir.
Buğday unu ya da beyaz un yerine kullanılabilir ve sağlık için de tercih edilebilir. Vegan beslenme çeşidinde protein ihtiyacını karşılamak için mısır unu tüketilebilir. Protein için güçlü bir alternatif olan mısır unu ile günlük protein ihtiyacı karşılanabilir.
Öğütülen mısır tanelerinden un haline getirildikten sonra hazırlanan, hamurun içinde yoğurulan mısır ekmeğini sizlerde yemeklerinizde veya sade bir şekilde sağlıklı bir ekmek hazırlayabilirsiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Mısır unu doğal olduğu için genel olarak herhangi bir zarar teşkil etmez. Fakat elbette her türlü besin kaynağı da olduğu gibi, mısır ununu yoğun şekilde kullanmak birtakım problemler meydana getirebilmektedir. Özellikle kan şekerini yükselttiği için diyabet hastalarının çok fazla kullanmaması gerekir.
Mısır Unu Kalori ve Besin Değerleri
Mısır unu, karbonhidrat, vitamin ve mineral içeren bir besindir. Özellikle glutensiz bir diyet uygulayan ve kalp hastalığı olan kişiler tarafından tüketilebilir.
1.Glüten İçermez
Günümüzde vücut sağlığının baş düşmanlarından biri sayılan glüten, mısır ununda bulunmaz. Mısır unu, glütenden uzak durmak isteyenler ve çölyak hastaları için sağlıklı bir alternatiftir. Siz de beyaz un ya da buğday unu gibi seçeneklerin yerine mısır unu kullanabilir, sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Ağızda dağılan kıyır kıyır mısır unlu poğaçayı dilerseniz dereotlu da yapabilirsiniz. Mısır unlu poğaçanızın iç harcını kaşarlı, patatesli ya da farklı iç harçlarla da hazırlayabilirsiniz. Hamuru, unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmalısınız.
Sorunun özüne bakıldığı zaman mısır unu, kalori aldıran ancak yeterli ve dengeli bir şekilde tüketildiği zaman vücutta büyük bir değişim ortaya çıkarmayacak olan bir besin olarak bilinir. Bunların yanı sıra mısır unu, oldukça faydalı ve vücut için de tüketilmesi önerilen besinler arasında yer alır.
Protein de barındırdığı için kas artışına destek olur. Diyet kahvaltılarında ya da ara öğünlerde ince bir dilim mısır ekmeği tüketmenizde herhangi bir sakınca yoktur; fakat ölçü dışına çıktığınızda, mısır ekmeği size kilo aldıran bir besin olarak yansıyacaktır.
Mısır unu - Artvin
Mısırın öğütülmesiyle elde edilen ince toza verilen addır. Bazı Kullanım Alanları: Ekmek yapımında kullanılır. Başka tür unlarla karıştırılıp hamur işi yapımında kullanılır. Dolgu macunu, yapıştırıcı olarak kullanılır.
Mısır (darı) ekmeği : Çölyak adı verilen gluten enteropatisi hastalığında tüketebilecek tek ekmektir. Kişi hastalık sebebiyle buğday, arpa ve çavdar unlarından elde edilen hiçbir ürünü tüketemez.
2. Mısır Ununda Gluten Var mı? Mısır unu, mısır tanelerinin kurutulduktan sonra öğütülerek ince bir toz haline getirilmesi yoluyla üretiliyor. Dolayısıyla bu ürün, katkısız haliyle gluten içermiyor.
Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir. Vücutta yağ depolama oranını düşüren çavdar unu, diyet listelerinde sık sık tercih edilir.
Çavdar, siyez, yulaf gibi diğer tohumlardan elde edilen unlar, tohumun veya tahılın ismiyle anılır. Renkleri, un topaklarının büyüklükleri ve içerdiği yararlı maddeler değişiklik gösterse de en sağlıklı unlar arasında yer alırlar.
Yanına en çok kuymak yakışır ama peynir zeytinle de afiyetle yiyebilirsiniz.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Tam buğday unlu ekmek, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği gibi tam tahıllı ekmekler demir, magnezyum, selenyum, B vitaminlerinden zengindir ve yüksek diyet lifi içeriğiyle kan şekerini dengede tutar, uzun süreli tokluk sağlar, bağırsak hareketlerini düzenler ve kan parametrelerini iyileştirir.
Tabii kuymağı da unutmamak lazım, içine tel peynir ve tereyağı koyulan ve kahvaltılarda tüketilen bu yemekte de mısır unu olmazsa olmazdır. Bunlara ek olarak mısır unu ile çorba, hatta kek, pasta gibi şekerli hamur işleri de rahatlıkla yapılabilir.
Kavrulmuş Mısır Unu: Mısır ununu nemden korumak için kavurarak öğütülmesi ile elde edilmiş nefis kokuya sahip yöresel Artvin ürünüdür. Özellikle Kuymak yapımında kullanılan ve kavrulmuş olmasından dolayı çabucak hazırlayabileceğiniz bir üründür.
Karıştırma kabının içine yumurta, süt, yağ ve tuz ekleyip çırpma teliyle iyice karıştırıyoruz. Daha sonra unları ekliyoruz. Yanmaz yapışmaz tavaya biraz sıvı yağ ekleyip tavanın her yerine yayıyoruz. 1 kepçe krep hamurundan döküp tavanın her yerine dağıtıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri