Gaziantep mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunan bu lezzet, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde dağlık alanlarda ekimi yapılmaksızın doğal olarak yetişen menengiç ağaçlarından elde ediliyor.
Antep Menengiç Kahvesi / Gaziantep Menengiç Kahvesi / Antep Melengiç Kahvesi / Gaziantep Melengiç Kahvesi 16.12.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
dibek kahvesi kökeni Eğe ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile özdeşleşmiştir. Türkiye'de iki ayrı bölgede rastlanılan Dibek kahvesi görülmektedir. Biri Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Eğe Bölgesinde Dibek kahvesi ismi bölgelerle özdeşleşmiştir.
Menengiç kahvesinin Türk kahvesinden farkı nedir? Menengiç kahvesi, Türk kahvesinden daha yumuşak bir içime sahiptir. Türk kahvesinden farklı olarak antioksidan ve fenolik bileşenler içerir. Türk kahvesi kahve çekirdeklerinden yapılır fakat menengiç kahvesi, menengiç meyvesinden elde edilir.
MENENGİÇ KAHVESİ HANGİ YÖREYE AİT
Bir ağaç türü olan menengiç bitkisi İran'a özgü bir bitki türüdür. Ayrıca ülkemizde de oldukça yaygın bir şekilde yetişmektedir. Ülkemizde tüketimi yapılan menengiç kahvesi daha çok Şanlıurfa'nın kendine özgü bir kahvesi olarak anılmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Kürdlerin yabani fıstık ağacı menengiçten topladığı meyvelerinden yapılan 'qehweya kizwan' (menengiç kahvesi) adıyaman, batman ve mardin bölgelerinde üretilerek yüz yıldan fazla bir süredir avrupa piyasalarında da pazarlanıyor.
80 yıl önce Fransa'da paketlenerek diğer Avrupa ülkelerine ihraç edilen 'Qehweya Kizwan' paketlerinin üzerinde Kürd kahvesi yazıyordu. Ancak Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ardından Kürd kahvesi Türk kahvesi adını aldı. Yüzlerce yıldır Kürdlerin yaptığı 'Qehweya Kurd', 'menengiç kahvesi'ne dönüştü.
Gaziantep mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunan bu lezzet, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde dağlık alanlarda ekimi yapılmaksızın doğal olarak yetişen menengiç ağaçlarından elde ediliyor.
şengil. tr türkçede çitlenbik hem menengiç(Pistacia terebinthus), hem de dağdağan(celtis australis) için kullanıldığından sakız ağacı türüne menengiç demek daha uygun olur.
Kürt kahvesi İçeriğinde menengiç,kakule,keçiboynuzu hindistan cevizi kreması bulunur. Özel kavrulmuş dağ kahvesi ile tadına tat katan muhteşem bir kahvedir. İçimi hafif olup köpük oranı fazladır. Hafif kahve sevenler için güzel bir kahvedir.
1543 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını aldı.
Viyana kahvesini işletmecisi Samet Beyfendinin.
Bugün Kurukahveci'nin yönetiminde olan Mehmet Efendi'nin torunları, Ahmet Rıza Kurukahveci'nin vefatından sonra yönetimi devraldılar. Şirketi, erkek kardeşlerden Hulusi Kurukahveci ve Mehmet Kurukahveci yönetiyor. Kız kardeşler Saadet Semra Göney ve Ayşe Refhan Songur ise şirket yönetiminde aktif değil.
Menengiç kahvesi Gaziantep kahveleri arasında en bilineni. Menengiç ağacından elde edilen yabani fıstıkların güneş ışığında kurutulduktan sonra öğütülerek, keçi veya inek sütüne şeker katarak pişirildiği yumuşak içimli şekilde hazırlanan lezzetli bir kahve.
Mırra, Arap coğrafyasına özgü, birkaç kez demlenerek hazırlanan acı kahvedir. İsmi, Arapça acı anlamına gelen مر murdan türemiştir. Çok acı ve koyu olması nedeniyle ufak fincanda içilir.
Bugünkü adı “menengiç kahvesi” olan Kürt kahvesi ya da diğer bir adıyla “Qehweya Kizwanê”, Kuzey Kürdistan'ın Amed, Adıyaman, Mardin ve Batman gibi kentlerinde üretilen bu içecek Osmanlılar tarafından sahiplenilip, 20'nci yüzyılın başında Avrupa ve Dünya'nın başka yerlerine ihraç edilmeye başlandı.
ÇİRİŞ OTUNUN (GULİK) MESAİSİ BAŞLADI
Çiriş otu, her yıl olduğu gibi bu yılda baharın gelmesiyle birlikte yüksek rakımlı bölgelerde doğal olarak yetişmeye başladı.
Mele, Türkiye'nin doğu ve güneydoğusunda gayriresmî olarak imam görevi yapan çoğunlukla Kürt din âlimi. Kökeni Molla sözcüğü olan mele isminin, melle veya mala şeklinde telaffuzlarına da rastlanır. Günümüzde yaklaşık 1000 civarı olduğu düşünülmektedir.
Katı, şiddetli, şedid.
Menengiç yörelere göre çitlenbik, çıtlık, çitemik, bıttım gibi farklı isimlerle anılır. Örneğin Adana'nın Kozan ilçesinde Çıtımık olarak adlandırılır. Antalya'nın Akseki ve Manavgat ilçelerinde çöğre veya sakızlak adıyla anılır.
%16 indirimle Kaffka Sütlü Menengiç Kahvesi 200gr 49 TL'ye, %23 indirimle Safran Pratik Sütlü Menengiç Kahvesi Toz 250 Gr 43 TL'ye, %15 indirimle Sohbet-i Ala Sütlü Menengiç Kahvesi 200grx2 93 TL'ye, %25 indirimle KAFFKA Menengiç Kahvesi 600 gr 99 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Menegiç kahvesi içerisinde bol miktarda protein barındırır. Bu yüzden hızlıca kilo vermenizi sağlar. İçerdiği fosfor sayesinde metabolizmanın daha hızlı çalışmasını ve yağ yakılmasını sağlar. Menegiç kahvesinin en büyük özelliği tok tutmasıdır.
Kahvenin anavatanı Etiyopya'nın Kaffa bölgesi olmuştur. Kaffa'nın ormanlarında yetişen Arabika kahve ağaçlarındaki kahve çekirdekleri ilk işlenen kahve olarak bilinmektedir.
Sadrazam Özdemiroğlu Osman Paşa'nın babası olan Memlûk Çerkeslerinden Osmanlı'nın Yemen valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Yeni hazırlama yöntemi ile kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk kahvesi adını aldı.
Ermenistan'da yapılan kahve, Türk usulü olarak yapılır, ancak Ermeniler kahveyi asla "Türk" olarak tanımlamazlar; kahveyi tanımlamak için "Türk kahvesi"'nin yerine "Ermeni kahvesi", "siyah kahve" ya da "olağan kahve" örtmeceleri kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri