Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Marka iptali nasıl yapılır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Marka iptali nasıl yapılır?

SMK md. 26/7: “ İptal talepleri, iptali istenen markanın sahibine tebliğ edilir. Marka sahibi bir ay içinde talebe ilişkin delillerini ve cevaplarını Kuruma sunar. Söz konusu bir aylık süre içinde talep edilmesi halinde Kurum bir aya kadar ek süre verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olcuhukuk.com.tr

Markanın iptalini kimler talep edebilir?

-Marka sahibi tarafından veya marka sahibinin izniyle gerçekleştirilen kullanım sonucunda markanın, tescilli olduğu mal veya hizmetlerin özellikle niteliği, kalitesi veya coğrafi kaynağı konusunda halkı yanıltması nedeniyle ilgililer markanın iptalini isteyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kutelmarkatescil.com

Marka kaç yıl sonra iptal edilir?

Buna göre: Tescilli marka, tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde, marka sahibince veya marka sahibinin iznine binaen başkalarınca haklı sebep olmaksızın Türkiye'de ciddi bir biçimde kullanılmadığı takdirde, iptal edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Marka hangi durumlarda iptal olur?

Hükme göre, “[t]escil tarihinden itibaren beş yıl içinde haklı bir sebep olmadan tescil edildiği mal veya hizmetler bakımından marka sahibi tarafından Türkiye'de ciddi biçimde kullanılmayan ya da kullanımına beş yıl kesintisiz ara verilen markanın iptaline karar verilir.” Madde, tescil ile başlayan hukukî korumanın ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Marka tescili nasıl iptal edilir?

Söz konusu maddeye göre, tescil tarihinden itibaren 5 yıl içinde haklı bir sebep olmadan tescil edildiği mal veya hizmetler bakımından marka sahibi tarafından Türkiye'de ciddi biçimde kullanılmayan ya da kullanımına 5 yıl kesintisiz ara verilen markanın iptaline karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aksoy-ip.com

Tescilden Sonra Kullanılmayan Markaların İptali

İlgili 41 soru bulundu

Soru cevap kısmı

5 yıl aralıksız Kullanılmayan marka hakkı sona erer mi?

Sicile tescil ettirildiği tarihten itibaren beş sene içerisinde sahibi tarafından kullanılmayan veya kullanımına haklı bir sebep olmaksızın beş sene ara verilen markaların, ilgili kişilerine talebi üzerine TÜRKPATENT tarafından iptaline karar verilebilecektir. markanın iptaline karar verilir”.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Marka hakkı nasıl sona erer?

Marka sahibi, tescilden itibaren 5 yıl içinde markayı haklı neden olmaksızın kullanmazsa veya markanın kullanımına kesintisizce 5 yıl ara verirse markanın iptal edilmesi gündeme gelir. Ayrıca marka hakkında iptal veyahut hükümsüzlük kararı verilmesi halinde de marka hakkı sona erer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Marka ne kadar süre kullanılmazsa iptal edilir?

556 sayılı KHK'nın “Markanın Kullanılması” başlıklı 14. maddesi uyarınca markanın, tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde, haklı bir neden olmadan kullanılmaması veya bu kullanıma beş yıllık bir süre için kesintisiz ara verilmesi halinde, marka iptal edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kesikli.com

Marka kaç yıl geçerli?

Marka tescilinde koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıldır. Bu sürenin bitimine altı ay kala yenileme süresi başlar. Süresinde yapılacak yenileme talebi ile sonraki on yıl içinde tescil hakkı devam edecektir. Yenileme işlemi yapıldıkça marka hakkı sonsuz devam edecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: isimtescil.net

Marka hakkını sona erdiren durumlar nelerdir?

Madde 28- (1) Aşağıdaki hâllerde marka hakkı sona erer: a) Koruma süresinin dolması ve markanın süresi içinde yenilenmemesi. b) Marka sahibinin marka hakkından vazgeçmesi. (2) Marka hakkının sona ermesi, sona erme sebebinin gerçekleşmiş olduğu andan itibaren hüküm ifade eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

Tescilli Markalar kaç yıl korunur?

Marka Koruma Süresi

Tescilli markanın koruma süresi, başvuru tarihinden itibaren 10 yıl sürmektedir. Bu süre, başvuru üzerine 10 yıllık dönemler halinde istenildiği kadar yenilenebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aksoy-ip.com

Marka Tesciline kimler itiraz edebilir?

Marka başvurusu yaptığınızda, markanızın tescilinde sakınca gören tarafların itiraz etmeleri mümkündür. Bu başvurunun tescilini istemeyen taraflar, marka başvurusunun bültene çıkması ve 2 aylık ilan süresi içinde itiraz edebilir, TÜRKPATENT Kurumu'nun, yapmış olduğunuz başvurunun reddini talep etme hakları mevcuttur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: donusumpatent.com.tr

Marka başvurusuna itiraz gelirse ne olur?

Marka tescil başvuru sahibi, itiraz üzerine verilen red kararına itiraz ederse, dosya ''Yeniden İnceleme Değerlendirme Kuruluna'' gider. Her iki durumda da ''Yeniden İnceleme Değerlendirme Kuruluna'' giden dosya kurul tarafından her iki tarafın itirazları ve gerekçeleri ele alınarak bir karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: liderpatent.com.tr

Marka itirazı ne zaman sonuçlanır?

Başvuru TPE tarafından incelenir ve yayına çıkar itiraz süreci üç aylık dönemi kapsar. Tescil süreci itiraz gelmezse hemen tamamlanır üç ay sonunda ancak itirazların gelişi ve TPE'nin tekrar karar vermesinden sonra süreç şekillenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: egemark.net

Marka hakkının tükenmesi ne demek?

Eğer marka sahibi tarafından ülke dışında piyasaya arz edilen mal, o ülkede ilk kez piyasaya sunulmamış ve fakat daha önce kaynak ülkede piyasaya sunulduktan sonra ihraç edilmiş mal ise; bunun ülkeye tekrar ithali paralel ithalat değil geri ithalat olduğundan marka hakkı tükenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: rekabet.gov.tr

Aynı isimde iki marka olabilir mi?

Bu düzenlemenin incelenmesinden sonra akıllara gelen ilk soru şöyledir: Daha önce tescil edilmiş bir markanın birebir aynısını farklı bir sınıfta tescil edip kullanabilir miyim? Bu sorunun cevabı Yargıtay'a göre evettir. Yargıtay, birebir aynı iki markanın farklı sınıflarda tesciline izin vermektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kutelmarkatescil.com

Bir şirketin birden fazla markası olabilir mi?

Sonuç olarak; bir başvuru ile birden fazla işaretin tescili mümkün değildir, ancak Nice antlaşması uyarınca ele alındığından bir markanın birden fazla sınıfta tescil edilmesi mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cetinpatent.com

Patent 20 yıl sonra ne olur?

Patent Süresi Bitince Ne Olur? 20 yıllık koruma süresi bittiğinde artık patent serbest kalır ve korumanın uzatılma ihtimali kalmaz. Patentle korunan bilgi serbest bilgi olmuştur ve herkes serbestçe kullanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: optimumpatent.com

Markanın iptali nedir?

Markanın iptali, markanın hükümsüzlüğü kavramından farklı olup, tescilden sonra marka sahibinin nezdinde ortaya çıkan sebeplerle marka hakkının sona ermesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olcuhukuk.com.tr

Bir marka haklı bir neden olmaksızın kesintisiz kaç yıl kullanılmazsa iptal edilebilir?

Bu düzenlemeye göre, tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde haklı bir sebep olmaksızın marka kullanılmazsa veya kullanıma beş yıllık bir süre için kesintisiz ara verilirse marka iptal edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Bir markanın patentli olup olmadığını nasıl anlarız?

İlgilendiğiniz markayı sorgulamak için https://online.turkpatent.gov.tr/trademark-search/pub/trademark_search adresinde yer alan formu kullanabilirsiniz. Bu formu kullanarak; marka adı, başvuru sahibi, başvuru tarihi gibi bir çok kriter ile arama yapabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sidus.com.tr

R harfi ne anlama gelir?

R işareti, kullanılan ülkede tescili alınmış markaların temsilinde kullanılmaktadır. R işaretinin bulunduğu markalara müseccel marka da denmektedir. R işareti İngilizce “registered” yani tescilli anlamına gelmektedir. R ürün satan ya da hizmet veren markaların tescilli olduğunu ifade etmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alkanpatent.com.tr

Marka cezası ne kadar?

Marka suçunun cezası 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 30.maddesinde düzenlenmiştir. Marka hakkına tecavüz suçunun cezasının alt sınırı 1 yıldır. Marka hakkına tecavüz suçunun cezasının üst sınırı ise 4 yıldır. Ayrıca Marka hakkına tecavüz suçunu işleyen kişiye yirmibin güne kadar para cezası da verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: osmanmeteyildiz.av.tr

Markamı başkası kullanıyor ne yapmalıyım?

Marka haklarına gerçekleşecek olan tecavüz durumlarında, Marka hakkına tecavüz davası açabileceğiniz görevli ve yetkili mahkemeler sınai haklar hukuk mahkemeleri olarak bilinmektedir. Bu mahkemelere başvuru yapabilir ve dava açabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: demirkolmarkatescil.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT