Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Marka hakkının ihlali hangi mahkeme?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Marka hakkının ihlali hangi mahkeme?

Yetkili mahkeme ise, marka hakkı sahibinin yerleşim yeri veya hukuka aykırı fiilin gerçekleştiği yahut bu fiilin etkilerinin görüldüğü yer mahkemesidir. Marka hakkına tecavüz nedeniyle açılabilecek ceza davalarında görevli mahkeme Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Marka hakkı ihlali halinde ne yapılabilir?

Marka Hakkının İhlali Halinde Cezai Sorumluluk

Madde metninde düzenlenen suçlar şikayete bağlıdır. Yani ancak marka hakkı ihlal edilen kişinin yapacağı şikayet üzerine soruşturma yapılabilir. Düzenlenen suçların bir tüzel kişi tarafından işlenmesi halinde tüzel kişilere özgü güvenlik tedbirleri söz konusu olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Patent hakkı ihlal edilen kişi nereye başvurur?

-El konulan ürünlerin patent hakkı ihlal edilen kişinin mülkiyetine geçirilmesi de talep edilebilecek haklardandır. Sayılan talep ve davalar için görevli mahkeme fikri ve sınai haklar mahkemesidir. Bu mahkemenin kurulmadığı yerlerde fikri ve sınai haklar mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemeleri görevlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: citil.av.tr

Marka davaları nerede görülür?

Marka Tecavüz Davalarında Yetkili Mahkeme

Marka tecavüz davaları, davacının yerleşim yeri veya hukuka aykırı fiilin gerçekleştiği yahut bu fiilin etkilerinin görüldüğü ihtisas mahkemesi olan Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi nezdinde görülmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aksoy-ip.com

Marka ihlali cezası nedir?

Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz ederek mal üreten veya hizmet sunan, satışa arz eden veya satan, ithal ya da ihraç eden, ticari amaçla satın alan, bulunduran, nakleden veya depolayan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aksoy-ip.com

İŞİN UZMANI / MARKA HAKKI İHLALİ DAVALARI - AV. NURAY KALYONCU ŞİMŞEK

İlgili 30 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Marka ihlali nereye şikayet edilir?

(REKABET KURUMU - Üniversiteler Mahallesi 1597. Cadde No:9 Bilkent Çankaya 06800 / ANKARA) gönderilebileceği gibi, şahsen de Kuruma teslim edilebilir. Elektronik posta, faks, telefon gibi diğer yollarla da başvuru yapılabilir. Bu tür başvurular, ihbar olarak değerlendirilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: rekabet.gov.tr

2023 adli para cezası ne kadar?

Türk Ceza Kanunu'nda belirlenmiş bir ceza ise, 2023 yılında günlük adli para cezasının alt limiti 20 TL, üst limiti ise 100 TL'dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Marka davaları hangi mahkemede açılır?

Marka Hakkına tecavüze ilişkin hukuk davalarında görevli mahkeme fikri ve sınai haklar hukuk mahkemeleridir. Bu mahkemelerin bulunmadığı yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemeleri görevlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozdogruhukuk.com

Markanın hükümsüzlüğü davası nerede açılır?

2- Markanın Hükümsüzlüğü Davasında Görevli Mahkeme ve Yargı Çevresi Sorunu. Markanın hükümsüzlüğü davalarında kural olarak Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nin kurulu olduğu illerde bu mahkeme, Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nin bulunmadığı illerde ise Asliye Hukuk Mahkemesi görevli kılınmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kutelmarkatescil.com

Marka hükümsüzlüğü davası kime karşı açılır?

SMK m. 25/2'ye göre menfaati olanlar, Cumhuriyet savcıları veya ilgili kamu kurum ve kuruluşları markanın hükümsüzlüğünü mahkemeden isteyebilir. Marka hükümsüzlük davası, dava tarihinde sicilde marka sahibi olarak kayıtlı kişilere veya bunların hukuki haleflerine karşı açılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aksoy-ip.com

Bir başkasının markasını hukuka aykırı olarak kullanan kişinin sattığı malların bedelini marka sahibi tarafından talep edilmesine ne denir?

1. İktibas Suretiyle Marka Hakkına Tecavüz Suçu: İktibas, markanın bire bir taklit edilmesidir. Tescilli bir marka ile aynı olduğuna dair bağ kuran her türlü işaretin suça konu ürünler üzerinde kullanılması iktibas olarak kabul edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Patent hakkını hangi kurum verir?

Türk Patent ve Marka Kurumu'nun Görevleri

Patentler, faydalı modeller, markalar, coğrafi işaretler, geleneksel ürün adları, tasarımlar ile entegre devre topoğrafyalarının ilgili mevzuat hükümleri uyarınca tescilini ve bu hakların korunması ile ilgili işlemleri yapar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkpatent.gov.tr

Patent kullanım ispatı nedir?

Kullanım İspatı Tabi Nedir? Kullanım ispatı talebi, marka başvurusu yayımına itiraz eden itiraz sahibinin, itiraz başvurusuna gerekçe tuttuğu markasını, Türkiye'de “ciddi biçimde” kullandığını ispatlaması için deliller sunmasının talep edildiği, marka başvurusu sahibi tarafından kullanılabilecek bir haktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kutelmarkatescil.com

Marka hakkını sona erdiren sebepler nedir?

Madde 28- (1) Aşağıdaki hâllerde marka hakkı sona erer: a) Koruma süresinin dolması ve markanın süresi içinde yenilenmemesi. b) Marka sahibinin marka hakkından vazgeçmesi. (2) Marka hakkının sona ermesi, sona erme sebebinin gerçekleşmiş olduğu andan itibaren hüküm ifade eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

Marka suçları nelerdir?

Kanunun 30. Maddesinde marka hakkına tecavüz suçu, markayı koruyan işareti mal veya ambalaj üzerinden yetkisiz kullanma suçu ve yetkisi olmadan başkasına ait marka hakkı üzerinde tasarrufta bulunma suçu düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: algur.av.tr

Marka ile ilgili hukuki işlemler nelerdir?

Tescilli bir marka veya henüz tescil edilmemiş bir marka başvurusu lisans, devir, miras yolu ile intikal, rehin, teminat, haciz veya diğer hukuki işlemlere konu olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: saglampatent.com.tr

Markanın hükümsüzlüğüne kim karar verir?

Markanın hükümsüzlüğü davası, Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK) 25. Maddesinde düzenlenmiştir. 5 inci veya 6 ncı maddede sayılan hâllerden birinin mevcut olması hâlinde mahkeme tarafından markanın hükümsüzlüğüne karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: reyhankayisli.av.tr

Markası taklit edilen kimse mahkemeden hangisini isteyebilir?

Marka hakkı sahibi, marka hakkına tecavüz fiilinin tespiti için dava açabileceği gibi, tecavüz fiilinin önlenmesini, durulmasını yahut tecavüz fiilinin kaldırılmasını da mahkemeden talep edebilir. Aynı şekilde, hakkı ihlal edilen marka sahibinin maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Marka hükümsüzlük davası ne kadar sürer?

Hükümsüzlük Davaları (556 Sayılı Markalar Hakkındaki KHK) (449 gün) sürmesi öngörülmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukmedeniyeti.org

Markanın hükümsüzlüğü davası nedir?

Marka hukuku anlamında hükümsüzlük ise: “Tescil edilmiş bir mar- kanın, gerekli koşullara sahip olmaması nedeniyle dava yoluyla iptali ve böylece evvelce elde edilmiş marka hakkının son bulması demektir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Asliye hukuk mahkemesinde dava nasıl açılır?

Dava yetkili ve görevli mahkemeye bir dilekçenin verilmesi ile açılır. Yargılamanın mahkeme tarafından yapılabilmesi için gerekli harç ve gider avansından Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca peşin olarak mahkeme veznesine ödenmesi zorunludur. Bu işlemlerden sonra dilekçe mahkeme esasına kaydedilecek Ve dava açılacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Marka başvurusuna kimler itiraz edebilir?

Marka başvurusu yaptığınızda, markanızın tescilinde sakınca gören tarafların itiraz etmeleri mümkündür. Bu başvurunun tescilini istemeyen taraflar, marka başvurusunun bültene çıkması ve 2 aylık ilan süresi içinde itiraz edebilir, TÜRKPATENT Kurumu'nun, yapmış olduğunuz başvurunun reddini talep etme hakları mevcuttur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: donusumpatent.com.tr

1 gunluk adli para cezası ne kadar?

Ceza gün sayısı belirlenirken TCK 3 ve 61'deki cezanın belirlenmesi şartlarına bakılacaktır. Gün karşılığı para cezası en az 20, en fazla 100 Türk Lirası olabilir. Uzun zamandır bu miktarlar değiştirilmemiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erdemakcay.av.tr

50 gün adli para cezası ne kadar?

Söz gelimi; hakim 50 gün belirlemiş olsun, kişinin ekonomik ve diğer şahsi halleri göz önünde bulundurularak bir gün karşılığı adli para cezasının miktarı takdir edilecektir. Bu takdirde alt sınır 20,00-TL, üst sınır ise, 100,00-TL'dir (TCK M.52/2).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: capa.av.tr

Mahkemede para cezasını kim alir?

Kısa süreli hapis cezalarında hükmedilecek olan hapis cezalarının çevrilebilmesi için hakim adına takdir yetkisi tanınmıştır. Sanığın kişiliği, işlediği suçtan duyduğu pişmanlık gibi durumlar göz önünde bulundurularak takdiri olarak hakim adli para cezasına çevirebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT