Bölge ekonomisinde önemli paya sahip kayısıya Malatya'da “Mişmiş” derler. Dünyadaki kuru kayısı üretiminin yüzde seksenini karşılayan Malatya'da yaklaşık 60 bin aile kayısı ile geçimini sağlıyor.
Ülkemizde Malatya yöresinin kayısısı oldukça meşhurdur. Daha çok zerdali adıyla bilinen kayısı yaş haliyle yazları kuru haliyle de kışları daha fazla tüketilmektedir. Yaz aylarında yaş tüketilmesinin en büyük nedeni ise kayısının bahar sonunda yetişen bir meyve olmasındandır. Kayısı Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?
Zerdali, Orta Anadolu'nun bazı yörelerinde kayısı meyvesinin tüm çeşitlerinin ismi olarak kullanılır.
ayrıca karadeniz bölgesinde yetişen bir tür kayısı ya zerdali denir.
genelde "kak" olarak bilinir ve bulmacalarda da sorulur.
İlgili 39 soru bulundu
Ürünün Tanımı: Prunus armeniaca L. türüne ait olan Malatya Kayısısı'nın başlıca çeşitleri: Hacıhaliloğlu, Hasanbey, Kabaaşı, Soğancı, Çataloğlu ve Çöloğlu'dur.
Dünya kuru kayısı ihtiyacının yaklaşık yüzde 85'inin karşılandığı Malatya'ya özel toprağın ve iklim özelliklerinin buluşmasıyla yetişen kayısılar, lezzet açısından da pek çok ülkede yetiştirilenlere fark atıyor.
işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Kaysı şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Kayısı şeklinde olmalıdır.
Kayısı kelimesi, kökeni Arapça ḳys kökünden gelen ve “zerdalinin iyi ve iri cinsi” manasındaki قَيْسِي (ḳaysī) sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça “kıyaslama, ölçme” anlamındaki قيس (ḳays) sözcüğünden +ī ekiyle türetilmiştir. Türkçede ilk olarak 1360'a tarihlenen Dânişmendnâme eserinde bahsi geçmektedir.
Türkiye`nin sofralık kayısı tüketiminin yüzde 70`i Mut`tan, kalan yüzde 30`luk bölümü ise Akdeniz kuşağındaki diğer yerlerden karşılanmaktadır. Mut merkezinde ve köylerinde üretilen yaş sofralık kayısı “Mut Kayısısı” ismiyle tescil olunmuştur.
Iğdırlılar da şehrin girişine kayısı diyarı Iğdır'a hoşgeldiniz olsa da kayısı Malatya'nındır. Çünkü ezelden beri gelinen bir gelenek Malatya toprağını sevdiği için daha lezzetli daha dünyaya ihraç edilen bir ürün olduğu için Malatya'dan çıkıyor.
Darende kayısı üretiminde Malatya ilçeleri arasında başı çeker. Darende de yetişen kayısı sulu ve tatlı oluşuyla bilinir.
Şekerpare kayısı diğer adıyla Ziraat Şekerparesi olarak da bilinir. Meyvesi orta irilikte, oval şeklindedir. Kabuk rengi sarı ve güneş gören kısımları kırmızıdır. Şekerpare kayısı et dokusu orta sertlikte, çekirdeği etten ayrı ve çekirdeğin içi tatlıdır.
Pulp, meyve- nin kabuk,sap, lifli dokular gibi kaba unsurların ayrılmasıyla ,sadece meyve etinden oluşan ezmeye verilen isimdir. İlke olarak her türlü meyveden pulp üretilse de ülkemizde en çok şeftali ve kayısı pulpu üretilmektedir. Üretilmiş pulp daha çok meyve eti içeren tipte nektara işlenmektedir.
Dünya kayısı nüfusunun %90'ının yetiştiği Malatya'da çok lezzetli kayısı çeşitleri yiyebilirsiniz.
Çağla, kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış haline denir. Oldukça sert, sulu ve mayhoş tada sahip bir çiğ meyvedir. Çağla, kötü kolesterolü düşürür. Ve tüketen kişiyi yüksek kolesterolden korur.
yunancadan gelme bir kelimeymiş rafadan. yutulabilen, içilebilen manasına gelen "rophiton" kelimesinden gelmiş. yeni yunanca "rofiton" (yutulabilen,içilebilen) sözcüğünden türkçemize gelmiştir. bu sözcük ise eski yunanca "rophéo" (yutmak, tek nefeste içmek) sözcüğünden türemiştir.
Malatya'da üretilen kayısı çeşitlerinin başında Hacıhaliloğlu çeşidi gelir. Malatya'da üretilen kayısının % 90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır. Son yıllarda Kabaaşı, Soğancı çeşitlerinin de yaygınlaştığı görülmektedir.
Gün kurusu kayısı, toprak ya da sergi üzerinde kurutulur. Gün kurusu kesinlikle güneş görmemelidir. Tamamen kurutulmayan nemli kalan gün kurusu özsuyunu kaybetmez. İslim kurusu ise sarı kayısı kurusudur.
Malatya Kayısısı ismi Hacıhaliloğlu türüne verilen özel isimdir. Türki- ye'de de Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan coğrafi işaret almıştır.
Tarihi kaynaklara göre Türkistan, Orta Asya ve Batı Çin'i içerisine alan çok geniş bir bölgenin kayısının ana vatanı olduğu sanılmaktadır. Günümüzden 5000 yıl gibi çok uzun bir zaman önce kayısı bu bölgede bilinmekte ve tarımı yapılmaktaydı. Büyük İskender'in seferleri sırasında kayısı M.Ö.
Tereddüte düşen ve kayısı mı, kaysı mı diye düşünen kişiler cümle içerisinde doğru ve yanlış yazımını buradan öğrenebilirler. Bunun yanı sıra daha birçok kelimenin doğru yazılışını sabah.com.tr adresinden bulabilirsiniz. KAYISI NASIL YAZILIR? Türk Dil Kurumu'na göre ''kayısı'' olarak yazılmaktadır.
Başta kayısı olmak üzere elma, armut, şeftali, kiraz, vişne, dut, üzüm ve burada sayamadığımız birçok meyve çeşidi önemli miktarda yetiştirilmektedir.
Ülkemizde en yüksek kayısı ağaçları bulunan ve kaliteli kayısılara sahip olan Malatya en önemli kayısı yetiştirme merkezi olması nedeni ile Türkiye kuru kayısı ihracatında ve meyve suyu olarak kullanımında da oldukça özel ve önemli bir yere sahip olmaktadır.
Dünya kuru kayısı üretiminde birinci sırada yer alan Türkiye kayısı gen kaynakları bakımından büyük bir potansiyele sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri