Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Mahkemelerin kaldırılmasına kim karar verir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Mahkemelerin kaldırılmasına kim karar verir?

3. Bu mahkemelerin kaldırılmasına veya yargı çevrelerinin değiştirilmesine, İçişleri, Ma- liye Bakanlıkları ile Gümrük ve Tekel Bakanlığının görüşleri alınarak, Adalet Bakanlığının öneri- si üzerine Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Mahkemeleri kim kaldırır?

3. Bu mahkemelerin kaldırılmasına veya yargı çevrelerinin değiştirilmesine, İçişleri, Maliye Bakanlıkları ile Gümrük ve Tekel Bakanlığının görüşleri alınarak, Adalet Bakanlığının önerisi üzerine Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: lexpera.com.tr

Bölge idare Mahkemesi nasıl karar verir?

Bölge idare mahkemesinde yargılamalar evrak üzerinden yapıldığından tanık dinlenmez veya ifade alınmaz. Bununla birlikte tüm bilgi ve belgeler toplandıktan sonra keşif ve bilirkişi incelemesi yapılabilir. Bölge idare mahkemesi üç kişilik heyet halinde nihai kararını verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Bölge idare mahkemesinin kesin kararına karşı ne yapılabilir?

Kanun Yararına Temyiz Şartları

İdari yargıda olağanüstü kanun yolları arasından kanun yararına temyiz başvurusu idare ve vergi mahkemesi ile bölge idare mahkemesinin kesinleşmiş kararları için yapılabilir. Temyiz incelemesinden geçerek kesinleşen kararlar için kanun yararına temyiz başvurusu mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetalkan.av.tr

İdare mahkemesi ve vergi mahkemesi arasındaki uyuşmazlığı kim çözer?

uyuşmazlığı bölge idare mahkemeleri ve Danıştay tarafından çözümlenmektedir. ölçütün bulup bulunmadığının tespiti önem arz etmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Mahkeme Kararına Karşı İstinaf Yoluna Başvuru

İlgili 22 soru bulundu

Soru cevap kısmı

İdare mahkemeleri nasıl kaldırılır?

3. Bu mahkemelerin kaldırılmasına veya yargı çevrelerinin değiştirilmesine, İçişleri, Ma- liye Bakanlıkları ile Gümrük ve Tekel Bakanlığının görüşleri alınarak, Adalet Bakanlığının öneri- si üzerine Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Danıştay hangi kararları verebilir?

Danıştay, Anayasamızda düzenlenmiş bulunan “yüksek mahkemelerimizden” biridir. Anayasamızın 155. maddesine uyarınca; Danıştay, idari mahkemelerce verilen kararların son inceleme merciidir. Ayrıca kanunla gösterilen belli davalara da “ilk ve son derece mahkemesi olarak” bakar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Bölge idare mahkemesi ile istinaf mahkemesi aynı mı?

Türk idari yargı sisteminde istinaf mahkemesi olarak nitelendirilebilecek olan bölge idare mahkemesi örgütlenmesi vardır.2 Ancak idari yargıda mevcut olan sistem iki derecelidir. 3 Bu nedenle Türk idari yargısında istinaf mahkemelerinin olmadığı veya dar görevli istinaf mahkemelerinin olduğu görülmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Istinaf red kararından sonra ne olur?

Bölge adliye mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararına karşı yapılan istinaf (itiraz) başvurusunu reddetmiş (eş söyleyişle kararı onaylamış) ise bölge adliye mahkemesinin kararı, Yargıtay'ın bozma kararı ile kaldırılır ve dava dosyası ilk derece mahkemesine gönderilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olgun-hukuk.com

Istinaf mahkemesi kararından sonra ne olur?

İstinaftan sonra temyiz hakkı açık olan davalarda elde edilen sonucun hukuki bulunmadığında yeniden yargılama yolu açılabilir. Bu şekilde kısa bir süre içerisinde istinaftan sonra temyiz adımları şekillendirilerek alınan kararın bozulması için olağan adımlar atılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Bölge idare mahkemesinden sonra nereye başvurulur?

İdare ve vergi mahkemelerinin kararlarına karşı, başka kanunlarda farklı bir kanun yolu öngörülmüş olsa dahi, mahkemenin bulunduğu yargı çevresindeki idari istinaf mahkemesine, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde istinaf yoluna başvurulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Bölge idare mahkemesinin görevi nedir?

Türkiye'deki idare mahkemeleri, idari yargı düzeni içindeki Danıştay, vergi mahkemeleri ve bölge idare mahkemelerinin görevi dışında kalan davalara bakmakla görevlidir. İdari eylem ve işlemlerden dolayı menfaati ihlal edilen kişilerin idare organlarına karşı iptal ve tam yargı davası açtıkları mahkemelerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Bölge idare mahkemesi istinaf ne kadar sürer?

İstinaf Süresi

Hukuk Mahkemelerinde istinafa başvuru süresi ilk derece mahkemelerince verilen kararların usule uygun bir şekilde tebliğ veya tefhim edildiği tarihten itibaren 2 haftadır. Usulüne uygun bir başvuru yapıldıktan sonra ön inceleme yapılacak, ardından esasa geçilip karar verilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Mahkemeleri kim kurar kim kaldırır?

Madde 5- Hukuk mahkemeleri, her il merkezi ile bölgelerin coğrafî durumları ve iş yoğunluğu göz önünde tutularak belirlenen ilçelerde Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun olumlu görüşü alınarak Adalet Bakanlığınca kurulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Yargıda en üst merci kimdir?

Adli yargı, diğer yargı kolları dışında kalan tüm yargısal faaliyet- leri kapsar ve en yüksek mahkemesi Yargıtay'dır. Adli yargı da kendi arasında ceza yargısı ve medeni yargı olarak ikiye ayrılır. Ceza yargısı alanındaki genel mahkemeler ağır ceza, asliye ceza ve sulh ceza mah- kemeleridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

En yüksek mahkeme nedir?

Yargıtay, adliye mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adlî yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir. Kanunla gösterilen belli davalara da ilk ve son derece mahkemesi olarak bakar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Hakim verdiği kararı değiştirebilir mi?

Hakim, karar verdikten sonra bu kararını tarafların talebi olsa dahi değiştiremez. Ancak, istisnai hallerde hüküm açık değil, hüküm fıkraları birbirine aykırı ise yada uygulanmasında tereddütler oluşturacak nitelikte ise bu halde belli koşullarda hüküm tavzih edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Istinaf kaç ay sürer?

Dava dosyalarının ve adli olayların düşük olduğu özellikli bölgelerde istinaf süresi ortalama olarak 6 ay ila 1 yıl arasında değişebilir. Ancak ve ancak dava dosyalarının ve suç oranlarının sayılarının daha yüksek olduğu bölgelerde ise, istinaf karar süresi 1 ila 2 yıl arasında değiştiği bilinir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Kaç defa istinaf edilir?

İstinaf, ilk derece mahkemeleri tarafından verilen kararların hem olay yönünden hem de hukuki yönden üst dereceli mahkeme tarafından denetlenmesidir. İstinaf kanun yoluna başvurulduğunda hukuk davası üst dereceli İstinaf Mahkemesi tarafından ikinci kere incelenerek yerel mahkemenin kararı denetlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf mahkemesi geliş nedeni 44 ne demek?

2)Olumlu Yetki Uyuşmazlığı (m.44)

Olumlu yetki uyuşmazlığı, iki idare veya vergi mahkemesinin aynı davaya ilişkin olarak kendilerini davaya bakmakta yetkili; birbirlerini ise yetkisiz görmeleri halinde söz konusu olur. Aynı davadan maksat ise; konusu, sebebi ve tarafları aynı olan davadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cihanorhan.av.tr

Bölge İdare Mahkemesi kaç ay sürer?

Bölge İdare Mahkemesi ortalama 1 yıl içinde karar vermektedir. Burada süre dosya yüküne göre değişiklik göstermektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Bölge İdare Mahkemesi dosyayı neden iade eder?

mahkemesinin ilk inceleme üzerine verdiği kararlarda hukuka aykırılık olduğunu tespit ederse veya ilk derece mahkemesince esasa ilişkin bir karar verilmiş olsa dahi görevsiz veya yetkisiz mahkeme ile reddedilmiş veya yasaklanmış hâkim tarafından karar verilmesi durumunda dosyayı ilk derece mahkemesine iade eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Danıştay Neyi denetler?

Danıştay, idari yargı alanındaki en yüksek görevli idari mahkemedir (Danıştay Kanunu m.1). Danıştay, temyiz incelemesi yapmak, idare hukukunu ilgilendiren bazı konularda diğer devlet kurumlarına görüş bildirmek ve bazı davalara ilk derece mahkemesi sıfatıyla bakmakla görevlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetekin.com

Danıştay Yüksek Mahkeme mi?

Madde 1 – Danıştay, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile görevlendirilmiş Yüksek İdare Mahkemesi, danışma ve inceleme merciidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Danıştay kararı kesin midir?

Kanunda istinaf yolu öngörülmeksizin doğrudan temyiz yoluna gidilebileceği düzenlenen nihai kararlar açısından istisnai bir durum söz konusudur. Bu durumda temyiz mercii Danıştay, istinaf mercii gibi esas hakkında karar verebilmektedir Bu kararlar kesindir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr
Önceki makale
MasterChef Kıvanç kaç yaşında?
Sonraki makale
Diziler kac bolum?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT