Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Mahkemede Eller nasıl durmalı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Mahkemede Eller nasıl durmalı?

Liderlerde ve komutanlarda bu duruşu sık sık görebilirsiniz. Ellerin avuç içlerini birbirlerine hızla sürtmek bir hazırlık ve heyecan ifadesidir. Ellerin vücuda göre açısı da anlam taşır. Aşağı doğru indirilmiş eller pasiflik göstergesidir, örneğin mahkemelerde suçlular hâkimi bu şekilde dinler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: akademi.igairport.aero

Mahkemede hâkim karşısında nasıl durulur?

Hâkimin sağ tarafında Cumhuriyet savcısı durur. Hâkime göre sağ taraf davacının (iddia eden-şikâyetçi) sol taraf ise davalının (savunma yapan- sanık) yeridir. Diğer bir ifade ile yüzünüz hâkime dönükken sol tarafınız davacının, sağ tarafınız ise davalının yeridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alperbayrak.av.tr

Hâkim sanığa bağırabilir mi?

Maddesi uyarınca sanığa veya tanığa soru yönelirken “sanığın ve tanığın arkasına” hitap etmek durumunda kalmaktadır. Avukatların duruşma salonundaki devinimleri de hâkimler tarafından hukuka aykırı şekilde kısıtlanabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fahrettinkayhan.com

Hâkim karar verirken ilk önce neye bakar?

Mahkemece sanığın açık kimliği saptanır, kişisel ve ekonomik durumu hakkında sanıktan bilgi alınır. Mahkeme başkanı veya hakim tarafından, iddianame okunmak suretiyle, sanığa isnat edilen suç konusu fiiller, buna ilişkin deliller ve ilgili suçlamanın hukuki nitelendirilmesi anlatılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Mahkeme salonuna telefonla girilir mi?

İlgili maddeden görüleceği üzere, adliye binası içerisinde veya duruşma başlamasının ardından her türlü iletişim aracı kullanılarak kayıt alma yasaklanmıştır. Söz konusu aletler; her türlü ses kaydı alan cihazlar, telefon, kameralardır. Duruşmalar kural olarak aleni şekilde gerçekleştirilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

HAKİM KARŞISINA ÇIKACAKLARA TAVSİYELER

İlgili 33 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Bir mahkeme kaç saat sürer?

Duruşma Ne Kadar Sürer? Duruşma, davanın özelliğine göre 5 dakika da sürebilir 12 saat de sürebilir. Ancak, ortalama 2 tanık, 2 sanık ve 2 müştekinin dinleneceği bir duruşma en az 1 saat sürer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Duruşma izlemek serbest mi?

Anayasa MADDE 141. – Mahkemelerde duruşmalar herkese açıktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esithaklar.org

Hakim taraf tutar mı?

Vakıaların mahkemeye sunulması ve ispatlanması da taraflara ait bir ödevdir. Hâkim, iki taraftan birinin söylemediği şeyi veya vakıaları kendiliğinden dikkate alamaz ve kendiliğinden delil toplayamaz. İddia edilen vakıaya bağlanan hukukî sonuçtan kendi lehine hak çıkaran taraf kural olarak ispat yükü altındadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Hakim karar verirken ne söyler?

Mahkeme Her Hangi Bir Konuda Karar Vermeden Önce O Konuda Müdafi veya Vekile Söz Vermek Zorundadır. CMK'nun 33'üncü maddesine göre duruşmada verilecek kararlar, Cumhuriyet savcısı, duruşmada hazır bulunan müdafi, vekil ve diğer ilgililer dinlendikten sonra verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Hakim neye göre karar veriri?

Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Gözetim ve denetim hakkı: Madde 5 – (Değişik birinci fıkra : 12/2/1989 – KHK-360/2 md.; Aynen Kabul: 24/1/1990 – 3611/2 md.)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Mahkemede hakim sanığa ne sorar?

Hakim tarafından sorulacak sorular yargılamanın yapıldığı suç tipine veya dosyanın kapsamına göre öngörülebilir. Sanığa duruşmada sorgusu yapılırken hakim tarafından ceza dosyasının aydınlatılması, delillerin toplanması için sorular yöneltilir. Taraflar veya avukatları da soru yöneltebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugsanyilmaz.av.tr

Sanık her duruşmaya gelmek zorunda mi?

(1) Suç, yalnız veya birlikte adlî para cezasını veya müsadereyi gerektirmekte ise; sanık gelmese bile duruşma yapılabilir. Bu gibi hâllerde sanığa gönderilecek davetiyede gelmese de duruşmanın yapılacağı yazılır. Makaleler: Ceza Muhakemesinde Duruşma.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hakime hanım mı hakim hanım mı?

Hakim kelimesi arapçadan gelmektedir. Türkçemizde bulunmamakla birlikte bir çok dilde kelimelerde erkeklik dişilik ekleri bulunmaktadır. Bazı ingilizce kelimelerde bile mevcuttur. Dolayısıyla geldiği köke göre hakime hanım kullanımı doğru bir kullanımdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Mahkemede ilk kim dinlenir?

Mahkemede önce kim dinlenir? Ceza davalarının ilk duruşmasında, tanzim edilen iddianame sanığa okunarak il önce sanığın savunması alınır. Sanığın mahkeme huzurunda savunmasını yapmasının ardından varsa şikayetçi taraf dinlenerek davaya katılma talebinin bulunup bulunmadığı sorulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

Davada ne giyilir?

Düzenleyici işlemin, dava konusu "Erkekler; elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Mahkemede heyecanlanmamak için ne yapmalı?

Heyecanlanmak sayın ışıl'ın da belirttiği gibi kişisel bir özelliktir. Dosyanızı okuyarak, bilerek ve o konudaki içtihatları görüşleri okuyarak ve ara kararını tahmin ederek ve ne isteyeceğinizi bilerek çıktığınız da mahkeme size zaten saygı duyacaktır. Bu durumda heyecanlanmanıza da gerek kalmayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Mahkemede son sözü kim söyler?

Delillerin tartışılması sırasında sanık ister duruşmada hazır bulunsun isterse bulunmasın son sözün sanık müdafiine verilmesi gereklidir. Kanun koyucu söz sırasında sanık müdafiini sanıktan sonra saymıştır. Hükümden önce son söz hakkı ise kanunun açık ifadesinden de anlaşıldığı üzere sadece hazır bulunan sanığa aittir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozcelikhukukburosu.com

Ilk duruşmada karar verilir mi?

Dosyada tüm ifadeler alınmış eksik bir işlem yoksa savcılık mütalaasını açıklar. Sanık müdafii mütalaaya karşı zaman talep ederse dava ertelenir. Sanık müdafii yazılı savunma için zaman talep etmez mütalaaya karşı sözlü savunma yaparsa ilk duruşmada karar çıkar. Ceza davalarında ilk duruşma bu şekilde gerçekleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: guncelgazete.com

Karar duruşması olduğu nasıl anlaşılır?

Karar duruşması olarak tanımlanan ve mahkeme tarafından tarafların son kez dinlendiği aşama kararın ortaya çıktığı safhadır. İddia makamı bu safhada görüşlerini sunar. Bu aşamada savunma makamının da görüşleri alınır ve mahkeme tarafları dinlemek sureti ile bu aşamada son kararız müzakeresine geçer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kucukokka.av.tr

Savcı mı üstündür hakim mi?

-İtibarı, hakimlik-savcılığa oranla daha düşüktür. -Mesleğin ilk yıllarında işi öğrenene kadar genellikle kıdemli meslektaşlarınız tarafından sömürülürsünüz. - Hakim- savcılar gibi emrinizde katipleriniz, kalem müdürünüz yoktur. Para kazanmaya başlayana kadar her işinizi bizzat yapmanız gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: guneyhukuk.com.tr

Hakim verdiği kararı değiştirebilir mi?

Hakim, karar verdikten sonra bu kararını tarafların talebi olsa dahi değiştiremez. Ancak, istisnai hallerde hüküm açık değil, hüküm fıkraları birbirine aykırı ise yada uygulanmasında tereddütler oluşturacak nitelikte ise bu halde belli koşullarda hüküm tavzih edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Hakim yanlış karar verirse ne olur?

Adalet Bakanlığı Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü'nün hazırlayıp Başbakanlığa gönderdiği Hukuk Muhakemeleri Kanun Taslağına göre, yanlış karar veren hakim için devlete tazminat davası açılabilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

Mahkeme salonuna kimler girebilir?

“Türkiye Cumhuriyeti Anayasası Madde 141 – Mahkemelerde duruşmalar herkese açıktır. Duruşmaların bir kısmının veya tamamının kapalı yapılmasına ancak genel ahlakın veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı hallerde karar verilebilir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: amnesty.org.tr

Duruşma salonunda kimler olur?

Duruşma bir yargıcın başkanlığında yapılır. Ayrıca zabıt kâtibi, mübaşir, davanın tarafları ya da onların vekilleri olan avukatlar, gerekirse tanıklar ve bilirkişiler mahkemede hazır bulunur. Ceza davalarında savcı kamu adına davacı olarak duruşmalara katılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Mahkemeye sadece avukat gitse olur mu?

Davacı veya davalı, duruşmaya bizzat katılabilir ve kendi savunma veya taleplerini yapabilir. Bununla birlikte, bir avukat kullanarak katılmak veya bir avukata vekalet vermek de mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avcavusoglu.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT