Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kızımın soyadını nasıl değiştirebilirim?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kızımın soyadını nasıl değiştirebilirim?

Çocuk reşit oluncaya kadar veya baba Türk Medeni Kanunu'nun 27. maddesindeki koşulları kanıtlayarak soyadını değiştirmedikçe soyadı değiştirme mümkün değildir. Sadece boşanma ve velayet hakkı anneye çocuğun soyadı değişikliği için dava açma hakkı vermez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: carman.av.tr

Bir anne çocuğuna kendi soyadını verebilir mi?

Yukarıda açıklandığı üzere artık kadın boşanmadan sonra çocuğa kendi soyadını verebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forensislaw.com

Boşanan anne çocuğuna kendi soyadını nasıl verilir?

Anayasa Mahkemesi yukarıda açıklandığı üzere evlilik birliğini boşanma ile sona ermesi halinde velayet hakkı anneye verilen çocuğun soyadının annenin açacağı dava ile değiştirileceğine hükmetmiştir. Söz konusu davada görevli mahkeme aile mahkemesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Çocuk soyadını değiştirebilir mi?

Yani anne boşanma kararından sonra nüfus müdürlüğüne giderek çocuğun soyadını kendi soyadı ile değiştiremez. Çocuğun velayeti anneye verilmiş olsa da çocuk babasının soyadını taşımaya devam edecektir. Sadece çocukla kişisel ilişki kurma hakkı olan babanın soyadını çocuk taşımaya devam edecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esrademirel.av.tr

Babamın soyadını taşımak istemiyorum ne yapmalıyım?

İsim ve soyisim değişikliği, kanunda kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır ve ancak kişinin kendi talebi ile gerçekleşebilmektedir. Bu işlemin Nüfüs Müdürlüğü'nce halledilebilir şekilde pratik bir yolu maalesef bulunmamaktadır. Bu işlem için bir prosedür olmadığından tek yol dava açılması gerektiği şeklindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: idilsuaydin.av.tr

Boşanan anne velayeti kendinde bulunan çocuğuna kendi soyadını verebilir mi? Nasıl verebilir?

İlgili 43 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Soyadı değiştirme ücreti ne kadar?

Sonradan Türk vatandaşı olan kişilerin ad ve soyad değişikliği için mahkeme kararı almaları gerekmektedir. e-Devlet üzerinden ad ve soyadı değişikliği başvuru şartlarını taşıyan vatandaşların herhangi bir başvuru ücreti ödemeleri gerekmemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Soyadı değişikliği kaç yaş sınırı?

Haklı sebebi olan, 18 yaşından büyük ve ayırt etme gücünü haiz herkes soyadı değiştirme davasını bizzat veya özet yetkili vekaletname ile yetkilendirdiği bir avukat aracılığıyla açabilir. 18 yaşından küçük çocuklar, ancak veli ya da vasisinin izniyle bu davayı açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mesudebusrakucuk.av.tr

E devletten Çocuğumun soyadını nasıl değiştirebilirim?

Kimlik numaranı ve şifrenizle e-devlet kapısına giriş yapın. Ardından “İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması” başlığına gidin. Yeni Başvuru seçeneğine tıklayın.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

18 Yaş Altı soyadını değiştirebilir mi?

Reşit olan çocukların soyadları ise kendiliğinden değişmez. Soyisim kişiye sıkı sıkıya bağlı bir hak olduğu için reşit bir kimsenin ancak ayrı bir dava ile soyadını değiştirebilir. Baba ve reşit çocuk soyadlarının aynı şekilde değişmesini istiyorsa bunun için birlikte tek bir dava ile dava açabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: reyhankayisli.av.tr

E-devlet üzerinden soyadı değişikliği nasıl yapılır?

NASIL BAŞVURU YAPILIR? Söz konusu başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet'e giriş yapın. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Evlenmeden çocuk olursa kimin soyadını alır?

Türk Medeni Kanunu'nun 321. maddesine göre çocuk, anne ve baba evli ise ailenin evli değilse annesinin soyadını alır. Evlilik dışı doğmuş olan çocuk annenin başvurusu ile annenin soyadını alır. Evlilik dışı doğan çocuk babası tarafından tanındığında çocuk babasının soyadını alabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Çocuğun soyadını kim belirler?

Türk Medeni Kanunu'nun 321. maddesine göre “Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin soyadını taşır.” Bu hüküm ile evlilik birliği içerisinde do- ğan çocuğun soyadının aile soyadı yani babanın soyadı olacağı açıkça düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

10 yaşındaki çocuğun velayeti kime verilir?

Bu yaş grubunun özel bakım ihtiyaçları bulunduğundan herhangi bir aksilik yok ise velayet doğrudan anneye verilir. Burada annenin küçük ya da kısıtlı olmaması büyük önem taşımaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Çocuk hem annesinin hem babasının soyadını alabilir mi?

Yargıtay ve mahkemeler de aynı şekilde. Çocuğun üstün yararını olumsuz yönde etkileyen, hatta zararına olabilecek durumlar söz konusu ise mahkeme kararıyla çocuk annenin soyadını alabilir. Hatta Yargıtay'ın da bu yönde bir kararı vardır.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

Velayeti annede olan çocuğu baba vermezse ne olur?

Velayeti Annede Olan Çocuğu Baba Vermezse Ne Olur? Velayeti annede olan çocuğu vermezse baba, çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu işlemiş sayılacaktır. Bu durumda velayet kendisine verilen anne şikayet yoluna başvurmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yaseminmersin.av.tr

Çocuğun baba adı değişir mi?

Türk Hukuku'nda kural olarak adın değişmezliği ilkesi kabul edilmiştir. Özadın değişmesi ancak kanunda belirtilmiş olan istisnai durumlar gerçekleştiği takdirde hakimden talep edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mizgindogan.av.tr

Soyadı değişikliği nasıl yapılır 2023?

Soyadı Kanunu uyarınca soyisminin küçük düşürücü olması halinde soyadını değiştirmek mümkündür. İsim ve soyisim değişikliği için başvuru yapma hakkı 3 Kasım 2019 tarihinde ilgili Kanun hükmü gereğince sona ermiştir. 2023 yılında isim ve soyismini değiştirmek isteyenlerin mahkemeye başvurması gerekecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esercelik.av.tr

Soyadı değişikliği süreci ne kadar sürer?

İsim ve soyadı değiştirme davası, gerekli prosedürler hızlı bir şekilde yerine getirildiğinde ilk celsede veya en geç ikinci celsede tamamlanır. Dava mahkemeden mahkemeye değişmekle birlikte 3 ay – 5 ay gibi bir sürede tamamlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Soyadı degistirmek icin ne yapmali?

İsim değiştirmek için öncelerden mahkemeye dava açmak gerekmekteydi. Ancak şimdi sadece bir dilekçe doldurarak ve ardından bu dilekçeyi Adliye Hukuk Mahkemesi'ne göndererek isim değişikliği başvurusunda bulunmak mevcut. Dilekçe gönderildikten sonra da gerekli ödemeler yapılmak zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.sabah.com.tr

Mahkemesiz Ad soyad değişikliği nasıl yapılır?

Ad ve soyad değişikliği e-Devlet üzerinden yapılabilecek. İsim değiştirmek için mahkeme kararına gerek kalmadan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvuruda bulunulabiliyordu. Son çıkan karar sonrası Ad soyad değişikliği e-Devlet ile yapılabilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Soyadı değişikliği davası ne kadar sürer?

Nüfus müdürlüğü tarafından değiştirilen isim nüfus kütüğüne kaydedilecektir. İSİM VE SOYAD DEĞİŞİKLİĞİ DAVASI NE KADAR SÜRER? Her dava süresi mahkemenin iş yoğunluğuna, dosyanın durumuna, tanıkların duruşmada hazır bulunup bulunmamasına göre değişmekle birlikte yaklaşık olarak 4-5 aya kadar sonuçlanan davalardandır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bekenbeylegal.com

Soyadı değişikliği çocukları etkiler mi?

Türk Medeni Yasasının 321. maddesi hükmü uyarınca çocuk doğduğu anda ana ve baba evli ise ailenin, evli değilse ananın soyadını taşır. Babanın soyadının değişmesi ile ailenin (bu kişinin kendisi ile birlikte eşinin ve ergin olmayan çocukların da) soyadı düzeltilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugsanyilmaz.av.tr

Soyadı değişikliği yapınca ne olur?

Soyadı değişikliği kararının gazetede ilanı ve mahkemenin kararı nüfus idaresine bildirmesinin ardından kişi yeni kimlik ve ehliyetini alabilir. Nüfus idaresine soyadı değişikliği kararı bildirildikten sonra kişi nüfus müdürlüğüne yeni soyadının yer aldığı kimlik ve ehliyet için başvuruda bulunabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

18 Yaş Altı isim değişikliği nasıl yapılır?

18 Yaş Altı İsim Değişikliği

18 yaşından küçük olup ayırt etme gücüne sahip çocuklar, velileri olmadan isim değiştirme davası açabilir. Hakim duruma göre vasi atanmasına karar verebilir. Fakat sonuç olarak 18 yaşından küçüklerin isim değiştirme davası açmaları önünde bir engel bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avgizempinar.com.tr

Soyadı değiştirme ne zaman bitiyor?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ad ve soyadı değişikliği başvurularının 24 Aralık 2022'ye kadar e-devlet aracılığıyla da yapılabileceğini hatırlattı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT