Kekikler kuruduktan sonra dal kısımlarını yapraklarından ayırın. Bütün kekiklere aynı işlemi uyguladıktan sonra, kekikleri elinizle ufalayın. Kuru kekikleri bozulmaması için, cam bir kavanoza koyun ve ağzını kapatın. Kekikleri kuru ve serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Taze baharatlarınızı uzun süre saklayabilmenin bir diğer yolu da kilitli poşetten geçiyor. Biberiye, kekik gibi taze baharatları güzelce yıkayıp kuruttuktan sonra kilitli poşetin içine koyun ve hava almayacak şekilde poşeti kapatın.
Kurutulmuş ot ve baharatların genel olarak son kullanma tarihi yoktur. Baharatların bozulması basitçe lezzet ve gücünü kaybettiği anlamına gelir.
Taze dağ kekiği, kapalı polietilen içerisine yerleştirilir ve dondurucudan uzakta olan bir buzdolabında saklanır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta torbaların çok sıkı bir şekilde doldurulmaması gerektiğidir. Sürgünlerin serbest kalması gerekmektedir.
Aralarında otu çöpü varsa ayıklanır, derin geniş bir tencereye kaynar su koyulur. İçine suyu geçmeyecek kadar kekik koyulur ve 3-4 kez suda çevrilir ve geniş bir tepsiye soğuması için bırakılır. Soğuyan kekikler yemeklik ayrılıp buzdolabı poşetlerine doldurulur kışın yemek için dondurucuya kaldırılır.
İlgili 28 soru bulundu
Kekikleri kuru ve serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Bunun dışında taze ot ve baharatları derin dondurucuda, buz küpleri ile saklayabilirsiniz. Biberiye ve kekik gibi çeşitli baharatları taze şekilde kullanacaksanız, bu otların süresini uzatmak için buz küplerine dizerek üzerlerine zeytinyağı döküp buzlukta saklayabilirsiniz.
Kekik kurutmak için öncelikle pazardan en iyi kekikler seçilir. Sonrasında alınan kekikler bol su ile yıkanmalıdır.
Bastırarak kavanozu ağzına kadar kekikle doldurduktan sonra alabildiği kadar zeytinyağını kavanoza dökün. Ağzına kadar dolduktan sonra kapağı sıkıca kapatın. Ve mümkünse 1 gün ters çevirin havasının çıkması için. Karanlık bir ortamda bekletin.
Tarifi Nasıl Yapılır? Mis gibi kokan kışlık kuru kekiği elde etmenin yolu şöyle; Yıkanmış ve suyundan arınmış kekikler dalından ayrılmadan temiz , tozsuz, rüzgarlı ve direk güneş ışığı almayan bir ortamda kurutulur.
Kekik: 1-3 yıl. Pul biber: 3-4 yıl. Karabiber: 4 yıl. Tuz: Tuz doğru şartlarda muhafaza edilirse bozulmaz.
Bağışıklık sistemini korumaya destek olur. Kalp ritminin düzenlenmesini sağlayarak kalp sağlığının korunmasına katkıda bulunur. Anemiyi önlemeye yardımcı olur. Yağ yakımını hızlandırmayı kolaylaştırır.
Çok yıllık bir bitki olan kekiğin ekonomik ömrü 7 yıldır. Ancak iyi bakım şartlarında 10 yıla kadar ürün alınabilmektedir. Baharat, ilaç, kozmetik ve kimya sektörü başta olmak üzere pek çok kullanım alanı vardır.
Pul biber, toz biber, köri gibi sıcaklıktan çok etkilenen baharatlar buzdolabında saklanmalıdır. Baharatı aldığınız tarihi kavanozun üzerine not ederseniz kullanma süresini daha rahat takip edebilirsiniz.
Zahter kekikle aynı familyadan, yani ballıbabagiller familyasından gelir. Halk arasında 'kara kekik' 'zahter kekiği' veya 'dağ kekiği' olarak da adlandırılır. Zahter kekik midir, evet, ama bilinen kekikten koku, tat açısından farklı olmasının yanı sıra daha yeşil ve daha uzun yapraklara sahiptir.
Çoğu zaman kış aylarında, bitkinin toprak üst kısmı büzüşür ve solar, ancak bir sonraki ilkbaharda kekik bitkisi tekrar yeniden canlanacaktır.
Zeytinyağını hazırlayacağınız şişenin içine 1-2 dal taze kekik, dilimlenmiş acı kırmızı ve sarı biberler ve 3-4 diş ayıklanmış sarımsaklarını özenle yerleştirin. Üzerine zeytinyağını ilave edin. Kapağını sıkıca kapatıp 1-2 gün beklettikten sonra servis yapın.
Cam kavanozlara sıkı olacak şekilde dolduralım. Üzerini çekecek şekilde yağ ekleyelim, kaşıkla bastıralım. Güneş görecek yerde 1 hafta sararıncaya kadar bekletelim ve buzdolabında muhafaza edelim. Afiyet olsun.
Kuruduktan sonra kekikler toplanarak öğütülür veya öğütülmeden sapları, yaprakları ve çiçekleri ile birlikte bir şişenin içerisine konulur. Bitkinin üzerine saf sızma zeytinyağı doldurulur. Ağzı hava almayacak şekilde sıkıca kapatılarak bir ay süreyle serin bir yerde bekletilir. Bu süreçte şişenin ağzı hiç açılmaz.
Kekik çayı yapmak için 2-3 dal taze kekik dalı veya 1 tatlı kaşığı kuru kekik kullanabilirsiniz. Bir fincan su kaynatın. Kaynar suyun içerisine taze kekik dalı veya kuru kekik (ikisinden biri) atın ve 10 dakika demlenmesi için bekleyin. Demlenen çayı süzdükten sonra bal ile tatlandırabilirsiniz.
Kekik çayı, adından anlaşılacağı üzere kekik bitkisinin yapraklarıyla demlenir. Aromatik yeşil-gri renkteki çalı türü bir bitki olan kekiğin yaprakları taze veya kuru olarak tüketilir.
Kekik çayı kekiğin taze yapraklarından hazırlayabileceğini gibi aynı yöntemle kuru kekikten de çay demleyip tüketebilirsiniz. Herhangi bir kronik sağlık probleminiz yoksa kullanım amacınıza uygun olarak taze olarak demlediğiniz kekik çayını günde 2 fincana kadar tüketebilirsiniz.
Yaz mevsimin en gözde sebzeleri; enginar, lahana, brokoli, fasulye, patlıcan, bezelye, biber, ıspanak, kabak, havuç, mısır, domates ve kereviz derin dondurucuda 12 aya kadar taze kalabilir. Meyvelerin derin dondurucuda saklanma süreleri ise sebzelere göre farklılık gösterir.
Salata soslarının içine, çorbalara ve zeytinyağlı soğuk yemeklere eklenebilen kekik suyu özellikle aç karnına tüketildiğinde zayıflamaya yardımcı olur.
Taze otları dondurmanın en iyi yolu, doğrayıp buz kalıplarına koymak. Üzerlerini zeytinyağıyla kaplayıp buzluğa kaldırın. Elbette taze otun verdiği o dokuyu kaybetmiş oluyorsunuz ama lezzeti soslarda, yemeklerde kullanmak için yeterli oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri