Margarin daha ağır bir tat veriyor kurabiyeye. Daha tok kıvamlı bir kurabiye elde etmek istiyorsanız margarin de kullanabilirsiniz.
Margarinsiz kurabiye tarifi
İçinde yalnızca tereyağı ya da margarin değil, aynı zamanda yumurta ve kabartma tozu da yok! Üstelik tüm bunlara rağmen yine de ağızda dağılan kıyır kıyır bir kıvama kavuşuyor, az malzemeyle de enfes lezzetler ortaya çıkarılabileceğinin en nefis kanıtlarından oluyor.
Daha hafif, içi daha yumuşacık kurabiyeler için sıvı yağ, ağızda kıyır kıyır dağılan kurabiyeler için ise tereyağını tercih edebilirsiniz.
Eğer daha bisküvi kıvamında, daha tok kurabiyeler elde etmek istiyorsanız tercihinizi kesinlikle margarinden yana kullanın. Ama ''Benim kurabiyemin dokusu yumuşacık olsun, ağza atıldığında dağılsın'' diyorsanız mutlaka tereyağı kullanın. Margarin daha fazla su içerdiği için daha dayanıklı hamurlar elde etmenizi sağlar.
Kurabiye yaparken hangi yağ kullanılmalı
Özellikle tadı güzel olan bir tereyağ kurabiyenizin hem kıvamını, hem tadını olumlu yönde etkiler. Margarin de kullanabilirsiniz ama ben mutfağıma margarin sokmuyorum. Tereyağ yerine sıvı yağ kullanırsanız kurabiyeler daha yumuşak olur ama ağızda dağılma denilen kıvama gelmez.
İlgili 21 soru bulundu
Hamurunuz sert olursa kurabiyeniz de piştikten sonra sertleşir. Kurabiye hamuru, hamurun yapısı ve kurabiyenin kalınlığına bağlı olarak 160-170 ya da 180 derecede pişirilmesi gerekir. Çok ince bir kurabiye hamurunu 180 derecede uzun bir süre pişirirseniz sertleşir.
Kurabiyenin ağızda dağılmasını istiyorsanız, eklemeniz gereken malzeme sirkedir. Börek, poğaça, kurabiye gibi hamur işlerinin gizli kurtarıcısı olan sirke, kurabiye yapmanın en önemli püf noktalarından biridir. Kurabiye hamuruna 1-2 damla sirke koyarak farkı anlayabilirsiniz.
Hava almamasını sağlayarak yumuşatmış olursunuz. Bir diğer yöntem ise kavanozun içerisine elma koymak. Birkaç dilim elmayı kavanozun içerisine atıp yine 1 gün bekletin. İşin sonunda kurabiyelerinizin yumuşadığını gözlemleyeceksiniz.
KURABİYE HAMURUNA SOĞUK SU EKLEYİN
Bu lezzetli unlu mamullerin kısa sürede yumuşamaması için hamuru hazırlarken soğuk su ekleyebilirsiniz. Hamurun tamamı için 3-4 yemek kaşığı su ilave etmek, kurabiyelerin tazeliğini korumak için yeterli olur.
Normal kurabiye hamuruna göre biraz cıvık ama fırında yayılıp çatlamasını sağlayan şey hamurun böyle olması. Yoğururken elinizde parçalanıyor, kesinlikle hamurun kıvamı bu. Yani kesinlikle paniğe kapılıp un eklemeyin. Hamurunuz iyice dağılmaya başladığında top haline getirin ve streç film ile sararak dinlendirin.
Margarinler; ayçiçek, mısır, palm, kanola ve pamuk yağı gibi 0 saf bitkisel yağlar kullanılarak üretilirler. Tohum ve meyvelerden üretilen yağlar, içerisinde bazı safsızlıkları da bulundurur, bu gibi yağlar 'ham yağ' olarak adlandırılır.
Un, pudra şekeri, vanilya ve oda sıcaklığında yumuşatılan margarin yoğurma kabına alınarak yoğurulur. Ceviz büyüklüğünde toplar yapılarak tepsiye yerleştirilir. 160°C fırında yaklaşık 20 dk pişirilir. Süre fırından fırına değişebilir ancak siz pembeleşmeden fırından almanızı öneririm.
Özellikle sıvı yağ ya da eritilmiş tereyağı kullanılan hamurlarda hamura daha az un konuluyor. Bu şekilde homojen kıvamlı bir kurabiye hamuru elde edilemiyor ve kurabiye hamuru pişirilirken dağılıyor ve yayılıyor.
Özellikle çocuklar tarafından oldukça sevilen kurabiyelerin ideal kıtırlıkta olması için, kurabiyelerin vazgeçilmez malzemesi olan margarin ya da tereyağının oda sıcaklığında olmasına dikkat etmek gerekir. Diğer yandan birden yüksek ısıda hızlı pişen kurabiyeler kıtır olmak yerine oldukça sert olacaktır.
Teremyağlı Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır? Oda sıcaklığında olan teremyağa pudra şekeri nişasta sıvı yağ eklenir ve karıştırılır. Un kabartma tozu ve vanilya ilave edilerek yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Hamura istenilen şekil verilerek önceden ısıtılmış 170 derece fırında beyaz kalacak şekilde pişirilir.
Ancak nişasta kullanarak hazırlanan kurabiye tarifleri daha uzun süre tazeliğini koruyor. Bayatlamayan kurabiyelerin sırrı nişasta kullanmakta saklı. Nişastayla hazırladığınızda kurabiye hamurunun tam olarak tutması bazen mümkün olmayabiliyor ve daha fazla ilave etmeniz gerekebiliyor.
Kurabiyeleri mutlaka önceden ısıtılmış fırına koyun. Fırın tepsisi sıcakken kurabiyeleri çıkarın ki parçalanmasın. Kurabiye ya da bisküvilerinize ekleyeceğiniz fındık, ceviz gibi malzemeleri en son ekleyin. Böyle ce daha kıtır kıtır bir kıvamı olacaktır.
Daha ince şekillendirilen kurabiyeler 7-8 dakikada, biraz daha kalın şekillendirdiğiniz kurabiyeleriniz ise 10-12 dakika içinde pişmiş olacaktır. Fırından çıkardığınız kurabiyelerinizi 10 dakika kadar oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra üzerine dilediğiniz süslemeyi yapıp servis edebilirsiniz.
Ekmek, kurabiyeler yerine kuru havayı emecek ve bayatlamalarını önlemeye yardımcı olacaktır. Düzgün yapıldığında, yumuşak kurabiyeler buzdolabında üç gün ve dondurucuda üç aya kadar dayanır.
Örnek vermemiz gerekirse; dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz yemekler için fırınınızı turbo, bir başka deyişle fanlı programda çalıştırmalısınız.
Çoğu kurabiye için 180 derecelik ısı fazladır. Her kurabiyenin şekli, boyutu ve hacmi 180 derecelik ısıyı kaldıramayabilir. Hal böyle olunca ince şekilli kurabiyeleri 160 derecede 7-8 dakika pişirmek, hafif kalın şekilli kurabiyeleri de 165 derecede 10-15 dakika pişirmek yeterlidir.
Yemelere doyamayacağınız yoğurtlu kurabiyenin sırrı içerisinde hem sıvı yağ hem tereyağı kullanılmasında saklı. Her iki yağ, yoğurtla birlikte buluşunca kurabiyeyi hafif kek kıvamında bir hale getiriyor. İçerisine konan portakal kabuğu ve vanilya sayesinde misler gibi kokuyor.
Kurabiyenin lezzetini belirleyen bir şey de kurabiye tanelerinin kalınlığı. Eğer çok ince yaparsanız kırılgan olurlar. Bu yüzden özellikle şekerli kurabiyeleri 1 santimetreden daha ince hazırlamamalısınız. Eğer çok kalın yaparsanız da içleri hamur olarak kalacak, yani fırından çiğ çıkacaklardır.
Kurabiyeyi ağızda dağıtan unsur, tercih edilen nişastadır. Kıyır kıyır diye tabir edilen kurabiyeler genelde nişastalı kurabiye tarifleriyle ortaya çıkar. Baklava gibi sevilen lezzetlerin tarifinde yer alan nişasta ise; hamurların birbirine yapışmasını önlemek için kullanılmaktadır.
Margarinin oda sıcaklığında iyice yumuşamış olmasına özen gösterin, eğer margarin yumuşak olmazsa, hamura yediremezsiniz. Böyle olduğu zaman, kurabiyeleriniz düzgün şekil almaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri